Επίσκεψη στο παλιό Δημαρχείο της Νυρεμβέργης. Τρίτη 12/12/2023

Συμμετοχή σε βιωματικό workshop με θέμα τα ανθρώπινα  δικαιώματα

1ο εργαστήριο

1ο Εργαστήριο

1ο Εργαστήριο

Στο γραφείο της πόλης της Νυρεμβέργης πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την εκπρόσωπο του φορέα, εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχετικά με την ανάδειξη και την προστασία τους, μέσα σε μια ανοιχτή και αλληλέγγυα κοινωνία.

Αρχικά, έγινε η εισαγωγή στις πανανθρώπινες αξίες από την αρμόδια ομιλήτρια και στη συνέχεια, οι μαθητές εργάστηκαν πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δόθηκε υποστηρικτικό υλικό, φωτογραφίες, ένα γλωσσάρι που περιείχε βασικούς όρους σχετικούς με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη μητρική γλώσσα των μαθητών και στα αγγλικά και δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα φύλλο εργασίας σε παιγνιώδη μορφή για να το συμπληρώσουν, μέσα σ’ ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας. Επίσης προβλήθηκαν σε power point τα Διεθνή Βραβεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2023, ο Κενυάτης ακτιβιστής Malcolm Bidall ως προασπιστής των δικαιωμάτων αυτών και ενημερωθήκαμε για την καθιέρωση απονομής Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πόλη της Νυρεμβέργης κάθε δύο έτη.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την οδό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία περικλείει άρθρα από τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορες γλώσσες.

 

Μαθησιακά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά όσον αφορά στη διαμόρφωση της δημοκρατικής συνείδησης και της ενεργού πολιτειότητας. Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον τρόπο προάσπισής τους και καλλιέργησαν τις επικοινωνιακές και γλωσσικές τους δεξιότητες. Η συζήτηση σε πάνελ και ο διαλογικός τρόπος διεξαγωγής του εργαστηρίου κινητοποίησε τους μαθητές και συνέβαλε στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της γνώσης ξένων γλωσσών ως μέσου στην προσέγγιση «του άλλου» μέσα σ’ ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Οι μέθοδοι του εργαστηρίου ήταν σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι. Κεντρικό ρόλο κατείχε η ανακαλυπτική, ενεργητική, βιωματική και παιγνιώδης μορφή μάθησης. Αξιοποιήθηκαν φωτογραφίες, φύλλα εργασίας, πρωτογενές υλικό, η επικαιροποιημένη γνώση, οι εμπειρίες των μαθητών, οι οποίοι εργάστηκαν μέσω των ερωταποκρίσεων, του διαλόγου, του καταιγισμού ιδεών (spidergram) και της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου.

 

Picture15