Γιατί στολίζουμε καραβάκι τα Χριστούγεννα

Ένα στολισμένο καράβι στο σπίτι δίνει μια νότα λίγο πιο ζεστή, πιο νοσταλγική και σίγουρα, πολύ πιο ελληνική. Γιατί καλό το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά, όπως και να το κάνουμε, το καραβάκι μας θυμίζει άλλες εποχές, πιο αθώες.

Πού βρίσκονται, όμως, οι ρίζες της παράδοσης του στολισμού καραβιού, τις μέρες της γέννησης του Χριστού; Και γιατί το χριστουγεννιάτικο δέντρο κατάφερε να εκτοπίσει το καράβι από τα ελληνικά σπίτια και τις πλατείες;

Όπως αναφέρουν οι Αργολικές Ειδήσεις, η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος. Ευλογημένος με το δώρο της θάλασσας και του απέραντου γαλάζιου. Έτσι, η Ελλάδα υπήρξε, ιστορικά, χώρα ναυτικών. Και είναι ακόμα, έχοντας βιώσει έντονα όσα καλά, αλλά και κακά φέρνει η θάλασσα, στο πέρασμα των χρόνων.

Λογικό ήταν, λοιπόν, η καθημερινότητα των κατοίκων της να περιστρέφεται γύρω από το υγρό στοιχείο. Γεγονός που ήταν, μάλιστα, εντονότερο πριν αρκετές δεκαετίες, όταν σχεδόν από κάθε σπίτι, θα έλεγε κανείς, ο πατέρας ή ο γιος -πολλές φορές και οι δύο- έλειπαν «στα καράβια», παλεύοντας για το ψωμί της οικογένειας. Και τα Χριστούγεννα δεν μπορούσαν να διαφέρουν.

Τα παιδιά που έμεναν πίσω, οπλισμένα με πολλή φαντασία, συνήθιζαν να κατασκευάζουν μόνα τα παιχνίδια τους, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν πρόχειρο· συνήθως, ξύλο και λίγο χαρτί ή κουρέλια. Τα περισσότερα κατέληγαν να φτιάχνουν το παραδοσιακό, πλέον, καραβάκι, εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων και τη νοσταλγία να τα ξαναδούν.

Δεν μας είναι ξένη η εικόνα παιδιών (ή και μεγαλύτερων) να γυρνάνε από πόρτα σε πόρτα για να πούνε τα κάλαντα, κρατώντας στα χέρια ένα τέτοιο, χειροποίητο καραβάκι.

Το καραβάκι ενδεχομένως να συμβόλιζε, όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Παράλληλα, μικρά καραβάκια είχαν τον ρόλο και ενός τιμητικού καλωσορίσματος για τους Έλληνες θαλασσοπόρους που επέστρεφαν στα σπίτια και τις οικογένειές τους, καθώς και τάματος για να είναι ασφαλείς στα άγρια κύματα.

Ως τέτοιο βρήκε, σιγά – σιγά, μεγαλύτερη θέση και μέσα στα σπίτια των Ελλήνων – κυρίως όσων ασχολούνταν με τη θάλασσα – και καθιερώθηκε το έθιμο του στολισμού του.

Το έθιμο με το καραβάκι άντεξε για αρκετά χρόνια μετά το… ντεμπούτο του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ελληνική πραγματικότητα. Το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα -πιθανότατα ένα έλατο- στολίστηκε το 1833, στα ανάκτορα του βασιλιά Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Aσφάλεια στο Διαδίκτυο-e Safety

Υλικό για τους γονείς, σχετικό με την ψηφιακή ασφάλεια.

 

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

SaferInternet4kids.gr

To νέο υλικό είναι διαθέσιμο εδώ: https://saferinternet4kids.gr/yliko/back-to-school-2018/

Δείτε περισσότερα στο https://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/teach/item/812-b2s

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Ισολογισμός

Ισολογισμός

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Αρχές Γενικής Λογιστικής | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Οι Κυκλάδες

Κυκλάδες

Οι Κυκλάδες, το μαγευτικό νησιωτικό σύμπλεγμα στο Αιγαίο Πέλαγος περιλαμβάνει μερικά από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου! Οι εκπληκτικές ακτές και οι εξαιρετικές αμμουδιές, η γοητευτική συνύπαρξη του λευκού και του μπλε στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής, τα νησιώτικα τραγούδια, η ζεστή φιλοξενία, τα γυμνά τοπία με τα έρημα ξωκλήσια καθιστούν το ταξίδι στις Κυκλάδες αληθινά μοναδικό. Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Τουριστική Γεωγραφία | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Απογραφή

Γενικά

Η περιουσιακή συγκρότηση της επιχείρησης εμφανίζεται σε μια χρονική στιγμή (στατικά) με την απογραφή.

Για το λόγο αυτό η επιχείρηση πρέπει να διενεργεί απογραφή και αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων, ώστε να γνωρίζει:

  1. Την κάθε αξία που κατέχει
  2. Τις απαιτήσεις της
  3. Τις υποχρεώσεις της και την καθαρή της περιουσία

Η απογραφή που γίνεται σύμφωνα με το νόμο κάθε χρόνο και η οποία αφορά όλη την περιουσιακή συγκρότηση της επιχείρησης καταχωρείται στο βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών.

 

Δημοσιεύθηκε στη Αρχές Γενικής Λογιστικής | Ετικέτες: , , | Σχολιάστε

Περιουσία της επιχείρησης

periousiα

Δημοσιεύθηκε στη Αρχές Γενικής Λογιστικής | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Η ΖΩΗ

Η Ζωή με τον Δημήτρη Μπάση

 

Δημοσιεύθηκε στη Video/Τραγούδια | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Σίφνος

Οι Επτά Μάρτυρες

Δημοσιεύθηκε στη Τουριστική Γεωγραφία | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Γαβ, γαβ: Αγάπαμε όπως σ’αγαπώ και γώ

Γαβ, γαβ: Αγάπαμε όπως σ’ αγαπώ και εγώ.

Αχ αυτά τα μάτια με πόση αγάπη με κοιτάνε. Πότε με παράπονο όταν δεν του δίνω σημασία, πότε με ενοχή μετά από σκανδαλιά που ίσως δεν την είχα πάρει καν χαμπάρι, πότε με λαιμαργία για να το κεράσω καμιά λιχουδιά και πότε με ανυπομονησία για βόλτα και παιχνίδι. Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Τα φιλαράκια μας | Ετικέτες: | Σχολιάστε