Οι κατηγορίες των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΗΥ)

Οι κατηγορίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι:

Υπερ-Υπολογιστές (SuperComputers)

Είναι οι μεγαλύτεροι ΗΥ σε μέγεθος αλλά ταυτόχρονα είναι και οι  ισχυρότεροι καθώς έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τρισεκατομμύρια εντολές το δευτερόλεπτο.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλους κρατικούς οργανισμούς (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες κλπ), μεγάλες βιομηχανίες, πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα.

Υπερυπολογιστές
Υπερυπολογιστές – Super computers

Μεγάλοι ΗΥ (mainframes)

Είναι κεντρικά υπολογιστικά συστήματα στα οποία είναι συνδεδεμένοι πολλοί «τερματικοί» σταθμοί (τερματικοί σταθμοί = terminals = έχουν οθόνη και πληκτρολόγιο μόνο). Στα τερματικά εργάζονται πολλοί χρήστες ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας έτσι  τον εξοπλισμό και τις δυνατότητες του κεντρικού ΗΥ (δίσκο, εκτυπωτές κλπ). Γι’ αυτό το λόγο είναι πολυχρηστικά συστήματα (multiuser)

Κοστίζουν μερικές χιλιάδες €, ανάλογα με τις δυνατότητες που παρέχουν.

Χρησιμοποιούνται από μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις όπως υπουργεία, τράπεζες, Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κλπ.

Μεγάλοι Υπολογιστές
Μεγάλοι Υπολογιστές – mainframes

Προσωπικοί ΗΥ (Personal Computers- PC)

Λέγονται και μικροϋπολογιστές. Απευθύνονται κυρίως σε γραφεία για γραμματειακή υποστήριξη καθώς και τα σπίτια. Έχουν μικρό κόστος απόκτησης ενώ ταυτόχρονα μπορούν να σχηματίζουν δίκτυο ΗΥ (πολλοί ΗΥ που επικοινωνούν μεταξύ τους).

Προσωπικοί Υπολογιστές
Προσωπικοί Υπολογιστές – Personal Computers

Φορητοί ΗΥ

Εδώ διακρίνουμε τις εξής βασικές κατηγορίες :

Απλοί φορητοί (notebook & laptop) που έχουν μέγεθος μικρού βιβλίου κι έχουν συνήθως τις ίδιες δυνατότητες με τα PC. Οι πιο μικροί laptop, που συνήθως περιορίζονται για απλές εργασίες γραφείου και περιήγηση στο Διαδίκτυο λέγονται netbook.

Απλοί Φορητοί ΗΥ
Απλοί Φορητοί ΗΥ – Laptop
Netbook
Netbook

Tablets που έχουν επίσης μέγεθος μικρού βιβλίου και η χρήση γίνεται με φυσικό τρόπο, δηλαδή με κίνηση των δακτύλων πάνω στην οθόνης αφής.

Για τη γραφή κειμένου χρησιμοποιείται ένα εικονικό πληκτρολόγιο που εμφανίζεται στην οθόνη.

Ταμπλέτα - Tablet
Ταμπλέτα – Tablet

Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί (Personal Digital AssistantPDA) και «έξυπνα τηλέφωνα» (Smartphones).

Τα PDA συνήθως δεν έχουν πληκτρολόγιο αλλά ένα ειδικό πενάκι με το οποίο γράφουμε επί της οθόνης του κι αναγνωρίζουν το γραφικό χαρακτήρα μας.

PDA- Προσωπικοί Ψηφιακοί Βοηθοί
PDA- Προσωπικοί Ψηφιακοί Βοηθοί

H τεχνολογική εξέλιξη έχει οδηγήσει στη σύγκλιση των κινητών τηλεφώνων με τα PDA, δηλαδή να έχουμε ένα κινητό τηλέφωνο με δυνατότητες υπολογιστή (smartphones).

Έξυπνα Τηλέφωνα - SmartPhones
Έξυπνα Τηλέφωνα – SmartPhones

Οι φορητοί απευθύνονται σε άτομα που μετακινούνται συχνά κι επιθυμούν να έχουν τον Η/Υ μαζί τους .


Ανακεφαλαίωση

 


Και αφού μάθαμε για τα είδη των υπολογιστών, ας δούμε τι θυμόμαστε, κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Οι κατηγορίες των ΗΥ Άσκηση Αντιστοίχισης
Οι κατηγορίες των ΗΥ
Άσκηση Αντιστοίχισης

 

 


Τι είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής

Πολλές φορές στην τάξη ρωτώ τους μαθητές μου, και ιδίως αυτούς της Α’ και της Β’ τάξης Δημοτικού, τι είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τους υπολογιστές ελάχιστα μπορούν πραγματικά να απαντήσουν.

Για τα περισσότερα ο ΗΥ είναι το Laptop, ή τα παιχνίδια, ή το Youtube ή το Internet!

Εκπλήσσονται πραγματικά όταν ακούνε ότι ο ΗΥ είναι μια μηχανή που κάνει υπολογισμούς σε πολύ μικρό χρόνο (κλάσματα του δευτερολέπτου) και ότι τα μοναδικά ψηφία που καταλαβαίνει αυτή η μηχανή είναι το 0 (μηδέν) και το 1 (ένα).

Η πρώτη υπολογιστική μηχανή που χρησιμοποιήσαμε όλοι μας από τα σχολικά μας χρόνια, ακόμη και οι γενιές που δεν μεγαλώσαμε με τους υπολογιστές, είναι ο άβακας, το σημερινό δηλαδή αριθμητήριο.

Η πρώτη μηχανή που κάνει υπολογισμούς!
Η πρώτη μηχανή που κάνει υπολογισμούς!

Στη συνέχεια ακολούθησαν Το Κόσκινο του Ερατοσθένη, 130 π.Χ., Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 150 με 100 π.Χ. Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ», Η μηχανή του Pascal, 1645, Η μηχανή του Leibniz, 1674, Η απογραφική μηχανή του Χόλεριθ, 1890 μέχρι που φτάσαμε στους σύγχρονους υπολογιστές 1ης, 2ης, 3ης, και 4ης γενιάς.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία των υπολογιστών μπορείτε να βρείτε στο link που ακολουθεί: “Η ιστορία των Υπολογιστών – Wikipedia”

 


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση