Συνήθεις ερωτήσεις
* Ποια είναι τα επιπρόσθετα κριτήρια αποκλεισμού από την αξιολόγηση της πρότασης ΕΠ;
- Σε μία σχολική σύμπραξη μπορεί να συμμετάσχει ένα μόνο ελληνικό σχολείο Αιτήσεις που αφορούν στη συμμετοχή περισσοτέρων του ενός σχολείου στην ίδια σύμπραξη, θα απορρίπτονται όλες ως μη επιλέξιμες.
- Αιτήσεις ελληνικών σχολείων που υλοποιούν σύμπραξη η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής θα κρίνονται ως μη επιλέξιμες
- Κάθε ελληνικό σχολικό ίδρυμα έχει το δικαίωμα υποβολής μιας μόνο αίτησης για σύμπραξη. Στην περίπτωση που το ίδιο σχολείο υποβάλλει περισσότερες από μία αιτήσεις τότε όλες οι αιτήσεις θα θεωρηθούν ως μη επιλέξιμες.
Τα επιπρόσθετα κριτήρια αποκλεισμού και οι εθνικές προτεραιότητες και κριτήρια που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο ανά συμμετέχουσα χώρα στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση περιγράφονται στο σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/education/comenius/doc/national11_en.pdf
* Πού πρέπει να μένουν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες κατά τις μετακινήσεις στο εξωτερικό σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (ΕΠ);
Η ΕΕ προτείνει τη διαμονή σε οικογένειες ή σε σπίτια συναδέλφων για να μπορούν να ‘ζήσουν’ στην Ευρωπαϊκή χώρα όπως ζουν οι κάτοικοί της. Σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση σε αυτή τη δυνατότητα για τον οποιοδήποτε λόγο τότε μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχεία. Τα έξοδα σε κάθε περίπτωση καλύπτονται από την ΕΕ μέσω του ΕΠ.
* Πόσες προτάσεις μπορεί να κάνει ένα σχολείο ταυτόχρονα για Ε.Π. κατά την ίδια σχολική χρονιά;
Στις περιπτώσεις Comenius πολυμερείς σχολικές ή διμερείς σχολικές συμπράξεις μπορεί να υποβληθεί μόνο μια(1) Μάλιστα αν ένα σχολείο υλοποιεί μια σύμπραξη Comenius που δεν έχει ολοκληρωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής δεν μπορεί να υποβάλει πρόταση για Comenius σχολική σύμπραξη ξανά. Βέβαια θα υπολείπεται μορίων σε σχέση με τα πρωτοεμφανιζόμενα σχολεία, που δικαιούνται επιπλέον μοριοδότηση για την έγκριση της αίτησής τους.
* Πώς αξιολογείται ένα Ε.Π.;
Υπάρχουν 3 αξιολογήσεις: (α) η αρχική αξιολόγηση της πρότασης, όταν δεν υπάρχει ακόμα χρηματοδότηση, (β) η ενδιάμεση αξιολόγηση – στο τέλος του πρώτου χρόνου- κατά την οποία θα πρέπει να αποδειχθεί η πλήρης συμμόρφωση με τους όρους της υπογεγραμμένης σύμβασης με το ΙΚΥ για το χρονικό διάστημα που διανύθηκε, οπότε και καταβάλλεται το χρηματικό ποσό που αναλογεί στα πραγματοποιηθέντα έξοδα μέχρι τότε και (γ) η τελική αξιολόγηση κατά την οποία καταβάλλεται και το υπόλοιπο ποσό.
* Μπορούν να μετακινηθούν στο εξωτερικό μαθητές Δημοτικού;
Βεβαίως, τουλάχιστον στις Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις, που αφορούν και την πλειονότητα των μετακινήσεων των σχολείων. Η συνήθης πρακτική είναι να μετακινούνται οι μαθητές της Ε’ και Στ’ Τάξης οι οποίοι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν σε περίπτωση διαμονής σε ξενοδοχείο ή φιλοξενίας σε σπίτι ξένου μαθητή. Ωστόσο, στις διμερείς σχολικές συμπράξεις οι μαθητές/τριες πρέπει να είναι από 12 ετών και πάνω.
