Συμμετοχή στο 1ο Συνέδριο – Forum Νεολαίας της Δυτικής Μακεδονίας

Το 1ο ΓΕ.Λ. Κοζάνης, συμμετείχε στο 1ο Συνέδριο – Forum Νεολαίας της Δυτικής Μακεδονίας, που διοργάνωσε ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΝΕΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.) με το Europe Direct Western Macedonia – Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης – Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη – Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις».

Οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν για τα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης, τις αλλαγές του παραγωγικού προφίλ της περιοχής μας και συμμετείχαν ενεργά λαμβάνοντας μέρος σε ένα ουσιαστικό διάλογο. Συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στο πρόγραμμα ’’Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’’ European Parliament Ambassador School Programme (European ParliamentΓραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα), υπέβαλαν ερωτήματα στην 1η συζήτηση σε Στρογγυλή Τράπεζα – «Δίκαιη Μετάβαση, Πολιτικές και Νεολαία», τα οποία απαντήθηκαν από εκπροσώπους φορέων από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο πάνω στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης.

Χωρίς αμφιβολία, κάθε τέτοια ευκαιρία που δίνεται στους νέους να ενημερωθούν, να ερευνήσουν, να αμφισβητήσουν, να εκφράσουν ελεύθερα τις ανησυχίες τους και να αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν άμεσα τομείς της δραστηριότητας τους, παρέχει εκπαίδευση στη δημοκρατική ζωή και στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων.

4 1   3  1

Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ’’Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’’ European Parliament Ambassador School Programme (European ParliamentΓραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα), οργάνωσαν τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, όπως αυτός καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2001 και στον οποίο συμμετείχαν 10 τμήματα του σχολείου.

Σκοπός του εορτασμού ήταν η προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών, η διατήρηση και η περαιτέρω καλλιέργεια και ανάδειξη του γλωσσικού πλούτου της Ευρώπης, η εκμάθηση και άλλων γλωσσών, εκτός των ευρύτερα γνωστών και η συμπερίληψη των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών στις γλώσσες που μαθαίνουν οι μαθητές.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές “γέμισαν” τους διαδρόμους του σχολείου με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για 46 διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της νοηματικής,  και τη δυνατότητα  ακοής της κάθε γλώσσας με τη χρήση QR Code Scanner. Δημιούργησαν συνεργατικά, για τις παραπάνω γλώσσες Poster με τις ποικίλες χώρες, τις γλώσσες και τους βασικούς χαιρετισμούς τους. Επιπλέον, έπαιξαν online  Γλωσσικά Quizzes σχετικά με τις γλώσσες στην Ευρώπη και όλον τον πλανήτη με νικητή να είναι αυτός/η, ή η ομάδα που απάντησε σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις. Συμμετείχαν σε Παιχνίδι-Challenge Γλωσσών με τις οποίες έχουν ελάχιστη έως καθόλου εξοικείωση και ξεκίνησαν την προετοιμασία των συμμετοχών τους για το Διαγωνισμό σχεδίου T-shirt με θέμα, για το έτος 2023, τις γλώσσες και τη γλωσσική επικοινωνία, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV).

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, οι μαθητές συνεργάστηκαν, απέκτησαν με ευχάριστο τρόπο χρήσιμες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για τις γλώσσες, τις «γλωσσικές οικογένειες», τις τυχόν ομοιότητες μεταξύ των λέξεων τους και συνειδητοποίησαν πως όλες οι γλώσσες έχουν να πουν τη δική τους μοναδική ιστορία.

5 6 IMG 20221012 112648