ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα αβγά. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Επίσης πλάθουμε κουλουράκια και τσουρέκια. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι κοπέλες στολίζουν τον επιτάφιο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή περνούμε όλοι κάτω από τον επιτάφιο για να είμαστε γεροί και να μην αρρωσταίνουμε. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του επιταφίου μες στο χωριό. Τα λουλούδια που παίρνουμε από τον επιτάφιο θεωρούνται ευλογημένα.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πηγαίνουμε με τις λαμπάδες μας στην Ανάσταση, ακούμε το <<Χριστός Ανέστη>> και μεταφέρουμε το αναστάσιμο Φως στο σπίτι μας, σταυρώνουμε το κατώφλι και ανάβουμε το καντήλι. Τρώμε τη μαγειρίτσα, τσουγκρίζουμε αβγά και δίνουμε το φιλί της αγάπης.

Την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουμε το αρνί.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες τα κόκκινα αβγά που θα βάψετε, τα πασχαλινά κουλουράκια που θα πλάσετε, το αρνί που θα ψήσετε. Στη συνέχεια κολλήστε τις φωτογραφίες σε ένα χαρτόνι και δώστε τίτλο <<Αυτά που τρώμε το Πάσχα>>. Έπειτα μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να περιγράψουν την κάθε φωτογραφία
  • Μπορούν τα παιδιά να μετρήσουν τα κόκκινα αβγά που θα βάψετε. Έπειτα να γράψουν σε ένα χαρτί όλους τους αριθμούς μέχρι να φτάσουν στον συνολικό αριθμό των αβγών π.χ. αν βάψατε 12 αβγά τα παιδιά πρέπει να γράψουν στο χαρτί από το 1 έως το 12 (1, 2, …12)
  • Μπορείτε να κρύβετε με το δάχτυλό σας όποιο αβγό θέλετε από την παρακάτω εικόνα και να ζητήσετε από τα παιδί σας να πει ποιος αριθμός λείπει.

  • Μπορείτε να κάνετε το αλφαβητάρι του Πάσχα. Να βρει δηλαδή το παιδί σας λέξεις που έχουν σχέση με το Πάσχα και ξεκινούν από τα γράμματα της αλφα βήτας. Επίσης με τις λέξεις που θα βρείτε μπορείτε να κάνετε ένα ποιηματάκι.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ακολουθούν δύο παζλ σχετικά με το Πάσχα

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=15e973086b07&fbclid=IwAR1J-BeyDECjiOJijB_mdJwTynlrSQK1KPm0zRH-wkV3ZeK5rMs-9VA5Zwg

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1aba97eb50fe&fbclid=IwAR30mLBwxbXry0_pXM7uQEbzmfrUPz_WDEYLt5gONkYw7I97VguDIjFi3Go

Και τώρα ένα Κρυπτόλεξο. Για να το παίξετε εντοπίστε κάποια κρυμμένη λέξη πατώντας στο αρχικό γράμμα της και στη συνέχεια τσεκάρετε τη λέξη από τη δεξιά στήλη.

https://wordwall.net/resource/1304782/%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%87%ce%b12