Στο κέντρο της πόλης
Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Πέγκνιτς, η Νυρεμβέργη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βαυαρίας, μετά το Μόναχο και εντυπωσιάζει με τη βαυαρική μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική της. Περπατώντας στην παλιά πόλη φτάνουμε μπροστά στην Χριστουγεννιάτικη ανοιχτή αγορά Christkindlesmarkt.
Η πρώτη μας στάση είναι μπροστά στο “Υπέροχο Συντριβάνι” (Schöner Brunnen). Ο γερμανός συνάδελφος, μας είπε ότι το συντιβάνι είναι γοτθικό κτίσμα του 14ου αιώνα και είναι διακοσμημένο με 40 πολύχρωμες φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την κοσμοθεωρία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι η φιλοσοφία, οι επτά φιλελεύθερες τέχνες, οι τέσσερις Ευαγγελιστές, οι τέσσερις Πατέρες της Εκκλησίας, οι επτά Πρίγκιπες-εκλέκτορες, οι Εννέα Άξιοι, ο Μωυσής και οι επτά Προφήτες (Ωσηέ, Δανιήλ, Ιερεμίας, Ιεζεκιήλ, Αμώς, Ησαΐας και Ιωήλ).Τα δύο χάλκινα δαχτυλίδια που είναι ενσωματωμένα στον φράχτη, που περιβάλλει το σιντριβάνι στις αντίθετες πλευρές, λέγεται ότι φέρνουν καλή τύχη σε όσους τα αγγίζουν, έτσι αρκετοί απο τους μαθητές μας σκαρφάλωσαν στο φράκτη για να το κάνουν.
Εκκλησία Αγίου Λαυρεντίου
Στο εσωτερικό του ναού είδαμε αρκετά έργα τέχνης, ένα τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο, φωτογραφίες της εκκλησίας μετά το βομβαρδισμό στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή. Μας έκανε εντύπωση, στην βορινή πλευρά της εκκλησίας, μια σειρά από 14 μεγάλες πέτρινες πλάκες, που τις έχουν φέρει από 14 διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Π.Π. και συμβολίζουν όσους εργάστηκαν, παρά την θέλησή τους και ταπεινώθηκαν στην περίοδο αυτή.
Η περιήγηση μας ολοκληρώνεται με μια βόλτα στη δημοφιλή Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης για να κάνουμε τις αγορές μας και να δοκιμάσουμε ακόμα μία φορά τα τοπικά γλυκίσματα, τα παραδοσιακά φαγητά και το φημισμένο γλυκό, ζεστό κρασί, το Glühwein.
Ώρα για να επιστρέψουμε στην πόλη Έρλανγκεν, γεμάτοι γνώσεις και εικόνες από παραμυθένια κάστρα, παλάτια, αναγεννησιακά κτίρια, γοτθικούς ναούς και πέτρινες γέφυρες, που μας μετέφεραν αιώνες πίσω στο χρόνο.
Ντύρερ
Η περιήγηση μας συνεχίζεται καθώς περνάμε από το σπίτι και εργαστήριο του Άλμπρεχτ Ντύρερ, σημαντικού και πρωτοπόρου καλλιτέχνη της Αναγέννησης. Υπήρξε από τους πρώτους, που μέσα από μία σειρά αυτοπροσωπογραφιών, κατέδειξε την αξία του καλλιτέχνη στη κοινωνία και στους καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής. Εκτός από δεξιοτέχνης δημιουργός, διεκδίκησε ρόλο διανοούμενου για να ενταχθεί στους αριστοκρατικούς κύκλους της χώρας του. Πέτυχε το στόχο του και τιμήθηκε ως ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της Γερμανίας και πρωτεργάτης της γερμανικής Αναγέννησης. Εκτός από το καλλιτεχνικό του έργο, σημαντική συμβολή είχε επίσης στα μαθηματικά και τη γεωμετρία.
Μία μικρή στάση για να δοκιμάσουμε όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, την τοπική Βαυαρική κουζίνα σε παραδοσιακή μπυραρία και στη συνέχεια να φτάσουμε μέσα από τα γραφικά στενά της παλιάς πόλης, στην επιβλητική Ευαγγελική Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου.
Καθολική εκκλησία της Νυρεμβέργης
Η Καθολική Εκκλησία της Νυρεμβέργης, γνωστή και ως Καθεδρικός Ναός του Αγίου Λορέντζου (St. Lorenz), είναι ένα εμβληματικό κτίριο της αρχιτεκτονικής της πόλης και αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο.
Ο καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε κατά τον 13ο αιώνα και ολοκληρώθηκε κυρίως κατά τον 15ο αιώνα. Η αρχιτεκτονική του προσφέρει ένα μίγμα γοτθικών και ρωμανικών στοιχείων και αντιπροσωπεύει την αρχιτεκτονική ανάπτυξη της εποχής της.
Μεταξύ των εντυπωσιακών χαρακτηριστικών του ναού περιλαμβάνονται οι ψηλές γοτθικές βασιλικές κατασκευές, οι μεσαιωνικές γλυπτές εικόνες και τα εκλεπτυσμένα διακοσμητικά στοιχεία στο εσωτερικό του ναού. Επίσης, η περίβολος του ναού διαθέτει εντυπωσιακά γοτθικά παράθυρα και γραφικά στοιχεία που τον καθιστούν εντυπωσιακό οπτικά.
Συνολικά, η Καθολική Εκκλησία της Νυρεμβέργης αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης.
Human Rights Way
Επόμενη στάση είναι η Οδός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το γερμανικό Εθνικό Μουσείο ή το Germanisches Nationalmuseum, στο υπόβαθρο. Είναι συγκεκριμένες κολόνες, που χαράχθηκαν με τα άρθρα της Διακήρυξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων του 1948. Μία απο αυτές τις κολόνες έχει χαραγμένο στην ελληνικη γλώσσα ένα από τα άρθρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η “Οδός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νυρεμβέργη είναι μια σημαντική αρχιτεκτονική και συμβολική διαδρομή που αναδεικνύει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη κοινωνία. Εδράζεται στο πλαίσιο της προώθησης της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους.
Η οδός αυτή αποτελείται από μια σειρά από μαύρους πυλώνες, ο καθένας από τους οποίους φέρει ένα άρθρο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Κάθε πυλώνας έχει γραφεί πάνω του ένα άρθρο από την Διακήρυξη, σε πολλές γλώσσες, που συμβολίζουν την παγκόσμια φύση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η διαδρομή αυτή προσκαλεί τους επισκέπτες να σκεφτούν και να αναλογιστούν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σημερινή κοινωνία, καθώς και να αναγνωρίσουν τη σημασία της διασφάλισης αυτών των δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλετικής, εθνικής, θρησκευτικής ή κοινωνικής τους καταγωγής.
Ευχαριστούμε τους καινούριους μας φίλους για τη φιλοξενία και τις όμορφες εμπειρίες. Περιμένουμε να υποδεχτούμε και μεις με ανυπομονησία το Μάιο την αντίστοιχη ομάδα.