Επισκέψεις Μελέτης
Ενημέρωση για τις Επισκέψεις Μελέτης (Study Visits) στο ΙΚΥ:
Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση: ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Κοταδάκη Μαριάνθη, Προϊσταμένη Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας: «Η Παιδαγωγική των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων –Επισκέψεις Μελέτης και ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης».
http://www.slideshare.net/eu-pdede/ss-9727650#
Ενημέρωση για τις Επισκέψεις Μελέτης (Study Visits) στην ΕΕ
____________________________________
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
Εθνική Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων για Επισκέψεις Μελέτης 2011
(το κείμενο σε pdf)
Η ανάπτυξη πολιτικών καθώς και η ενθάρρυνση και υποστήριξη συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δια βίου μάθηση, αποτελεί κύριο σκοπό του προγράμματος των Επισκέψεων Μελέτης ιδίως στο πλαίσιο της διαδικασίας της Λισσαβόνας και του Προγράμματος Εργασίας Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Education and Training 2020 – ET 2020) http://europa.eu/legislation_summaries/ education_training_youth/general_framework/ef0016_en.htm), καθώς και των διαδικασιών της Μπολόνια και της Κοπεγχάγης και των μεταγενέστερων διαδικασιών.
Μια Επίσκεψη Μελέτης συνίσταται κατά κανόνα σε μια σύντομη επίσκεψη διάρκειας τριών έως πέντε ημερών σε άλλη συμμετέχουσα χώρα, από μια μικρή ομάδα (10-15 ατόμων), οι οποίοι έχουν σημαντικές εκπαιδευτικές αρμοδιότητες σε τοπικό-περιφερειακό-εθνικό επίπεδο.
Οι Επισκέψεις Μελέτης διοργανώνονται από τοπικές ή περιφερειακές αρχές υπό το συντονισμό της Εθνικής Μονάδας σε εθνικό επίπεδο και του Cedefop εκ μέρους της Επιτροπής σε ευρωπαϊκό.
Οι Επισκέψεις Μελέτης παρέχουν ένα βήμα για διάλογο πάνω σε θέματα και ευρωπαϊκών και εθνικών προτεραιοτήτων που αποτελούν κοινό τόπο ενδιαφέροντος , συμβάλλοντας στην ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών καθώς και στην προώθηση της ποιότητας και της διαφάνειας της εκπαίδευσης και των συστημάτων κατάρτισης των συμμετεχουσών χωρών.
Για κάθε πρόσκληση, καθορίζεται ένα πλαίσιο θεμάτων και προτεραιοτήτων, που συμφωνείται με την Επιτροπή του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης. Ωστόσο, οι Εθνικές Αρχές δύνανται να επιλέξουν θέματα σύμφωνα με τις εθνικές τους προτεραιότητες. Τα θέματα των Επισκέψεων Μελέτης αφορούν είτε τη γενική εκπαίδευση, είτε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, είτε την δια βίου μάθηση.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των Επισκέψεων Μελέτης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαγγελματικές επαφές που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για την ανάπτυξη νέων σχεδίων και τη δημιουργία δικτύων.
Επιλέξιμη Περίοδος Δραστηριοτήτων
Οι Επισκέψεις Μελέτης μπορούν να πραγματοποιηθούν σε δύο κύκλους: από 1/9/2011 έως 29/2/2012 και από 1/3/2012 έως 30/6/2012 και οι θέσεις που αναλογούν στη χώρα μας είναι συνολικά περίπου 68.
Επιλέξιμοι υποψήφιοι:
Επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση είναι υποψήφιοι από όλους τους τομείς του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης οι οποίοι, λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές» της γνώσης που θα αποκομίσουν μέσω της συμμετοχής τους στην Επίσκεψη Μελέτης. Πρέπει να είναι άτομα που έχουν αρμοδιότητες για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη, η οποία θα επιτρέψει την εξοικείωση των άλλων συμμετεχόντων με τις πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται στις λοιπές συμμετέχουσες χώρες, συμβάλλοντας στην καινοτομία και την ανταλλαγή πολιτικών, όπως:
• εκπρόσωποι τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών,
• διευθυντές ιδρυμάτων / κέντρων / φορέων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης,
• διευθυντές κέντρων συμβουλευτικής,
• διευθυντές κέντρων επικύρωσης ή πιστοποίησης,
• επικεφαλείς τμημάτων,
• διευθυντές σχολείων, επιμορφωτές εκπαιδευτικών,
• επιθεωρητές εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης,
• εκπρόσωποι δικτύων και ενώσεων κατάρτισης και εκπαίδευσης,
• εκπαιδευτικοί σύμβουλοι ή σύμβουλοι παιδαγωγικής καθοδήγησης
• εκπρόσωποι εκπαιδευτικών υπηρεσιών, γραφείων εργασίας ή κέντρων καθοδήγησης,
• διευθυντές προσωπικού,
• διευθυντές εκπαίδευσης εταιριών,
• εκπρόσωποι εμπορικών / βιομηχανικών / τεχνικών επιμελητηρίων,
• εκπρόσωποι ενώσεων εργοδοτών,
• εκπρόσωποι δευτεροβάθμιων (π.χ. ΟΛΜΕ) και τριτοβάθμιων (π.χ. ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστικών οργανώσεων,
• ιδιοκτήτες/ διευθυντές μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ),
• ερευνητές (σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση).