* Δικαιούται μείωση διδακτικού ωραρίου ο εκπ/κός που εμπλέκεται σε Ε.Π.;
Σύμφωνα με την Υ.Α. Γ2/4867/28-08-1992 (ΦΕΚ 629) «…για τους εκπαιδευτικούς Δ/θμιας που συμμετέχουν σε προγράμματα μειώνεται το εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριό τους κατά 2(δύο) ώρες». Επίσης σύμφωνα με την υπ άριθ. 118425/Γ7/14-10-2011 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ εγκύκλιο της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ του ΥΠΔΒΜΘ, « Για κάθε πρόγραμμα δικαιολογούνται μέχρι δύο ώρες συμπλήρωσης ωραρίου. Η συμπλήρωση αφορά τον/την εκπαιδευτικό που αναλαμβάνει πρόγραμμα ή εναλλακτικά δύο εκπαιδευτικούς του προγράμματος , εφόσον το επιτρέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα και το δυναμικό του σχολείου… Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να αναλαμβάνει ένα (1) πρόγραμμα και να συμμετέχει μέχρι και σε δύο (2) ενώ κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε δύο (2) προγράμματα.
* Πόσες μέρες μετακίνησης στο εξωτερικό στα πλαίσια υλοποίησης Ε.Π. δικαιούται ένα σχολείο;
Οι ημέρες μετακίνησης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις πέντε εργάσιμες ημέρες. Μπορείτε να συμπεριλάβετε Σαββατοκύριακα, διακοπές ή αργίες ώστε να μην ξεπερνάτε τις πέντε (5) εργάσιμες, δηλαδή μπορεί να αυξηθεί οι συνολικές ημέρες της παραμονής σας στο εξωτερικό. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου η σύμβαση με το ΙΚΥ υποδεικνύει κάτι διαφορετικό. (Πχ στις διμερείς συμπράξεις Comenius οι ημέρες μετακίνησης είναι δέκα (10) και στα Leonardo πολύ περισσότερες αν πρόκειται για πρακτική άσκηση.)
* Ποια είναι η διαδικασία αποστολής των εγγράφων κινητικότητας;
- Βήμα 1. Ο/Η εκπαιδευτικός με το/την Διευθυντή/τρια του Σχολείου συγκεντρώνουν τα απαραίτητα έγγραφα όπως αναφέρονται στα ΦΕΚ-Εγκυκλίους για κάθε περίπτωση, και συγκεκριμένα στην εξής Απόφαση μαζί με το Έντυπο Αίτησης Έγκρισης Μετακίνησης.
- Βήμα 2. Τα αποστέλλουν στο αντίστοιχο Γραφείο.
- Βήμα 3. Το Γραφείο στέλνει τα έγγραφα στην ΠΔΕΔΕ αναφέροντας στο διαβιβαστικό τη θετική ή μη εισήγηση του Προϊσταμένου.
- Βήμα 4. Υπογράφεται από τον Π.Δ. και κοινοποιείται στους/τις ενδιαφερόμενους/ες.
* Ποιες είναι οι διατάξεις για το μειωμένο ωράριο εκπ/κών σε Ε.Π.;
ΦΕΚ 629/23-10-1992 παρ 3: Για τους καθηγητές που συμμετέχουν στα προγράμματα (μέχρι δυο το πολύ κατά τάξη ή τμήμα) μειώνεται το εβδομαδιαίο ωράριό τους κατά δυο (2) ώρες. Όταν έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους με αντικείμενα διδασκαλίας, μπορούν να απασχολούνται με αντίστοιχη υπερωριακή αποζημίωση -σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Για τα προγράμματα αυτά μπορούν να διατίθενται δυο (2) ώρες την εβδομάδα ή τέσσερις (4) ανά δεκαπενθήμερο κατά τάξη ή τμήμα που συμμετέχει σε πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων και έχει εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα 30 ωρών, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να διαμορφωθεί σε 32 ώρες και ούτω καθ’ εξής.
* Ποιο είναι το γενικό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή μιας πρότασης ΕΠ;
1. Συγκεκριμενοποίηση της βασικής ιδέας, των πακέτων εργασίας και των βασικών εταίρων μέχρι τέλος Οκτωβρίου – μέσα Νοεμβρίου. 2. Συμμετοχή στα InfoDays Νοεμβρίου αν είναι δυνατόν για να βεβαιωθεί ότι η ιδέα είναι καλή και ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα ενδιέφεραν την ΕΕ. 3. Έναρξη της διαδικασίας συμπλήρωσης της πρότασης αμέσως μετά. 4. Εντατικοποίηση της εργασίας τον προτελευταίο μήνα. 5. Διόρθωση λεπτομερειών το μήνα που γίνεται η υποβολή της πρότασης.
Μην ξεχνάτε ότι σε τέτοιο επίπεδο ανταγωνισμού κερδίζουν στα σημεία!!
__________________________
Σημειώστε ότι:
* ΕΕ-ΠΔΕΔΕ: Η ΕΕ χρηματοδοτοδεί πρωτοποριακές ιδέες που θα προωθήσουν την εκπαίδευση στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα. Κάθε ιδέα πρέπει να εμπίπτει και στα δύο πλαίσια, δηλαδή να είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕE και να εντάσσεται στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Αυτός ο συντονισμός με τα πλαίσια της ΕE πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα στην πρόταση.
* ΕΕ-ΠΔΕΔΕ: Προς το παρόν (Μάιος 2011), οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία όπως και η ΠΔΕΔΕ, δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε προγράμματα που χρηματοδοτούν κατευθείαν προσωπικό και ερευνητική εργασία σε αυτά. Μπορούν να πάρουν μέρος, αλλά όχι αυτόνομα, επειδή δεν έχουν Ειδικό Λογαριασμό Διαχείρισης Κονδυλίων Εκπαιδευτικής Έρευνας. Μελλοντικά προβλέπεται η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού μέσα στα Ευρωπαϊκά Τμήματα των Εκπαιδευτικών Περιφερειών της Ελλάδας.
* ΕΕ: Ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο Εγκάρσιο Πρόγραμμα είναι ότι οποιαδήποτε πρόταση οφείλει να καλύπτει δυο ή περισσότερους εκπαιδευτικούς τομείς. Σε περίπτωση που η πρόταση καλύπτει έναν τομέα, οφείλει να υποβληθεί στο σχετικό τομεακό υποπρόγραμμα. Εάν, για παράδειγμα, μια πρόταση στοχεύει στην ανάπτυξη υλικού για εκμάθηση γλωσσών, ώστε το συγκεκριμένο υλικό να χρησιμοποιηθεί από μαθητές της σχολικής εκπαίδευσης (ομάδα στόχος),τότε οφείλει να υποβληθεί στο Comenius. Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – Ένα επικαιροποιημένο στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. COM(2008) 865 final http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:394:0005:0009:EN:PDF
Εάν εντούτοις, η πρόταση καλύπτει δυο ή περισσότερους εκπαιδευτικούς τομείς, είναι επιλέξιμη να υποβληθεί σε μια από τις Κύριες Δραστηριότητες στο πλαίσιο του Εγκάρσιου Προγράμματος. Σε περίπτωση που κάποια πρόταση τέμνει περισσότερους από έναν εκπαιδευτικούς τομείς και οι ομάδες-στόχοι ανήκουν επίσης σε περισσότερους από έναν εκπαιδευτικούς τομείς, τότε η πρόταση οφείλει να υποβάλλεται σε μια από τις Κύριες Δραστηριότητες του Εγκάρσιου Προγράμματος. Μόνο σχέδια που απευθύνονται σε περισσότερους από ένα εκπαιδευτικούς τομείς είναι επιλέξιμα για το Εγκάρσιο Πρόγραμμα.
* ΕΕ-ΠΔΕΔΕ: Συστήνουμε την απαραίτητη προσοχή στη μεταβατική περίοδο μεταξύ των εκπαιδευτικών τομέων η οποία πρέπει να τεκμηριωθεί κατά την κατασκευή της πρότασης. Για παράδειγμα, αν η ιδέα της πρότασης αναφέρεται στη δημιουργία αναλυτικού προγραμματος για την τέχνη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα πρέπει να αποδειχθούν και να τεκμηριωθούν επαρκώς οι μεταβάσεις από την Α/βάθμια στη Β/θμια Εκπαίδευση.
