Η ελληνική γλώσσα ως θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

Η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη πολλών Ευρωπαϊκών γλωσσών. Οι ελληνικές ρίζες είναι παντού, ακόμα και σε λέξεις που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική! Δοκιμάσαμε να ερευνήσουμε τη σχέση των Αγγλικών και των Γερμανικών με την Ελληνική γλώσσα.

https://languagesbthmia.blogspot.com/2019/01/blog-post_52.html

Το παράδειγμα του Ξ. Ζολώτα

Ο πρώην πρωθυπουργός και καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας είχε εκφωνήσει δύο λόγους στην Ουάσιγκτον (στις 26 Σεπτεμβρίου 1957 και στις 2 Οκτωβρίου 1959), οι οποίοι έμειναν μνημειώδεις. Αιτία ως προς αυτό δεν ήταν μόνο το περιεχόμενό τους, αλλά και η γλώσσα τους. Υποτίθεται ότι η γλώσσα των λόγων ήταν η αγγλική. Κατ’ ουσίαν όμως, με την αφαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων η γλώσσα είναι η Ελληνική. Το ακροατήριό του αποτελούσαν οι σύνεδροι της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και δεν αντιμετώπισαν τότε κανένα πρόβλημα στην κατανόηση τού προφορικού κειμένου που ανέγνωσε ο Έλληνας καθηγητής. Ίσως επειδή και το ακροατήριο είχε υψηλή γνώση της αγγλικής και πολλοί είχαν διδαχθεί αρχαία στο σχολείο τους. Το τέλος της ομιλίας προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα και ανυπόκριτο θαυμασμό, ενώ πολλές εφημερίδες των ΗΠΑ, του αφιέρωσαν τίτλους στην  πρώτη σελίδα.

Αποφασίσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολιτικούς της Ευρώπης παρουσιάζοντας τους προβληματισμούς και τα οράματά μας για την Ευρώπη στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε. Θελήσαμε να μιμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο έγραψε τους λόγους του πριν από πολλά χρόνια ο Ξ. Ζολώτας. Γράψαμε τα δικά μας κείμενα σε τρεις γλώσσες χρησιμοποιώντας όπως κι εκείνος λέξεις με κοινή ελληνική ρίζα:

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Λέξεις για τη δημιουργία του κειμένου

  1. πολιτικός
  2. όαση
  3. πλανήτης
  4. σύμβολο
  5. δυναμικός
  6. μελαγχολικός
  7. σχολείο
  8. τυπικός
  9. μονόλογος
  10. σφαίρα
  11. ιδέα
  12. κλίμα
  13. φαινόμενο
  14. διάλογος
  15. κόστος
  16. δημοκρατία
  17. Ευρώπη
  18. πρόβλημα
  19. στρατηγική
  20. κρίση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Αξιότιμοι πολιτικοί της Ευρώπης.

Είμαστε έφηβοι που ζούμε και πηγαίνουμε σχολείο στην Ελλάδα αλλά αισθανόμαστε την Ευρώπη σαν το σπίτι μας. Είναι η μεγάλη μας οικογένεια και δεν μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον μας έξω από αυτή. Γι αυτό νιώθουμε μελαγχολία βλέποντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η οικονομική κρίση και οι ανισότητες ανάμεσα στα μέλη της καθημερινά μεγαλώνουν. Η Δημοκρατία γίνεται τυπική γιατί κυριαρχεί ο μονόλογος και οι πολίτες δεν συμμετέχουν ενεργά στον πολιτικό διάλογο και στη λήψη των αποφάσεων. Το φαινόμενο της τρομοκρατίας έχει τεράστιο κόστος στην ψυχολογία των πολιτών καθώς καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας. Δυστυχώς, η ιδέα μιας Ευρώπης που θα αποτελούσε όαση ασφάλειας και σύμβολο ειρήνης και ανθρωπισμού για όλο τον πλανήτη, ανήκει περισσότερο στη σφαίρα της φαντασίας. Όμως εμείς ζητάμε από εσάς ένα διαφορετικό μέλλον. Νομίζουμε ότι μπορείτε να μας δώσετε την Ευρώπη που ονειρευόμαστε. Χρειάζεται μόνο καλή στρατηγική και δυναμικές αποφάσεις.

Ευχόμαστε να ακουστεί η φωνή μας.