ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Θέματα για τη μουσική

Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Μαρ 202027

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ  ΒRITTEN

https://www.youtube.com/watch?v=4vbvhU22uAM

Ιστορία και εξέλιξη

Η ανάπτυξη της ορχήστρας, συνδέεται με την εξέλιξη της οργανικής μουσικής και της όπερας κατά τον 17ο αιώνα και την εποχή του μπαρόκ. Πριν από την περίοδο αυτή, υπήρχαν μικρά μουσικά σύνολα (consort, ensemble). Με την ραγδαία εξέλιξη της όπερας, οι ορχήστρες της εποχής άρχισαν σταδιακά να παίρνουν μια τυποποιημένη μορφή και αυστηρότερη δομή.

Μπαρόκ ορχήστρα

Αρχικά, η μπαρόκ ορχήστρα αποτελούνταν μόνο από έγχορδα και επιπρόσθετα όργανα του λεγόμενου συνεχούς βάσιμου ή μπάσο κοντίνουο (basso continuo), όπως ήταν το τσέμπαλο ή το λαούτο. Στα πλαίσια της αναζήτησης και άλλων ηχοχρωμάτων, προστέθηκαν σταδιακά και πνευστά όργανα όπως το όμποε. Χάλκινα πνευστά όργανα και κρουστά, χρησιμοποιούνταν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις για τον ιδιαίτερο “χρωματισμό” των μουσικών έργων.

Κλασική συμφωνική ορχήστρα

Η κλασική συμφωνική ορχήστρα αποτελείται από τέσσερις βασικές κατηγορίες οργάνων:

Συνολικά η συμφωνική ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από περισσότερους από 50 εκτελεστές, ενώ οι μεγαλύτερες ορχήστρες μπορεί να πλησιάζουν και τα 100 όργανα.

Διάταξη των οργάνων

Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας διακρίνονται από μία συγκεκριμένη διάταξη στο χώρο, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά το 18ο αιώνα (κλασική διάταξη). Η ορχήστρα της όπερας τοποθετείται μεταξύ της σκηνής και της πλατείας του θεάτρου.

Όργανα Ορχήστρας

 

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

1.ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ  ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ

https://www.youtube.com/watch?v=Q3CDmAdGU4Y

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων