5η Ενότητα Μελέτης Περιβάλλοντος

Γνωρίζουμε και προσέχουμε το σώμα μας

Tο σώμα μας μοιάζει αλλά και διαφέρει από το σώμα των άλλων ανθρώπων. Μοιάζει γιατί όλοι μας έχουμε οστά, μύες, αρθρώσεις, δέρμα κ.λπ. Διαφέρει γιατί το ύψος μας, το βάρος μας, το χρώμα του δέρματός μας, τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, ο τρόπος που περπατάμε δεν είναι ίδιος για όλους.
Τα οστά του σώματός μας συνδέονται μεταξύ τους με τις αρθρώσεις. Όλα μαζί τα οστά αποτελούν το σκελετό. Αυτά στηρίζουν το σώμα μας και προστατεύουν σπουδαία εσωτερικά όργανά μας, όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες. Μέχρι την ηλικία των 20-25 χρόνων, ο σκελετός μας αναπτύσσεται, δηλαδή αυξάνει σε μέγεθος και βάρος.
Στο σώμα μας υπάρχουν μύες που διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος και στο σχήμα. Ο σκελετός, οι μύες και οι αρθρώσεις συνεργάζονται μεταξύ τους και μας βοηθούν να περπατάμε, να κάνουμε διάφορες κινήσεις αλλά και να στεκόμαστε όρθιοι.

Τα κόκαλα λέγονται και οστά. Ο ανθρώπινος σκελετός έχει πάνω από 200 οστά, που είναι καλυμμένα από τους μύες και το δέρμα. Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους στις αρθρώσεις. Mερικές από αυτές βοηθούν στις κινήσεις διαφόρων μερών του σώματός μας. Mια τέτοια άρθρωση είναι ο ώμος, που μας βοηθά στις κινήσεις των χεριών μας. Οι ειδικοί λένε ότι οι μύες μάς βοηθούν να κάνουμε όλες τις κινήσεις του σώματός μας. Το σώμα μας έχει πάνω από 650 μύες, που διαφέρουν στο σχήμα και στο μέγεθος. Για να κάνουμε ένα βήμα, συνεργάζονται 200 περίπου μύες, ενώ για να χαμογελάσουμε 15!

Για ένα γερό και υγιές σώμα έχουμε ανάγκη από υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση και αρκετό ύπνο.

Mια πυραμίδα υγιεινής διατροφής

Δραστηριότητες

Για τις δύο αυτές δραστηριότητες μην ξεχάσεις να βγάλεις φωτογραφία τα αποτελέσματα και να μου τα στείλεις.

 

1. Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να φτιάξεις και συ μία διατροφική πυραμίδα. 

2. Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα θα βρεις ένα κουίζ για την ενότητα.

Ώρα για παιχνίδι

1. Βρες τις διαφορές στις εικόνες.

2. Τι θα έλεγες για ένα ηλεκτρονικό επιτραπέζιο παιχνίδι;; Μαζευτείτε με την οικογένειά σας και καλή διασκέδαση!