Ευρωπαϊκά Προγράμματα Π.Δ.Ε. Δ.Ε. | * EU-PDEDE * European Projects Team

Ευρωπαϊκά Προγράμματα Π.Δ.Ε. Δ.Ε.
Νοέ/18

27

Άλλη μία επιτυχία για το 2ο Δημ. Σχολείο Παραλίας με το πρόγραμμα Erasmus+!!!

Άλλη μία επιτυχία για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας το οποίο εγκρίθηκε να συμμετέχει σε στρατηγική σύμπραξη (ΚΑ2) του προγράμματος Erasmus+, με άλλα 5 σχολεία της Ευρώπης. Ακόμη ένα δημοτικό σχολείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας προστίθεται στη λίστα των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν σε διευρωπαϊκό project κάνοντας δυναμική εμφάνιση στον Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Χάρτη με αισθητή την παρουσία Ελλήνων εκπαιδευτικών και μαθητών που θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν με συν ομόλογούς τους σε ένα διεθνές περιβάλλον.

Συγκεκριμένα….

 Στα μέσα Οκτωβρίου (16-18/10/2018) πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εκπαιδευτικών του Erasmus+ KA2 έργου “Bits and Pieces of Culture” που ξεκίνησε να υλοποιεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας με 5 ακόμη εταίρους. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην πόλη Bjelovar της Κροατίας, στο σχολείο l. Osnovna skola Bjelovar και συμμετείχαν μόνο εκπαιδευτικοί ενώ στις επόμενες συναντήσεις θα συμμετάσχουν και μαθητές όλων των εταίρων. Από το ελληνικό σχολείο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Μπεκίρη Ράνια (εκπαιδευτικός Αγγλικών και υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος) και Φαρμάκη Κατερίνα (δασκάλα της Β΄ τάξης).
Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η βαθύτερη γνώση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μετάδοσή της στους εταίρους του έργου και η γνωριμία με τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης η συνειδητοποίηση της ανάγκης συνέχισης του πολιτισμού και της κουλτούρας των λαών αλλά και η σύγχρονη έκφραση από τους μαθητές. Αν και μόνο μικρά “κομματάκια” της κουλτούρας μπορούν οι συμμετέχοντες να δοκιμάσουν, να μάθουν και να δημιουργήσουν μέσα στα 2 χρόνια που θα διαρκέσει το έργο, οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε το πρόγραμμα να αναδειχθεί σε μία μοναδική εμπειρία για όλους!
Στην συνάντηση οι εκπαιδευτικοί και των 6 χωρών γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους ενώ γνώρισαν και τους μαθητές του κροατικού σχολείου που συμμετέχουν στο έργο. Ξεναγήθηκαν στο σχολείο και συζήτησαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς μαθαίνοντας περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του τοπικού εκπαιδευτικού συστήματος. Επίσης ξεναγήθηκαν στην πόλη και επισκέφτηκαν το Δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος τους καλωσόρισε στην πόλη και εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση και προωθώντας την πρόοδο της πόλης. Τόνισε το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα βήματα σε περιοχές που δεν είναι τόσο αναπτυγμένες, όπως η περιοχή τους, και η ανάγκη στήριξης των σχολείων και ανάλογων πρωτοβουλιών από την Πολιτεία.
Στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν τις λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου, τις δραστηριότητες που έχουν ήδη γίνει (όπως δημιουργία ιστοσελίδας, eTwinning έργου και πρόσκληση των μαθητών), τις δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως ο διαγωνισμός λογότυπου, η παρουσίαση των μαθητών με αφίσες και γνωριμία με τους εταίρους των άλλων σχολείων, η παρουσίαση των χωρών και των πόλεων καθώς και βίντεο με την παρουσίαση του σχολείου). Επίσης συζητήθηκαν οι επόμενες δραστηριότητες σχετικά με τα Χριστούγεννα και το Καρναβάλι (δημιουργία μασκότ, ανταλλαγή καρτών, χριστουγεννιάτικα έθιμα και τραγούδια, καρναβαλικά έθιμα).
Οι Κροάτες εκπαιδευτικοί οργάνωσαν και υλοποίησαν αρκετά εργαστήρια για τους εταίρους τους ώστε να μοιραστεί η εμπειρία και γνώση σε αντικείμενα ζωτικά για την επιτυχημένη υλοποίηση του έργου ‘όπως “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”, “Twinspace και eTwinning”, “διαδικτυακά εργαλεία”, “CLIL”, “Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς” και “Βιωματικά εργαστήρια για μαθητές”’.
Πολύ σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων ήταν και οι μελλοντικές συναντήσεις με τους μαθητές και οι βασικές αρχές που θα ακολουθήσουν όλοι οι εταίροι κατά την επίσκεψη των αποστολών και ιδιαίτερα οι λεπτομέρειες φιλοξενίας των μαθητών σε οικογένειες του σχολείου υποδοχής. Αποφασίστηκε η ημερομηνία της επίσκεψης στην Ισπανία που θα γίνει τον Φεβρουάριο και η επίσκεψη στην Πολωνία που θα γίνει τον Μάιο.
Η μία ημέρα της συνάντησης αφιερώθηκε στην πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, όπου έγινε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο και επίσκεψη στο Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης από την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η συνάντηση στο Bjelovar ήταν πολύ επιτυχημένη γιατί, εκτός των άλλων, οι σχέσεις ζεστασιάς και φιλίας που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους συμμετέχοντες, αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής συνεργασίας!

· · · · ·

Χωρίς σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

<<

>>

Translate

Σχεδιάστηκε από devolux.nh2.me