Επισημάνσεις:
– H επιλεξιμότητα του υποψηφίου συνάγεται από τη σαφή περιγραφή της θέσης που κατέχει την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, όπως αυτή προκύπτει από τη βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας (π.χ. υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Διεύθυνση ή Γραφείο Εκπαίδευσης). Απλή αναφορά του οργανισμού/ ιδρύματος/ φορέα στον οποίο αυτός υπηρετεί δεν θα τον καθιστά αυτοδικαίως επιλέξιμο.
– Υποψήφιοι που βρίσκονται σε εκπαιδευτική ή σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλης χρονικής διάρκειας υπηρεσιακή άδεια (π.χ. ανατροφής) δεν είναι επιλέξιμοι.
– Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκλείονται όσοι υποψήφιοι έχουν συμμετάσχει σε Επίσκεψη Μελέτης κατά την προηγούμενη διετία (σχολικά-ακαδημαϊκά έτη 2009-2010, 2010-2011).
Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Πριν την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμβουλευθούν επίσης τον Οδηγό του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση για το 2011:
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται:
- να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://studyvisits.cedefop.europa.eu, όπου θα υπάρχει διαθέσιμος ο ηλεκτρονικός κατάλογος των Επισκέψεων Μελέτης (Study Visits Catalogue)
- να επιλέξουν Επίσκεψη Μελέτης (υπάρχει δυνατότητα επιλογής έως τεσσάρων επισκέψεων του ίδιου κύκλου αιτήσεων, με σειρά προτίμησης) και
- να υποβάλουν ηλεκτρονικά (on-line) αίτηση συμμετοχής.
Η ηλεκτρονική υποβολή και οι σχετικές οδηγίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του CEDEFOP (http://studyvisits.cedefop.europa.eu),
– για τον πρώτο κύκλο αιτήσεων έως την 31η Μαρτίου 2011 (για επισκέψεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από 1/9/2011 έως 29/2/2012)
– για το δεύτερο κύκλο αιτήσεων από την 22η Ιουλίου 2011 έως την 14η Οκτωβρίου 2011 (για επισκέψεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από 1/3/2012 έως 30/6/2012).
Μετά την επιτυχημένη ηλεκτρονική υποβολή αίτησης κάθε υποψήφιος λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα με όνομα και κωδικό χρήστη, το οποίο του επιτρέπει πρόσβαση στα στοιχεία της αίτησής του.
Αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή, η αίτηση πρέπει να εκτυπωθεί και να σταλεί ταχυδρομικά προς την Ελληνική Εθνική Μονάδα για το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης – Ι.Κ.Υ. (Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Μακρή 1, Αθήνα, ΤΚ 11742). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αίτηση σε έντυπη μορφή να φέρει την πρωτότυπη υπογραφή του αιτούντος και την πρωτότυπη υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου ιδρύματος ή φορέα στον οποίο αυτός υπηρετεί, καθώς και την πρωτότυπη σφραγίδα του ιδρύματος ή του φορέα.
Οι αιτούντες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η αίτησή τους με τα παρακάτω συνοδευτικά έγγραφα να έχει αποσταλεί στην Ελληνική Εθνική Μονάδα – Ι.Κ.Υ. έως και την 31η Μαρτίου 2011 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου) για τον πρώτο κύκλο αιτήσεων και έως την 14η Οκτωβρίου 2011 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου) για τον δεύτερο κύκλο αιτήσεων. Αιτήσεις ή συνοδευτικά έγγραφα που θα αποσταλούν στην Εθνική Μονάδα μετά από αυτές τις ημερομηνίες δεν θα ληφθούν υπόψη.
Για την αποφυγή τεχνικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να υποβάλουν την αίτησή τους αρκετές ημέρες πριν τις καταληκτικές ημερομηνίες των προθεσμιών. Επισημαίνεται ότι από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν στις καταληκτικές ημερομηνίες των προθεσμιών, επιλέξιμες θα είναι μόνο αυτές των οποίων η ηλεκτρονική υποβολή θα έχει γίνει έως τις 12 το μεσημέρι, ώρα Κεντρικής Ευρώπης (Central European Time/CET).
