Δίδυμοι πύργοι Πετρώνας

Οι Πύργοι Πετρόνας ή Δίδυμοι Πύργοι Πετρόνας είναι ουρανοξύστες στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισιάς. Ήταν οι υψηλότεροι πύργοι του κόσμου από το 1998 ως το 2004, όταν τους ξεπέρασε το Ταϊπέι 101, αλλά παραμένουν οι υψηλότεροι δίδυμοι πύργοι του κόσμου.

Αποτελούν, μαζί με τον κοντινό Πύργο της Κουάλα Λουμπούρ, κεντρικά σημεία αναφοράς της Μαλαισιανής πρωτεύουσας. Ο όρος “Πετρόνας” είναι συντομογραφία της ονομασίας της εθνικής πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας της Μαλαισίας (Petroliam Nasional Bhd).

Ο Κρητικός Μανώλης Βελιβασάκης θεωρείται ένας από του κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς στον κόσμο. Το πρώτο του αρχιτεκτονικό επίτευγμα είναι τα δίδυμα κτίρια PETRONAS ολοκληρώθηκαν το 1998 ύστερα από 7 χρόνια κατασκευαστικών έργων και με συνολικό κόστος 1,6 δις. δολάρια ΗΠΑ. Βρίσκονται στο χώρο της πίστας αγώνων της Κουάλα Λουμπούρ.

Τα θεμέλιά τους είναι τα βαθύτερα στον κόσμο.

Παρόλο αυτά παραμένουν ως και σήμερα οι υψηλότεροι δίδυμοι πύργοι που έχουν κατασκευαστή ποτέ. Τα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με μια γέφυρα στον 41ο όροφο και θεωρείτε η υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο. Η απόσταση της γέφυρας από τον έδαφος είναι 170 μέτρα.

Το συνολικό ύψος των κτιρίων αγγίζει τα 378 μέτρα, ενώ μαζί με τις κεραίες φτάνει τα 451 μέτρα.

 

3 σκέψεις στο “Δίδυμοι πύργοι Πετρώνας

  1. Ερβίς,, συγχαρητήρια.
    Εύχομαι να γίνεις διάσημος σαν τον Βελιβασάκη, κι εγώ να πάω στην Κουάλα Λουμπούρ…

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση