Ευρωπαϊκά Προγράμματα Π.Δ.Ε. Δ.Ε. | * EU-PDEDE * European Projects Team

Ευρωπαϊκά Προγράμματα Π.Δ.Ε. Δ.Ε.

Comenius

Comenius – Σχολική εκπαίδευση

Το Πρόγραμμα Comenius αναφέρεται στις διδακτικές και μαθησιακές ανάγκες της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης έως και το επίπεδο της δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας (π.χ. κολλέγια) εκπαίδευσης, και των ιδρυμάτων και των οργανισμών που παρέχουν αυτού του είδους την εκπαίδευση. Αναφέρεται σε:

 • Συμπράξεις σχολικών ιδρυμάτων
 • Δίκτυα Comenius
 • Κατάρτιση εκπαιδευτικού προσωπικού σχολικών ιδρυμάτων
 • Σχέδια ευρωπαϊκής συνεργασίας
 • Ατομικές υποτροφίες κατάρτισης

Βασιλική Τασούλα, Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: «Comenius: η Δυνατότητα Υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στη Σχολική Εκπαίδευση».

Δείτε το στο slideshare.net

http://www.slideshare.net/eu-pdede/comenius-9691779

Το Πρόγραµµα Comenius, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της, ιδίως µέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας µεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυµάτων που παρέχουν ή διευκολύνουν την προσχολική και σχολική εκπαίδευση, µε την επιχορήγηση σχολικών συµπράξεων, πολυµερών σχεδίων, δικτύων και δράσεων διακρατικής κινητικότητας µαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού και δραστηριοτήτων ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης εκπαιδευτικών.

http://ec.europa.eu/education/comenius/doc1988_en.htm#gre

* Για περισσότερες πληροφορίες για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius μπορείτε να ανοίξετε/κατεβάσετε το pdf: Comenius

1 σχόλιο

 • Author comment by niki lampropoulou · 3 Μαΐου 2011 στις 09:46

  Comenius Με μια Ματιά!
  Διμερείς Σχολικές Συμπράξεις
  Οι διμερείς σχολικές συμπράξεις, προσανατολισμένες στην εκμάθηση ξένης γλώσσας, εμπλέκουν δύο σχολεία από διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα δια Βίου Μάθησης και στοχεύουν στην ενθάρρυνση των μαθητών να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκές γλώσσες παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να εξοικειωθούν με τη γλώσσα μιας χώρας εταίρου.
  Ηλεκτρονική Αδελφοποίηση – eTwinning
  Το eTwinning προωθεί τη συνεργασία των σχολείων στην Ευρώπη μέσω της χρήσης Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT) Παρέχει υποστήριξη, ιδέες και εργαλεία ώστε να έχουν τα σχολεία πιο εύκολα τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συμπράξεις και να ξεκινήσουν σχέδια συνεργασίας που θα άπτονται οιουδήποτε θεματικού πεδίου.
  Προπαρασκευαστικές Επισκέψεις
  Η δράση έχει ως στόχο να βοηθήσει τα επιλέξιμα ιδρύματα για το Πρόγραμμα Comenius που επιθυμούν να δημιουργήσουν Σχολικές Συμπράξεις Comenius, Συμπράξεις Comenius Regio, Πολυμερή Σχέδια, Δίκτυα ή Σχέδια Συνοδευτικών μέτρων ώστε να έρθουν σε επαφή με κατάλληλα ιδρύματα εταίρους και να αναπτύξουν ένα πλάνο εργασίας προκειμένου να προετοιμάσουν το έντυπο αίτησης του σχεδίου/σύμπραξης.
  Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις
  Οι Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις Comenius έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης μέσω της προώθησης κοινών δραστηριοτήτων συνεργασίας μεταξύ των σχολείων της Ευρώπης. Τα σχέδια (projects) δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες να συνεργαστούν σε ένα ή περισσότερα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
   
  Πολυμερή Δίκτυα Comenius
  Τα Δίκτυα Comenius προωθούν τη δικτύωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών. Έχουν σχεδιασθεί για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία και την καινοτομία σε συγκεκριμένους θεματικούς τομείς ιδιαίτερης σημασίας για τη σχολική εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Έχουν λοιπόν ως στόχο θεματικούς τομείς προτεραιότητας που αναφέρονται στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων.
  Πολυμερή Σχέδια Comenius
  Τα Πολυμερή Σχέδια Comenius αναλαμβάνονται από ομίλους ιδρυμάτων που συνεργάζονται για να βελτιώσουν την αρχική ή ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση των εκπαιδευτικών και άλλων κατηγοριών προσωπικού της σχολικής εκπαίδευσης ώστε να αναπτύξουν στρατηγικές ή να ανταλλάξουν εμπειρίες για να βελτιωθεί η ποιότητα διδασκαλίας και μάθησης στην τάξη.
  Συμπράξεις Comenius Regio
  Οι Περιφερειακές Συμπράξεις Comenius έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης μέσω της προώθησης δραστηριοτήτων συνεργασίας μεταξύ των τοπικών και των περιφερειακών αρχών με ρόλο στη σχολική εκπαίδευση στην Ευρώπη. Οι συμπράξεις παρέχουν την ευκαιρία στις Εκπαιδευτικές Αρχές, σε συνεργασία με σχολεία και άλλους δρώντες της εκπαίδευσης, σε διαφορετικές περιφέρειες, να συνεργαστούν σε ένα ή περισσότερα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
  Θέσεις Βοηθών -Σχολεία Υποδοχής
  Τα σχολεία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ώστε να τους αποσταλεί ένας βοηθός Comenius, μελλοντικός εκπαιδευτικός οιασδήποτε ειδικότητας. Οι θέσεις βοηθών προσφέρουν στον βοηθό Comenius τη δυνατότητα να αποκτήσει διδακτική πείρα σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

  Δείτε http://www.iky.gr/IKY/content/gr/socrates/national%20call/gen_cal/fiches_el.pdf.

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate

Σχεδιάστηκε από devolux.nh2.me