klimatiki-allagi

Perimeter Int. Ένα πείραμα για να καταλάβουμε την κλιματική αλλαγή..

Η τήξη των πάγων

Η τήξη των πάγων της Γης είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και συνδέεται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αφορά στους δύο πόλους της Γης και περιοχές που υπάρχουν παγετώνες, όπως η Γροιλανδία, που θεωρείται επίσης το «Σημείο Μηδέν» για τις συνέπειες της τήξης των πάγων από την επιστημονική κοινότητα.

Από το 1990 έως σήμερα, 28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου από τις αρκτικές περιοχές του πλανήτη έχουν λιώσει και μάλιστα σήμερα αυτό συμβαίνει με ρυθμό κατά 57% ταχύτερο, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.

Επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, προειδοποιεί πως το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, εφόσον λιώσει, θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 60 μέτρα παγκοσμίως – γεγονός ολέθριο για τον άνθρωπο. Το όριο που θέτουν οι επιστήμονες όσον αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου για το επόμενο διάστημα, την ώρα που η αναθεωρημένη Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει η αύξηση αυτή να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Στην ίδια μελέτη, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής μπορεί να αποτελέσει «σοβαρή απειλή» για τις περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και κοντά στις ακτές, όπως το Μπαγκλαντές.

«Η κατάρρευση των στρωμάτων πάγου είναι μη αναστρέψιμη για χιλιάδες χρόνια και αν το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής γίνει ασταθές, θα μπορούσε να συνεχίσει να υποχωρεί για αιώνες» δήλωσε ο Ντάνιελ Μ. Γκίλφορντ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, του Rutgers Earth System Science & Policy Lab. «Αυτό ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιούνται στρατηγικές μείωσης των εκπομπών, όπως η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η φυσικός  Όλγα Μιχαλοπούλου του Perimeter Int του Καναδά μας δείχνει ένα απλό πείραμα που μπορεί να γίνει στην σχολική τάξη για να κατανοήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Πηγές :

Mathesis.gr  :  https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:Physics+Eur2.1+21B/about?fbclid=IwAR14GNpUnQ_Qmxh5UKb_OJ_UUcAJoehQc9vEioOtmEkI75L37i5OX8KQLHA

cnn.gr: https://www.cnn.gr/perivallon/story/272954/oi-pagoi-tis-gis-lionoyn-pio-grigora-apo-pote-giati-to-2060-theoreitai-orosimo

Αφήστε μια απάντηση