no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

European Day of Languages

Συγγραφέας: | 10 Δεκεμβρίου 2021
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο European Day of Languages |

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, και με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την καθιέρωση αυτής της ημέρας, το Συμβούλιο της Ευρώπης μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργάνωσαν διαγωνισμό σχεδίου/εικόνας/γραφικών για το μπλουζάκι της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

Το σχολείο μας (2ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Αθήνας) έλαβε μέρος στον διαγωνισμό με ομαδικό έργο 5 μαθητριών από τη Β τάξη.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις 5 μαθήτριες!

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Η Καρδιά

Συγγραφέας: | 30 Ιανουαρίου 2017
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Καρδιά |

Από τα προϊστορικά χρόνια, όταν οι άνθρωποι ελάχιστα πράγματα ήξεραν για την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, η καρδιά θεωρείτο το κέντρο της ζωής και όλων των συναισθημάτων και των επιθυμιών του ανθρώπου. Τόσο βαθιά ήταν αυτή η πεποίθηση, που ακόμα και σήμερα, που όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε τον ρόλο της, δεν παύει να συμβολίζει όχι μόνο τον συναισθηματικό μας κόσμο, αλλά και το επίκεντρο κάθε λειτουργίας ή διαδικασίας, είτε αυτή σχετίζεται με τον υλικό είτε τον πνευματικό κόσμο. Και όχι άδικα, αφού με τους κτύπους της μας υπενθυμίζει κάθε δευτερόλεπτο το θαύμα της ζωής. Κτύποι που δίνουν τον ρυθμό της ζωής πριν ακόμα γεννηθούμε, και συνεχίζουν αδιάλειπτα, μέχρι το τέλος. Σε έναν άνθρωπο που θα ζήσει 76 χρόνια η καρδιά του θα κτυπήσει 2,8 δισεκατομμύρια φορές και θα διακινήσει 169 εκατομμύρια λίτρα αίματος. Διαβάστε περισσότερα

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Η “σωστή” διαπαιδαγώγιση των παιδιών…

Συγγραφέας: | 30 Ιανουαρίου 2017
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η “σωστή” διαπαιδαγώγιση των παιδιών… |

Είναι στιγμές που η επιλογή ανάμεσα στα “πρέπει” και στα “θέλω” είναι αυτή που θα μας χαρίσει μικρές όμορφες στιγμές ή θα μας “μάθει” πως είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε δυστυχισμένοι, απλά γιατί έτσι…πρέπει. Ας διδαχθούμε από τα συναισθήματα των παιδιών κι ας τα ακολουθήσουμε. Η επιλογή είναι δική μας!!!

 

 

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Μυκηναϊκός Πολιτισμός

Συγγραφέας: | 25 Ιανουαρίου 2017
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μυκηναϊκός Πολιτισμός |

Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1.600 – 1.100 π.Χ. Η ονομασία «Μυκηναϊκός» προέρχεται από το σπουδαιότερο κέντρο του, τις Μυκήνες. Στην Ελλάδα κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή υπάρχουν μικρά αυτόνομα κράτη. Τα κυριότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού εκτός από τις Μυκήνες είναι η Τίρυνθα, η Πύλος, το Άργος, η Θήβα, η Σπάρτη και η Αθήνα. Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός αναπτύχθηκε και σε νησιά όπως η Ιθάκη αλλά και σε παραθαλάσσιες θέσεις της Ασίας όπως η Τροία. Οι ηγεμόνες των μυκηναϊκών κέντρων απέκτησαν τη δύναμή τους μέσω των επεκτατικών πολέμων και του εμπορίου. Με τις άμαξες και τα πλοία τους ταξίδευαν στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός στην πρώτη φάση του επηρεάστηκε από τη Μινωική Κρήτη, σταδιακά όμως απέκτησε τη δική του φυσιογνωμία.
Στις Μυκήνες και στα άλλα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού έχουν βρεθεί ανάκτορα με υπέροχες τοιχογραφίες. Κτισμένα σε υψώματα με απόκρημνα βράχια, τα ανάκτορα δεν ήταν ευάλωτα σε εχθρικές επιθέσεις. Τα ανάκτορα περιβάλλονταν από τείχη, οικοδομημένα από τεράστιους ογκόλιθους. Πολλά χρόνια μετά την οικοδόμηση των τειχών οι άνθρωποι θεώρησαν ότι τα τείχη αυτά δε θα μπορούσε να είναι ανθρώπινο έργο, επειδή κανένας άνθρωπος δε θα μπορούσε να έχει σηκώσει αυτούς τους τεράστιους ογκόλιθους. Έτσι, απέδωσαν την κατασκευή τους σε όντα με υπερφυσικές δυνάμεις, τους Κύκλωπες. Για το λόγο αυτό, τα τείχη ονομάζονται «Κυκλώπεια». Οι Κύκλωπες, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ένας άγριος λαός μεγαλόσωμων τερατόμορφων ανθρώπων με ένα μόνο μάτι στο μέτωπό τους.
Στις ανασκαφές των μυκηναϊκών κέντρων έχουν βρεθεί πήλινες πινακίδες, οι οποίες φέρουν τα σύμβολα μίας πολύπλοκης γραφής. Τη γραφή αυτή ονόμασαν οι αρχαιολόγοι Γραμμική Β, επειδή τα σύμβολά της προέρχονται από τα σύμβολα της Γραμμικής Α, της γραφής της Μινωικής Κρήτης. Το 1952 οι M.Ventris και J.Chadwick κατάφεραν να διαβάσουν τις πινακίδες της Γραμμικής Β και να αποδείξουν ότι η γλώσσα που αποδίδουν είναι η ελληνική.
Για το Μυκηναϊκό Πολιτισμό μαθαίνουμε από τον Όμηρο. Ο Όμηρος έζησε τέσσερις αιώνες μετά την πτώση των μυκηναϊκών βασιλείων. Ο Όμηρος κατέγραψε τα δημοτικά τραγούδια της εποχής του, τα τραγούδια που συνόδευαν τους ανθρώπους στις χαρές και τις λύπες τους. Ο Όμηρος έβαλε τα τραγούδια σε σωστή χρονολογική σειρά, διάλεξε τις παραλλαγές που του άρεσαν και προσέθεσε δικούς του στίχους. Έτσι προέκυψε η Ιλιάδα και η Οδύσσεια.
Στην Ιλιάδα ο Όμηρος αφηγείται την εκστρατεία εναντίον της Τροίας: Η Τροία ονομάζεται και Ίλιον, εξ ου και η ονομασία Ιλιάδα. Αίτιο της τρωικής εκστρατείας υπήρξε ο έρωτας της Ωραίας Ελένης με τον Πάρι. Η Ωραία Ελένη ήταν η γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης Μενελάου. Η Ωραία Ελένη εγκατέλειψε τον σύζυγό της, επειδή ερωτεύτηκε τον πρίγκιπα της Τροίας Πάρι – όταν αυτός ήρθε με διπλωματική αποστολή στην Σπάρτη- και τον ακολούθησε στην πατρίδα του. Ο απατημένος σύζυγος Μενέλαος εξοργισμένος έπεισε τους βασιλείς των ισχυρότερων μυκηναϊκών βασιλείων να εκστρατεύσουν εναντίον της Τροίας προκειμένου να φέρουν πίσω τη γυναίκα του. Επικεφαλής της εκστρατείας ετέθη ο αδελφός του ο Αγαμέμνονας, ο βασιλιάς των Μυκηνών. Οι σύμμαχοι κατάφεραν να αλώσουν την Τροία και να φέρουν την Ωραία Ελένη πίσω στη Σπάρτη. Ο Μενέλαος, μάλιστα, έσυρε την Ωραία Ελένη από τα μαλλιά μέχρι τα πλοία. Ο Πάρις είχε σκοτωθεί στη μάχη από βέλος, λίγο πριν την άλωση της Τροίας. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος αφηγείται την επιστροφή του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα στην πατρίδα του μετά την άλωση της Τροίας.
Μέχρι το δέκατο ένατο αιώνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι όλα όσα διηγείται ο Όμηρος είναι προϊόν της φαντασίας του. Ο Σλήμαν όμως πίστευε ότι ο Όμηρος αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. Με τις ανασκαφές του στην Τροία το 1871 και στις Μυκήνες το 1876, απέδειξε ότι είχε δίκιο. Οι πόλεις που αναφέρει ο Όμηρος πράγματι υπήρξαν και η Τροία πράγματι είχε καταστραφεί από εχθρική επιδρομή.
Το τέλος για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό ήρθε με την «Κάθοδο των Δωριέων». Οι Δωριείς είναι ένα ελληνικό φύλλο που μετακινήθηκε προς τις νότιες περιοχές της Ελλάδος. Αλλεπάλληλα κύματα εισβολέων εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Οι ορμητικοί εισβολείς κατέλυσαν τα μυκηναϊκά ανάκτορα, που μετά από πέντε αιώνες ένδοξης ιστορίας, παραδόθηκαν στις φλόγες.

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Οι τρεις Ιεράρχες

Συγγραφέας: | 25 Ιανουαρίου 2017
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι τρεις Ιεράρχες |

Η γιορτή των τριών Ιεραρχών – Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων
Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Η γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμήν τους εκτός από το θρησκευτικό της χαρακτήρα είναι παράλληλα γιορτή των ελληνικών γραμμάτων. Γι’ αυτό όλη η σπουδάζουσα νεολαία της πατρίδας μας από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων μέχρι τους φοιτητές των πανεπιστημίων τιμά και γιορτάζει τη μνήμη των οικουμενικών δασκάλων. Διαβάστε περισσότερα

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Λίγα λόγια για το σχολείο μου…

Συγγραφέας: | 2 Δεκεμβρίου 2016
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λίγα λόγια για το σχολείο μου… |

Το σχολείο στο οποίο υπηρετώ είναι το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Γαλατά. Βρίσκεται στο νομό Αργολίδας και σε απόσταση αναπνοής από το πανέμορφο νησί του Πόρου. Είναι μικρό σε αριθμό μαθητών κι εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά μεγάλο σε απόθεμα ψυχής. Χάρη στην εξαίρετη διευθύντρια και συνάδελφο κ. Γρουμπού, αλλά και στους αξιόλογους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων, το σχολείο θέτει την προσωπική του σφραγίδα στην εκπαίδευση-ως επί το πλείστον- ενήλικων ανθρώπων. Άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους έρχονται συνειδητά, αλλά και με ενθουσιασμό για να καλύψουν το δυσαναπλήρωτο έλλειμμα γνώσης της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας τους. Από αυτούς τους ανθρώπους αντλούμε κι εμείς τη δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο της διδασκαλίας.

κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Κατηγορίες