ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
13 Δεκ 2019

Μήπως η δημιουργικότητα καταπνίγεται από το εκπαιδευτικό σύστημα;

Συντάκτης: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

      Πιθανότατα όταν ήσασταν μικροί είχατε μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον και ονειρευόσασταν ότι όταν μεγαλώσετε θα γίνετε αστροναύτες, πρωταθλητές, χορευτές, ηθοποιοί ή ίσως και ζωγράφοι. Αν όμως σας ρωτούσαμε τώρα ποιο επάγγελμα φαντάζεστε τον εαυτό σας να ασκεί στο μέλλον, πολλοί από εσάς θα απαντούσατε

  1. γιατροί
  2. δικηγόροι
  3.  καθηγητές.

      Είναι γεγονός ότι συχνά το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον καταπνίγουν τις αυθεντικές κλίσεις των παιδιών και προδιαγράφουν τις επαγγελματικές τους επιλογές οδηγώντας τα στην ακαδημαϊκή μόρφωση. Τα παιδιά μεγαλώνουν ακούγοντας τις συμβουλές των γονιών και των καθηγητών τους, οι οποίοι είναι σύνηθες να δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε επαγγέλματα που θα τα αποκαταστήσουν κι όχι σε εκείνα που θα τα κάνουν πραγματικά ευτυχισμένα.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η πυραμίδα ιεράρχησης των μαθημάτων είναι παντού η ίδια:

      στην κορυφή βρίσκονται οι θετικές επιστήμες και οι γλώσσες, πιο κάτω οι ανθρωπιστικές σπουδές και στη βάση οι τέχνες.

Στην εποχή μας, το εκπαιδευτικό σύστημα προωθεί ένα συγκεκριμένο είδος ευφυΐας, την ακαδημαϊκή. Έτσι παραμελούνται τα παιδιά που έχουν έφεση σε δραστηριότητες καλλιτεχνικής φύσεως, όπως

  • χορός
  • μουσική
  • ζωγραφική
  •  αθλήματα

διότι τα ταλέντα τους αυτά αντιμετωπίζονται από την κοινωνία ως ανικανότητα να επιτύχουν στον ακαδημαϊκό τομέα, δείγμα τεμπελιάς και χαμηλού δείκτη νοημοσύνης.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και οι επιστήμονες δεν είναι χρήσιμοι για την κοινωνία. Απλώς είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί, και ιδιαίτερα οι γονείς, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι ανάγκη να είσαι καθηγητής Πανεπιστημίου για να είσαι ευτυχισμένος. Σημασία έχει να ασκείς το επάγγελμά σου με κέφι και μεράκι, επειδή το αγαπάς και σου ταιριάζει. Τότε μόνο θα γίνεις και επιτυχημένος επαγγελματίας.

Το “κλειδί” λοιπόν για την πραγματική ευτυχία των παιδιών είναι οι “μεγάλοι” να σταματήσουν να ψαλιδίζουν τα φτερά τους και, αντίθετα, να τα ενθαρρύνουν να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους και φυσικά να τους διδάξουν ότι την πραγματική ευτυχία δεν την φέρνουν τα λεφτά.

Ετικέτες:

Τα σχόλια είναι κλειστά.