Δημιουργία αφισών και mind maps με σκοπό την αφύπνιση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης στο πλαίσιο του προγράμματος: «ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (EPAS)» υλοποίησε δράση δημιουργίας αφισών και  mind maps για την παγκόσμια ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα τμήματα Γ5 και Γ6 την Πέμπτη 10/12/2020 και την Παρασκευή 11/12/2020,  με σκοπό την  αφύπνιση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα έμφυλης βίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δράση ολοκληρώθηκε σε δυο ώρες. Κατά τη διάρκεια της δράσης συζητήθηκαν η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (The Universal Declaration of Human Rights) και η συμβολή εμβληματικών ηγετών (Martin Luther King, Nelson Mandela) στον αγώνα κατά του ρατσισμού και της βίας (σωματική, λεκτική κ.α.) που ασκείται πάνω σε κάποιους ανθρώπους εξαιτίας του χρώματός τους ή του φύλου τους.

Στα παιδιά δημιουργήθηκαν ερωτήματα με αφορμή το υλικό του βιβλίου τους και τέλος έφτιαξαν αφίσες και τα mind maps στα βιβλία τους, όχι μόνο ατομικά αλλά και ομαδοσυνεργατικά, βασιζόμενοι στις ιδέες που προέκυψαν μετά από τις συζητήσεις τους μέσα στην τάξη υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κουτσογιάννη Παναγιώτας, ΠΕ 06. Στο τέλος συμπέραναν ότι για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή θα πρέπει να αλλάξει πρώτα ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και πράττουν οι άνθρωποι και δη οι νέοι και να ενσωματώσουν τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην σχολική και καθημερινή τους ζωή