ΑΕΡΑΣ

ΑΕΡΑΣ

Ο αέρας είναι απαραίτητος για τη ζωή και υπάρχει στην ατμόσφαιρα, στο νερό, στο έδαφος. Χωρίς αέρα δεν μπορούμε να ζήσουμε. Τον αέρα τον νιώθουμε,τον μυρίζουμε,τον ακούμε.Ο αέρας αρκετές φορές είναι και καταστροφικός. Ανεμοθύελλα, τυφώνας, κυκλώνας, ανεμοστρόβιλος.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Έχουμε ένα αναμμένο κερί. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το κερί με ένα βάζο. Τι παρατηρούμε; Το κερί σβήνει, γιατί δεν υπάρχει οξυγόνο δηλ αέρας.

Ο αέρας έχει βάρος. Πως μπορούμε να το διαπιστώσουμε αυτό; Ζυγίζουμε δυο μπαλόνια. Το ένα είναι πολύ φουσκωμένο το άλλο λίγο. Παρατηρούμε ότι η ζυγαριά γέρνει στην πλευρά του βαρύτερου μπαλονιού.

Ο αέρας έχει δύναμη. Μέσα σε μια λεκάνη με νερό βάζουμε χάρτινες βαρκούλες. Δίνουμε στα παιδιά καλαμάκια για να φυσούν και να μετακινούν τις βάρκες.

Ανάβουμε το πιστολάκι για τα μαλλιά στον ζεστό αέρα και το κρατάμε κάθετα προς τα πάνω. Βάζουμε δυο μπαλάκια του ping pong πάνω στον αέρα. Παρατηρούμε ότι τα μπαλάκια δεν πέφτουν, αλλά χορεύουν.

Έχουμε ένα μπαλόνι,το φυσάμε για να τεντωθεί  και μετά το ξεφουσκώνουμε. Εφαρμόζουμε  το μπαλόνι στο πώμα ενός άδειου μπουκαλιού. Τοποθετούμε το άδειο μπουκάλι σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Παρατηρούμε ότι το μπαλόνι θα φουσκώσει σιγά-σιγά. Μετά τοποθετούμε το άδειο μπουκάλι σε ένα δοχείο με παγωμένο νερό. Παρατηρούμε ότι το μπαλόνι δεν θα φουσκώσει

Μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι βάζουμε ένα βαμβάκι. Βυθίζουμε το ποτήρι με το βαμβάκι σε ένα δοχείο με νερό. Παρατηρούμε ότι το βαμβάκι δεν βρέχεται, γιατί μέσα στο ποτήρι υπάρχει αέρας και δεν αφήνει το νερό να φτάσει στο βαμβάκι.

Γεμίζουμε ένα μπουκάλι με νερό, κλείνουμε πολύ καλά το καπάκι και μετά κάνουμε μια τρύπα στο μπουκάλι στα πλάγια. Παρατηρούμε ότι δε θα τρέξει καθόλου νερό.

ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Οι ονομασίες του αέρα: αέρας,άνεμος,αγέρας,αύρα

Σύνθετες λέξεις: ανεμόμυλος, αεροδρόμιο, αεροπλάνο, αερόστατο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τα παιδιά μπορούν

  • να μαζέψουν αέρα μέσα στις σακούλες
  • να κάνουν σαπουνόφουσκες
  • να φυσήξουν χαρτάκια για να τα φτάσουν στο τέρμα
  • να ζωγραφίσουν δυνατό, μέτριο άνεμο (αυτό θα φανεί με την κλίση που θα δώσουν στα δέντρα)
  • να ζωγραφίσουν με νερομπογιά φυσώντας στο καλαμάκι

 

Μπορείτε να δείτε τον μύθο του Αισώπου: O Ήλιος και ο ο Βοριάς

https://www.youtube.com/watch?v=d66Bk9512wQ&t=76s