Συνέδριο για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus+ DISCOVER στα Χανιά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος Erasmus+ DISCOVER που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Δήμο Χανίων και πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.

To έργο DISCOVER είναι μια στρατηγική σύμπραξη φορέων Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την Ανάπτυξη Καινοτόμων Προσεγγίσεων για τη Διάδοση της Επιστήμης στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Ενθάρρυνση των Σταδιοδρομιών και της Εκπαίδευσης STEM. Στη σύμπραξη συμμετέχουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πολυτεχνείο του Gabrovo από τη Βουλγαρία, ως συντονιστής, το Πολυτεχνείο του Κόσιτσε από τη Σλοβακία, το πανεπιστήμιο Γουλιέλμο Μαρκόνι από την Ιταλία, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Ερευνών Αυτοματισμού & Μετρήσεων, PIAP, από την Πολωνία, το Επαγγελματικό Λύκειο John Atanasoff και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ποιότητα, ECQ, από τη Βουλγαρία.

Στο συνέδριο απεύθυνε χαιρετισμό ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Στέλιος Ζερβάκης, που αναφέρθηκε στην αξία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Απευθυνόμενος στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο επισήμανε ότι είναι η συμμετοχή τους είναι πολύ σημαντική καθώς τα αποτελέσματα των προγραμμάτων πρέπει να φτάνουν στους μαθητές και να αξιοποιούνται από τα σχολεία.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Δία Βίου Μάθησης, Αντώνη Βαρδάκη, ο οποίος μετέφερε επιστολή του Δημάρχου, Παναγιώτη Σημαντηράκη, και τόνισε ότι «Ήδη έχει επιλεγεί ως βασική πολιτική μια πόλη πιο φιλική, με καλύτερες υποδομές για όλους τους εναλλακτικούς τρόπους κίνησης», καθώς και ότι «Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση, ώστε να ενσωματωθούν οι προτάσεις τους στο υπό διαμόρφωση σχέδιο, που θα προκύψει από τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου που έχει ως στόχο τη διάδοση της επιστήμης και την ενθάρρυνση των σπουδών στις Θετικές Επιστήμες, την Τεχνολογία και τη Μηχανική. Το DISCOVER ενθαρρύνει και υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ οργανισμών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με έμφαση στα αντικείμενα της Ρομποτικής, της Μηχατρονικής και του Προγραμματισμού Υπολογιστών. Για το σκοπό αυτό στα πλαίσια του έργου έχουν αναπτυχθεί:

  • Επιτομή καλών πρακτικών για τη διάδοση των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση.
  • Εκπαιδευτικό υλικό για την υποστήριξη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές λυκείου που πραγματοποιούνται από καθηγητές και φοιτητές ΑΕΙ, είτε στο χώρο του Ανώτατου Ιδρύματος ή σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Εκπαιδευτικό υλικό για μαθήματα εκτός του τυπικού σχολικού προγράμματος στη Μηχατρονική και τη Pομποτική.
  • Εκπαιδευτικό υλικό για μαθήματα εκτός του τυπικού σχολικού προγράμματος στον Προγραμματισμό Υπολογιστών.

Στα πλαίσια της βιωσιμότητας του έργου και της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων εργαστήριο με αντικείμενο την αξιοποίηση των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ασφάλειας στην πόλη των Χανίων.

Αρχικά παρουσιάστηκαν από την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού, και Πληροφορικής του Δήμου Χανίων, Σεβαστή Πολυχρονάκη, οι ψηφιακές υπηρεσίες και τα έξυπνα συστήματα που είναι ήδη σε λειτουργία, και οι εφαρμογές έξυπνης πόλης που εντάσσονται στα μελλοντικά σχέδια του Δήμου Χανίων.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε μεικτές ομάδες αποτελούμενες από μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές και φοιτητές. Κάθε ομάδα επέλεξε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και ανάπτυξε μια πρόταση για την επίλυση του, αξιοποιώντας όπου έκριναν ωφέλιμη τη χρήση τεχνολογίας. Το εργαστήριο έκλεισε με παρουσίαση στην ολομέλεια των αποτελεσμάτων των ομάδων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν:

  • Μαθητές και εκπαιδευτικοί από το ΕΠΑΛ Ακρωτήριου, το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων, το Μουσικό Σχολείο Θερίσου (Χανίων) και το ΓΕΛ Ελευθερίου Βενιζέλου.
  • Καθηγητές από Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
  • Φοιτητές από το παράρτημα ΙΕΕΕ του Πολυτεχνείου Κρήτης, που υποστήριξαν τις ομάδες εργασίας κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου.
  • Ειδικοί επιστήμονες από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Χανίων και το Κέντρο Εκπαιδευτικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Χανίων.
  • Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Πληροφορικής και του τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του δήμου Χανίων.
  • Ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές που εκπροσώπησαν τους εταίρους του προγράμματος DISCOVER και συμμετείχαν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Το συνέδριο διοργάνωσε η ελληνική ομάδα του DISCOVER που αποτελείται από τους: Χαρά Ξανθάκη, Μανόλη Κιαγιά, Χριστίνα Παναγιωτάκη, Στέλιο Περράκη, και Φραγκονικολάκη Μανόλη από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και Νεκτάριο Μουμουτζή, Μαραγκουδάκη Γιάννη, Νίκο Παππά και Αρίσταρχο Τζατζό από το Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων (TUC/MUSIC),Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισυνάπτουμε το πρόγραμμα του συνεδρίου:

https://blogs.sch.gr/europrogchan/files/2019/10/Συνέδριο_DISCOVER_Πρόγραμμα.pdf

Σχετικά με ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: DISCOVER, Erasmus+, Εκδηλώσεις, Εκπαιδευτική Επίσκεψη, Χανιά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.