Author comment by niki lampropoulou · 3 Μαΐου 2011 στις 09:10
Οικονομικά
Όσοι έχουν ασχοληθεί με την κατασκευή πρότασης για ΕΠ γνωρίζουν ότι το οικονομικό θέμα είναι δύσκολο να διευθετηθεί καθώς η ελληνική νομοθεσία για την εκπαίδευση δεν έχει ακόμα προσαμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Για να μην συναντούμε συνεχόμενα προβλήματα είναι καλό να έχουμε στην πρόταση αναλυτικά τον τρόπο και τις ώρες απασχόλησής μας πέρα από το ωράριο του σχολείου. Για κάποια προγράμματα που τρέχουν ήδη και δεν έχει γίνει αυτό ο Διευθυντής του σχολείου πρέπει να στείλει αυτό το έγγραφο στην Υπηρεσία.
Για προγράμματα όπου υπάρχει συγχρηματοδότηση οι ώρες απασχόλησης συμψηφίζονται (25%-75%) μέσα στο ωράριο. Δηλαδή ο/η εκπ/κος είναι υπάλληλος “περισότερο” της ΕΕ παρά του ελληνικού κράτους.
Προς το παρόν (Μάιος 2011) η δικαιολόγηση του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στον/στην εκπ/κό όπου υπάρχουν απαραίτητη δικαολόγηση (staff costs) πρέπει να βρίσκεται σε συγκεκριμένα πλαίσια και κριτήρια: δικαιολόγηση στην πρόταση, το ποσό να μην υπερβαίνει το 25% του μισθού συνολικά στα χρόνια του πρότζεκτ.
Η έλλειψη σχετικής νομοθεσίας για τη δημιουργία ειδικού λογαριaσμού κονδυλίων έρευνας στις Περιφέρειες Εκπ/σης είναι προς το παρόν εμπόδιο για την ανάληψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων ‘μεγαλύτερων’ από την ανταλλαγή και τις σχολικές συμπράξεις από Έλληνες ενεργούς εκπαιδευτικούς. Μεγαλύτερα και ευρύτερα προγράμματα δικαιολογούν οργανωμένη εργασία για επιστημονικές παρεμβάσεις στην εκπ/κή διαδικασία στο επίπεδο του Καλλικράτη με την υποστήριξη της ΕΕ.
Author comment by niki lampropoulou · 18 Μαΐου 2011 στις 12:36
Κριτήρια αποκλεισμού αιτήσεων κατά τι ςφάσεις της υποβολής και του ελέγχου επιλεξιμότητας Leonardo da Vinci (LdV)
Συμπληρωματικά με τα ευρωπαϊκά κριτήρια αποκλεισμού αιτήσεων, όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 3Ββ του Μέρους Ι του Οδηγού προς τους Αιτούντες, παρατίθενται επιπρόσθετα τα ακόλουθα κριτήρια αποκλεισμού:
1. Αιτήσεις φορέων με κακή διαχειριστική, οργανωτική και οικονομική επίδοση σε προηγούμενα σχέδια LdV (επί παραδείγματι: α) σχέδια, στο πλαίσιο των οποίων, οι φορείς δεν ακολούθησαν με αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, β) σχέδια κατάρτισης, τα οποία υλοποιήθηκαν σε διαφορετικά αντικείμενα κατάρτισης από αυτά που είχαν εγκριθεί κατά τη φάση της αξιολόγησης, γ) σχέδια στα οποία συμμετέχουν ως φορείς υποδοχείς ή ενδιάμεσοι φορείς, οργανισμοί με διαπιστωμένη προβληματική εμπλοκή, κ.ά.).
2. Πανομοιότυπες αιτήσεις από τον ίδιο ή από διαφορετικούς φορείς.
3. Αιτήσεις που δεν υποβληθούν και σε έντυπη μορφή.
4. Αιτήσεις, η έντυπη μορφή των οποίων, δεν θα φέρει την πρωτότυπη υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου και την πρωτότυπη σφραγίδα του οργανισμού.
5. Αιτήσεις που δεν θα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα συμπληρωματικά έγγραφα, όπως αυτά θα περιγραφούν στις ακόλουθες αντίστοιχες ενότητες ανά δράση στην παρούσα Εθνική Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων.
6. Αιτήσεις που θα συνοδεύονται από μη έγκυρα και μη νόμιμα συμπληρωματικά έγγραφα, όπως αυτά θα περιγραφούν στις ακόλουθες αντίστοιχες ενότητες ανά δράση στην παρούσα Εθνική Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων.