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από:
- 1. Τη σελίδα του καταλόγου με την περιγραφή της/των επιλεγμένης/-ων Επίσκεψης/-εων Μελέτης
- 2. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
- 3. Αντίγραφο τίτλου ή πτυχίου που αποδεικνύει την καλή γνώση της γλώσσας εργασίας της/των επιλεγμένης/-ων Επίσκεψης/-εων Μελέτης
- 4. Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας στην οποία να περιγράφεται με ακρίβεια και σαφήνεια η θέση που κατέχει ο υποψήφιος κατά την περίοδο υποβολής της αίτησης (π.χ. για τους εκπαιδευτικούς ζητείται βεβαίωση υπηρεσιακών μεταβολών, απόφαση ορισμού/ τοποθέτησης κλπ).
Κοινοτική επιχορήγηση
Η συνολική κοινοτική επιχορήγηση για Επισκέψεις Μελέτης ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 1.500 ευρώ και καλύπτει έως και το 100% των δαπανών ταξιδίου (εισιτήρια οικονομικής θέσης) και των δαπανών διαβίωσης, βάσει του Πίνακα αποζημιώσεων δαπανών διαβίωσης ανά χώρα υποδοχής για Επισκέψεις Μελέτης που παρατίθεται στο Παράρτημα.
Κριτήρια επιλογής και προτεραιότητες
Για την αξιολόγηση των αιτήσεων που θα κριθούν επιλέξιμες θα ληφθούν υπόψη τα παρακάτω ποιοτικά κριτήρια :
1. Περιεχόμενο και διάρκεια: Το πρόγραμμα για τη δράση κινητικότητας οφείλει να είναι σαφές και λογικό με διάρκεια ρεαλιστική και επαρκή.
2. Ποιότητα σχεδίου αξιοποίησης (διάδοση και αξιοποίηση αποτελεσμάτων): Η πολλαπλασιαστική επίδραση στις ικανότητες του εκπαιδευόμενου ατόμου ή/και του ιδρύματός του να είναι ξεκάθαρη και να περιγράφεται σαφώς καθώς επίσης και να συνοδεύεται από δέσμευση για τη διάδοση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητας κατάρτισης.
3. Ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία: Ο αιτών να αποδεικνύει ότι η συμμετοχή στη δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην ανταλλαγή, συνεργασία και καινοτομία στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση στην Ευρώπη.
4. Αντίκτυπος και συνάφεια: Ο αιτών να καταδεικνύει τη σαφή σύνδεση μεταξύ των επαγγελματικών του/της δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων του ιδρύματος προέλευσής του/της, και του περιεχομένου της προβλεπόμενης επίσκεψης μελέτης.
Η τοποθέτηση των υποψηφίων που θα εγκριθούν σε συγκεκριμένη Επίσκεψη Μελέτης γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης – CEDEFOP). Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι πάντοτε δυνατόν να τοποθετηθούν στην πρώτη τους προτίμηση.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Μακρή 1, Αθήνα, ΤΚ 11742, τηλεφωνικό κέντρο: 210 3726300, τηλεομοιότυπο: 210 3221863).
ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
Φώτιος Κ. Αθανασόπουλος
Διευθυντής Ειδικών Προγραμμάτων
Διεθνών Υποτροφιών
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
ΑΝΩΤΑΤΑ ΠΟΣΑ (ΣΕ ΕΥΡΩ €) ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011
(Δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα ταξιδίου)
ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ | Ημερήσια αποζημίωση (ανώτατο ποσό) | |
AT | Αυστρία | 161 |
BE | Βέλγιο | 144 |
BG | Βουλγαρία | 102 |
CH | Ελβετία | 187 |
CY | Κύπρος | 127 |
CZ | Δημοκρατία της Τσεχίας | 144 |
DE | Γερμανία | 144 |
DK | Δανία | 204 |
EE | Εσθονία | 127 |
ES | Ισπανία | 153 |
FI | Φιλανδία | 178 |
FR | Γαλλία | 170 |
GB | Μεγάλη Βρετανία | 187 |
HR | Κροατία | 136 |
HU | Ουγγαρία | 136 |
IE | Ιρλανδία | 178 |
IS | Ισλανδία | 144 |
IT | Ιταλία | 161 |
LI | Λιχτενστάιν | 187 |
LT | Λιθουανία | 110 |
LU | Λουξεμβούργο | 144 |
LV | Λετονία | 127 |
MT | Μάλτα | 127 |
NL | Ολλανδία | 161 |
NO | Νορβηγία | 212 |
PL | Πολωνία | 136 |
PT | Πορτογαλία | 136 |
RO | Ρουμανία | 110 |
SE | Σουηδία | 170 |
SI | Σλοβενία | 136 |
SK | Σλοβακία | 127 |
TR | Τουρκία | 119 |
Αφήστε μια απάντηση