ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Η διδακτική του πιάνου σε μικρές ηλικίες

Η εκμάθηση του πιάνου στις μικρές ηλικίες καλό είναι να γίνεται όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά υπό μορφή παιχνιδιού. Για παράδειγμα, η σωστή θέση του χεριού, αφομοιώνεται καλύτερα και πιο γρήγορα από τα παιδιά αν τους τη δείξει ο δάσκαλος («κάνουμε μπουνιά το ένα μας χέρι και το αγκαλιάζουμε με το άλλο» ή «αγκάλιασε μια μικρή μπάλα-θα την δώσει ο δάσκαλος στο μαθητή– και φαντάσου ότι είναι τσιχλόφουσκα, την πιάνουμε λοιπόν απαλά για να μην σπάσει») και όχι αν απλώς τους πει πώς είναι αυτή: στρογγυλεμένα δάχτυλα και ίσιος ο καρπός (γίνεται και αυτό αλλά σε δεύτερη φάση).

Η εκμάθηση των νοτών και των ρυθμικών αξιών γίνεται με παρόμοιο τρόπο, π.χ. τα παιδιά μαθαίνουν τις νότες τραγουδιστά και όχι απλώς αποστηθίζοντάς τες ενώ η εκμάθηση των αξιών μπορεί να γίνει με παλαμάκια. Όταν οι μαθητές πλέον έχουν μάθει αρκετά καλά τις νότες και τις αξίες και φτάσουν στο σημείο να παίξουν, απλά και σύντομα μεν, ολοκληρωμένα δε κομμάτια, η προσέγγιση και εκμάθησή τους πρέπει να γίνεται τμηματικά, δηλ. πρώτα κάθε χέρι χωριστά και μετά και τα δύο χέρια μαζί.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές να γνωρίζουν πώς πρέπει να ακούγεται η μουσική, καθώς αυτό τους παρέχει τον τελικό στόχο. Ο δάσκαλος, λοιπόν, παίζει κάθε φορά αυτός πρώτα το κομμάτι που θα αναθέσει στο μαθητή να μελετήσει στο σπίτι, έτσι ώστε να ξέρει πώς πρέπει να ακούγεται, για να μπορεί κατ’ επέκταση να διακρίνει και τα λάθη που τυχόν θα κάνει και να προσπαθήσει στη συνέχεια να τα διορθώσει.

Πολύ σημαντική κρίνεται, επίσης, η συνοδεία του μαθητή από τον δάσκαλο σε κάποια κομμάτια αφενός για να μάθει ο μαθητής να συντονίζεται μαζί του – κάτι που στο μέλλον μπορεί να τον βοηθήσει να ενταχθεί πιο εύκολα σε μουσικά σύνολα – και αφετέρου τον βοηθά στο να συγκεντρώνεται περισσότερο αφού ο δάσκαλος παίζει το δικό του μέρος και δεν δείχνει στο μαθητή τις νότες που πρέπει να παίξει κάθε φορά ο τελευταίος.

πηγή: http://www.el-odeio.gr/blog/i-didaktiki-toy-pianoy-se-mikres-ilikies, γράφει η Ελισάβετ Χαλβατζιδάκη (καθηγήτρια πιάνου)

 

Συγγραφέας στις 3 Δεκεμβρίου 2016 στις 11:28 μμ | Σχόλια & Παραθέσεις (1)




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *