Μια ακόμη Επιτυχημένη Ραδιοφωνική Πτήση στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

κολάζ Φεστιβάλ

Οι ραδιοφωνικές πτήσεις στον χρόνο του αγαπημένου ήρωα του ραδιοφωνικού θεατρικού μας έργου, Φώνη Ραδιοφώνη – ο οποίος είχε την τιμή να γίνει η μασκότ του Φεστιβάλ – είχαν προορισμό το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο “Ν. Γερμανός”, HELEXPO-ΔΕΘ στις 3 Απριλίου 2015. Ο Φώνης άπλωσε τις φτερούγες του αγκαλιάζοντας τους νεαρούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς και…κλείνοντας τους το μάτι έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου European School Radio.
         Το Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης, το Μουσικό Σχολείο Βέροιας και το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου ήταν τα τρία σχολεία – συνεργάτες του έργου eΤwinning με τίτλο: «Μια θεατρική Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στο δικό μας ραδιόφωνο European School Radio», τα οποία συμμετείχαν στις ενδιαφέρουσες δράσεις και εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ραδιοφώνου που συνδιοργάνωσαν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Επιστημονική Εταιρία “European School Radio – το πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά, να επικοινωνήσουν και μετά την επιτυχημένη τρίωρη ραδιοφωνική εκπομπή “Ραδιοφωνικές Πτήσεις στον Χρόνο με τον Φώνη” συνέβαλαν, ώστε το πρωτότυπο έργο τους να αναδειχθεί και στο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου. Έτσι, δημιουργήθηκαν ποιήματα από τα 13 σχολεία και δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο βίντεο το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου στην έναρξη της ημερίδας με θέμα: “Το Μαθητικό Ραδιόφωνο, η Αγωγή στα Μέσα στην Εκπαίδευση και Η πρόκληση της Ψηφιακής Εποχής”, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των μαθητών. Παράλληλα οι μαθητές της γ’ τάξης του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης και της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ερμήνευσαν ζωντανά τα τραγούδια τους, τα οποία δημιούργησαν για τη μουσική επένδυση του έργου, ενώ μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου χόρευαν μαζί με τη μασκότ του Φεστιβάλ στο ρυθμό του τραγουδιού του Φώνη. Η σύντομη αυτή πολυτροπική παρουσίαση πρόσφερε μια όμορφη νότα στην έναρξη της ημερίδας.
         Ευχαριστούμε τους μουσικούς, κ. Μπάμπη Τραπεζανλίδη από το ΔΕΛΑΣΑΛ (μελοποίηση τραγουδιού ΔΕΛΑΣΑΛ), κ.κ. Βασίλη Βαλαβάνη (μελοποίηση τραγουδιού Μουσικού Σχολείου, διεύθυνση μουσικού συνόλου), Εύα Ματσίγγου (φλάουτο), Φούλα Τσομάκου (υπεύθυνη χορευτικού), καθηγήτρια καλλιτεχνικών, κα Φωτεινή Χαμιδιελή (σκίτσο αφίσας) από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας για τη συμβολή τους στην παρουσίαση του έργου μας στο Φεστιβάλ.

                                                                   Λίγα λόγια για το έργο

         Δεκατρία ελληνικά σχολεία συναντιούνται για να γιορτάσουν την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου! Στο πλαίσιο του εθνικού έργου eTwinning «Μια Θεατρική Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στο δικό μας Ραδιόφωνο European School Radio», δώδεκα δημοτικά, γυμνάσια & λύκεια από όλη την Ελλάδα μαζί με το ελληνικό δημοτικό σχολείο του Βούπερταλ παρουσιάζουν την ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου από το 1928 έως το 2009 μέσα από ένα ραδιοφωνικό θεατρικό έργο με τίτλο «Ραδιοφωνικές Πτήσεις στον Χρόνο».
Το έργο eTwinning τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρας Ραδιοφώνου 2015. Ιδρυτές του έργου είναι το Μουσικό Σχολείο Βέροιας και το Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης. Συμμετέχοντα σχολεία στο έργο είναι: Ελληνικό Σχολείο Βούπερταλ, Δ.Σ. Ταγαράδων, Δ.Σ. Τσοτυλίου Κοζάνης, 1ο Δ.Σ. Νέας Αλικαρνασσού, 2ο Δ.Σ. Πάτρας, 8ο Δ.Σ. Πύργου, 10ο Δ.Σ. Ηλιούπολης, Ράλλεια Π.Π.Δ.Σ., Π.Π. Γυμνάσιο Πατρών, ΓΕΛ Διαπολιτισμικό Ευόσμου, 2ο ΓΕΛ Νίκαιας.

Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους οι μαθητές/τριες όλων των σχολείων δημιούργησαν από ένα δεκάλεπτο ραδιοφωνικό θεατρικό σκετς αναφορικά με ένα σταθμό στην ιστορία του ραδιοφώνου, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά «ντύνοντας» τον ήρωα του θεατρικού μας, ασχολήθηκαν με τη μουσική επιμέλεια του έργου με δημιουργία τραγουδιών και μοιράστηκαν τη χαρά μεταξύ τους και με τους μαθητές των σχολείων τους. Το ραδιοφωνικό θεατρικό έργο «Ραδιοφωνικές Πτήσεις στον Χρόνο» ακούστηκε από το Μαθητικό Ραδιόφωνο European School Radio την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 17:00.
             Οι ραδιοφωνικές πτήσεις στον χρόνο συνεχίζονται…

Οι ιδρύτριες του έργου etwinning
Ευτυχία Τούλιου – Χαρά Σκουμποπούλου

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/esrblog/2015/04/22/mia-akomi-epitychimeni-radiofoniki-pt/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση