Μαθηματικά 5η Ενότητα

Παράλληλες- κάθετες ευθείες

Περίμετρος (Περίγραμμα)- Εμβαδόν (Επιφάνεια)

Παραλληλόγραμμα

Προχώρησε στην άσκηση κάνοντας κλικ εδώ. Θα πρέπει να βρεις αν είναι κάθετες ή παράλληλες οι ευθείες που ζητάει η άσκηση.

Κάνε κλικ εδώ για να ελέγξεις τις γνώσεις σου.

Κάνε κλικ εδώ για να κάνεις το κουίζ. 

Μην ξεχάσεις να βγάλεις φωτογραφία τα αποτελέσματα των τριών ασκήσεων και να μου τα στείλεις.

Μελέτη Περιβάλλοντος 6η Ενότητα

Αναμειγνύουμε υλικά-Πώς διαχωρίζουμε τα μείγματα;

Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε πολύ συχνά μείγματα χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Να μερικά παραδείγματα:

Η ζύμη για κέικ που φτιάχνει η μαμά
Τα δημητριακά με γάλα
Το λαδολέμονο

 

Για να δημιουργήσουμε μείγματα, αναμειγνύουμε δύο ή περισσότερα υλικά. Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι υγρά ή στερεά. Υπάρχουν μείγματα στερεών με στερεά, όπως φακές με ρύζι, υγρών με στερεά, όπως νερό με ρύζι και υγρών με υγρά, όπως νερό με λάδι.

Μερικές φορές, όταν αναμειγνύουμε κάποια υλικά με νερό, δημιουργούνται μείγματα που φαίνονται σαν ένα υλικό (δηλαδή σαν να είναι μόνο νερό). Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν αναμειγνύουμε υλικά και με άλλα υγρά, όπως με οινόπνευμα ή με βενζίνη. Τα μείγματα αυτά τα λέμε διαλύματα. Αν ρίξουμε σε ένα ποτήρι νερό μια κουταλιά ζάχαρη και ανακατέψουμε καλά, ύστερα από λίγα λεπτά φαίνεται σαν να είναι «καθαρό» νερό και όχι διάλυμα ζάχαρης στο νερό. Αν όμως δοκιμάσουμε αυτό το «νερό», έχει γλυκιά γεύση. Για το λόγο αυτό δεν πίνουμε ποτέ από μπουκάλια ή ποτήρια, όταν δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν.  Το νερό που φαίνεται καθαρό μερικές φορές δεν είναι, αφού είναι πιθανό να υπάρχουν μέσα σ’ αυτό διαλυμένα υλικά που δε φαίνονται. 

Τώρα ήρθε η στιγμή να γίνετε οι μικροί μου επιστήμονες!! Θα φτιάξετε διάφορα μείγματα!!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

6 διαφανή ποτήρια

6 καλαμάκια για να ανακατεύετε τα υλικά

φακές

φασόλια

νερό

ζάχαρη

λάδι

οινόπνευμα

πιπέρι

Ξεκινάμε να αναμειγνύουμε για να φτιάξουμε μείγματα με βοηθούς τους γονείς μας!!

1ο ποτήρι: φακές και φασόλια και ανακατεύουμε

2ο ποτήρι: νερό με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε

3ο ποτήρι: νερό με λίγο λάδι και ανακατεύουμε

4ο ποτήρι: νερό με λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε

5ο ποτήρι: νερό με λίγο οινόπνευμα και ανακατεύουμε

6ο ποτήρι: οινόπνευμα με λίγο λάδι και ανακατεύουμε

Για να δω αν πετύχανε τα μείγματά σας και αν είστε οι καλύτεροι επιστήμονες του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδερού θα μου στείλετε φωτογραφίες με τα μείγματα και θέλω να μου γράψετε σε ποια μείγματα μπορώ να δω ποια υλικά υπάρχουν και σε ποια όχι.

Πώς διαχωρίζουμε ένα μείγμα στα υλικά που περιέχει;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διαχωρίζουμε μείγματα. Αν, για παράδειγμα, μέσα σε ένα καλάθι υπάρχουν ανακατεμένα μήλα και αχλάδια, μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε ως εξής: με τα χέρια μας διαλέγουμε και βάζουμε σ’ ένα δοχείο τα μήλα και έτσι μένουν μόνο τα αχλάδια στο καλάθι.

Διαλογή

Όταν θέλουμε να διαχωρίσουμε ένα μείγμα στερεών στο οποίο το ένα υλικό είναι σιδερένιο (π.χ. καρφίτσες, πρόκες) ενώ το άλλο δεν είναι, χρησιμοποιούμε ένα μαγνήτη. Τα σιδερένια υλικά τού μείγματος έλκονται και μαζεύονται πάνω στο μαγνήτη και έτσι ξεχωρίζουν από το άλλο υλικό του μείγματος.

Έλξη με μαγνήτη

 

Για να διαχωρίσουμε ένα μείγμα στερεών στο οποίο το ένα υλικό είναι τόσο μικρό που δε γίνεται να το ξεχωρίσουμε με τα χέρια μας, το κοσκινίζουμε, ώστε να περάσει το πιο μικρό υλικό και να μείνει στο κόσκινο ή στο σουρωτήρι μόνο το άλλο, εκείνο που δεν μπορεί να περάσει. Για παράδειγμα, όταν κοσκινίζουμε μείγμα ρυζιού με αλάτι, στο σουρωτήρι θα μείνει μόνο το ρύζι.

Κοσκίνισμα

Τέλος, για να διαχωρίσουμε ένα μείγμα υγρού με στερεό χρησιμοποιούμε διηθητικό χαρτί (π.χ. χάρτινο φίλτρο καφετιέρας). Για παράδειγμα, αν ρίξουμε δύο κουταλιές άμμο σε ένα ποτήρι νερό και περάσουμε το μείγμα μέσα από διηθητικό χαρτί, τότε θα μείνει πάνω στο χαρτί μόνο η άμμος και έτσι θα ξεχωρίσει από το άλλο υλικό του μείγματος.    

Διήθηση

          Τώρα κάνε κλικ εδώ για να κάνεις μια αντιστοίχιση με διαχωρισμό μειγμάτων. Μην ξεχάσεις να μου στείλεις φωτογραφία το αποτέλεσμα. 

Καλά πειράματα!!!

 

Γλώσσα 7η Ενότητα

Η ελιά

Σε αυτήν την ενότητα θυμηθήκαμε τα κύρια ονόματα.

Τώρα κάνε την άσκηση κάνοντας κλικ εδώ

 

Μάθαμε τα πάθη των φωνηέντων.

Τώρα προχώρησε στην δεύτερη άσκηση κάνοντας κλικ εδώ.

Τα αποτελέσματα των δύο ασκήσεων θα μου τα στείλεις με φωτογραφία.

Ιστορία Κεφάλαια 20-24

“Χρυσός αιώνας”

Αφού διαβάσεις την παρακάτω επανάληψη, προχώρησε στο κουίζ. Μην ξεχάσεις να βγάλεις μια φωτογραφία το αποτέλεσμα και να μου το στείλεις. 

Τι θα έλεγες για μια εξερεύνηση της Ακρόπολης; Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα, θα βρεις μια εικονική περιήγηση στα μνημεία της Ακρόπολης. Καλή εξερεύνηση!!!

Τώρα μπορείς να φτιάξεις το παζλ της Ακρόπολης!!