ΙΣΤΟΡΙΑ Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Οι Σπαρτιάτες, νικητές του Πελοποννησιακού πολέμου, τοποθετούν δικές τους κυβερνήσεις στις πόλεις και κυβερνούν τυραννικά. Στη Μ. Ασία στέλνουν στρατό εναντίον των Περσών, για να βοηθήσουν τις ελληνικές πόλεις. Αυτό γιατί οι ελληνικές πόλεις είχαν  βοηθήσει τον βασιλιά Κύρο στην εκστρατεία του εναντίον του Αρταξέρξη. Όταν πεθαίνει ο Κύρος, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, από την οποία τους βγάζει ο στρατός των Σπαρτιατών με επικεφαλής τον Αγησίλαο.

Στην Ελλάδα οι άλλες πόλεις (Θήβα, Άργος, Κόρινθος και Αθήνα) συμμαχούν εναντίον της Σπάρτης. Αυτή τη συμμαχία την  υποκινούν  και υποστηρίζουν με κάθε τρόπο οι Πέρσες. Τους εξυπηρετεί σαν αντιπερισπασμός των Σπαρτιατών,  ο στρατός των οποίων με απειλεί σοβαρά το Περσικό κράτος.

Ο Αγησίλαος (που βρισκόταν στη Μ. Ασία πολεμώντας εναντίον των Περσών και κρατώντας ασφαλείς  τις ελληνικές πόλεις της .Μικράς Ασίας) αναγκάζεται  να επιστρέψει στην Σπάρτη: έχει ξεσπάσει νέος εμφύλιος ανάμεσα στην Σπάρτη και τις άλλες ελληνικές πόλεις που έχουν συμμαχήσει εναντίον της.

Οι Σπαρτιάτες νικούν στην Κορώνεια της Βοιωτίας αλλά ο στόλος τους ητάται στην Κνίδο της Μ. Ασίας. Οι Σπαρτιάτες τώρα με τη σειρά τους κάνουν συμμαχία με τους Πέρσες : ο Σπαρτιατης Ανταλκίδας πείθει τον βασιλιά Αρταξέρξη να προτείνει στις ελληνικές πόλεις ένα σχέδιο ειρήνης. Πράγματι ο Πέρσης βασιλιάς τις πείθει και ο πόλεμος τελειώνει με την υπογραφή της Ανταλκίδειας Ειρήνης , μιας ειρήνης ταπεινωτικής για όλους τους Έλληνες.

Η Σπαρτιατική ηγεμονία με σκίτσα!

Και σε βίντεο:

 

Οι Θηβαϊκές πόλεις είχαν σχηματίσει δική τους συμμαχία και μάλιστα χρησιμοποιούσαν και δικό τους νόμισμα. Η πιο σημαντική πόλη της συμμαχίας αυτής ήταν η Θήβα.

Οι Θηβαίοι, ως αρχηγοί της Θηβαϊκής συμμαχίας, αρνούνται να υπογράψουν την ταπεινωτική Ανταλκίδεια ειρήνη με τους Πέρσες, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να διαλύσουν την συμμαχία τους.

Τότε οι Σπαρτιάτες, για να τους αναγκάσουν να δεχτούν τους όρους της Ανταλκίδειας ειρήνης, εκστρατεύουν εναντίον τους. Όμως στη μάχη που έγινε στα Λεύκτρα, νικήθηκαν.

Σπαρτιάτες και Θηβαίοι συγκρούστηκαν ξανά στη Μαντινεία απ’ όπου δε βγήκε στην ουσία καμιά δύναμη νικήτρια. Οι μεγάλες δυνάμεις της Νότιας Ελλάδας, Αθήνα, Σπάρτη και Θήβα, ήταν πια αποδυναμωμένες. Μια νέα υπερδύναμη από τον βορρά θα έρθει στο προσκήνιο για να επιβληθεί σε όλη την Ελλάδα, να ενώσει όλους τους Έλληνες σε μια νέα εκστρατεία εναντίον των Περσών: οι Μακεδονες!

Η Θηβαϊκή ηγεμονία σε σκίτσα!

Και σε βίντεο:

 

 

 

 

Σχετικά με Ελένη Παπαποστόλου

Δασκάλα στο 12o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΒΙΝΤΕΟ, Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.