7. Αιτήσεις που υποβάλλονται από μη επιλέξιμους φορείς, δηλαδή από φορείς που δεν ανήκουν θεσμικά και δεν δραστηριοποιούνται νομίμως στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
8. Αιτήσεις που αφορούν στη συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης μη επιλέξιμης ομάδας στόχου, όπως επί παραδείγματι, φοιτητές, καθηγητές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διοικητικό προσωπικό Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων και γενικότερα ομάδες-στόχοι που είναι επιλέξιμες αποκλειστικά στα υπόλοιπα τομεακά προγράμματα Comenius, Erasmus, Grundtvig.
9. Αιτήσεις από Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι επιλέξιμες αποκλειστικά και μόνο στο πρόγραμμα Comenius Regio.
10. Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται στο σωστό έντυπο αίτησης.
11. Αιτήσεις, των οποίων τα συμπληρωματικά έγγραφα υποβληθούν μετά την καταληκτική προθεσμία δε θα ληφθούν υπόψη.
Πηγή: http://www.iky.gr/IKY/content/gr/socrates/national%20call/national_call_leonardo.pdf
Author comment by niki lampropoulou · 23 Μαΐου 2011 στις 12:39
Οι οδηγοί δε διαφέρουν πάρα πολύ, αν ενδιαφέρεστε να πάρετε μέρος στη διαδικασία πρότασης είναι φρόνιμο να διαβάσετε τις προηγούμενες οδηγίες για το 2011 (εδώ)
Author comment by niki lampropoulou · 31 Μαΐου 2011 στις 10:47
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΗΓΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ http://blogs.sch.gr/groups/european-projects-community/
Aν θα μπορούσατε να μας βοηθήσετε να πάρετε μέρος σε μια πρώτη αξιολόγηση του http://blogs.sch.gr/eu-pdede/– με ένα διαδικτυακό φόκους γκρουπ 1 ώρας ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
και ένα ερωτηματολόγιο ευχρηστίας ΠΟΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΕΔΏ> http://www.survey.bris.ac.uk/lsbu/eu-pdede
Author comment by niki lampropoulou · 6 Ιουνίου 2011 στις 10:37
info@cyberall-access.com to me
Dear ,
Further to your involvement as coordinator/partner in EC project
we would like to bring to your attention two very unique seminars in Limassol/Cyprus thisJuly 2011 that we believe can be very helpful for increasing the impact and the success of your project. They are organised as such in order also its costs can be subsidised by your project under “travel” and “other costs” . More specifically,
1st Seminar Title: Successful Project Planning and Management of European Educational Projects
Dates: 4th July 2011 – 8th July 20111
Course Fee (for all 5 days): 600 EUR
Some Topics to be addressed: outlook on all current EC funding possibilities, How to plan a winning project/proposal, tools and tips on sound financial management (including common pitfalls), Tools and how to evaluate your project, how to disseminate your project, positive and negative points in your proposal, tools for effective management, etc.
Seminar Outline and more info (check across different tabs): click here
2nd Seminar Title: Go e-Learning! Learn to easily develop and run e-Learning courses to reach wider audience!
Dates: 11th July 2011 – 15th July 20111
Course Fee (for all 5 days): 600 EUR
Some Topics to be addressed: By completing this course, you will be able to develop e-learning courses with strong didactic and pedagogic elements and you will have your first e-learning course online. The impact of any of your training services/activities in your project will be increased significantly.
Seminar Outline and more info (check across different tabs): click here
General Important info
You can always check for more info for our seminars in our website and you are strongly encouraged to follow up our facebook page or twitter page for news and tips on project management and training as well as to have unique access to discount coupons up to 50% for the course fee of our seminars including our e-learning courses as well as the ones in July 2011!
All our face-to-face seminars take place in a luxurious (4*) hotel in the famous Amathous beach outside Limassol in Cyprus up to 14:00 and the afternoon is left free for self-study, group working or cultural activities. Check for our unbeatable accommodation and subsistence offers for 1st and 2nd seminar.
Do not hesitate to contact us in case you have any further inquiries. We would be pleased to assist you.
Kind regards
Egi Gotsi
Training Administration Team
———————————————————–email: info@cyberall-access.comPhones:+30 210 2693760 /+ 357 97777869Websites: http://www.learneasy.eu
Follow us in Twitter and Facebook
————————————————————
Στέλλα · 30 Σεπτεμβρίου 2014 στις 16:05
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς σε αυτά τα προγράμματα ;