ΟΙ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ!

Ήταν ένας ζωγράφος, Έλληνας ζωγράφος, πολύ διάσημος σε όλο τον κόσμο, που τον έλεγαν Αλέξη Ακριθάκη. Ο ζωγράφος αυτός, ανάμεσα στα άλλα, είχε το συνήθειο να ζωγραφίζει βαλίτσες. Τις έφτιαχνε ή τις ζωγράφιζε με διάφορα υλικά. Γιατί άραγε να ζωγράφιζε βαλίτσες; Τι να σήμαιναν;

Ας δούμε μερικές από τις βαλίτσες του κι ας σκεφτούμε:

 

Τι συμβολίζει για σας μια βαλίτσα;

Συνήθως, φτιάχνουμε τις βαλίτσες μας όταν πρόκειται να πάμε κάποιο ταξίδι, έτσι δεν είναι;

Όμως, ένα ταξίδι είναι μια περιπέτεια. Και κάθε περιπέτεια μπορεί να είναι ένα ταξίδι, τι λέτε; Και όταν ξεκινάμε κάτι καινούργιο στη ζωή μας, είναι μια περιπέτεια, ένα ταξίδι!

Το φετεινό μας ταξίδι, στην Τετάρτη τάξη τελειώνει. Τον Σεπτέμβρη όμως, αρχίζει ένα νέο ταξίδι, στην Πέμπτη τάξη. Στο ταξίδι αυτό δεν θα σας συντροφεύω πια, ούτε θα σας καθοδηγώ, αν και θα βρίσκομαι κι εγώ σε ένα καραβάκι και θα πλέω κοντά στο δικό σας.  Σκέφτομαι λοιπόν να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να φτιάξουμε τις βαλίτσες μας για το καινούργιο ταξίδι που έρχεται. Και στις βαλίτσες μας να βάλουμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε από τα δυο χρόνια που ταξιδέψαμε μαζί.

Τι θα παίρνατε λοιπόν μαζί σας και τι θα αφήνατε πίσω;

Γράψτε τις σκέψεις σας και ύστερα φτιάξτε τις βαλίτσες σας! Χωράνε τα πάντα: καινούργιες φιλίες, βιβλία που μας συγκλόνισαν, ταινίες που είδαμε, στιγμές που γελάσαμε ή κλάψαμε, νέες γνώσεις, εκδρομές, γιορτές, δύσκολες καταστάσεις που μας έκαναν πιο δυνατούς, αγάπη και χαρά, θυμός και θλίψη… Εσείς διαλέγετε τι θέλετε να βάλετε μέσα!

Ξεκινήστε κάπως έτσι:

Στο καινούργιο ταξίδι σκέφτομαι να βάλω στη βαλίτσα μου ….

Μπορείτε ακόμα να φτιάξτε κι ένα ποίημα:

Στο ταξίδι που θα πάω το μεγάλο

στη βαλίτσα μου θα ήθελα να βάλω

……………

Ύστερα θα ζωγραφίστε το περιεχόμενο της βαλίτσας σας με ζωηρά και έντονα χρώματα όπως ο Ακριθάκης. Θα κόψτε και θα κολλήστε τις ζωγραφιές σας πάνω στο ορθογώνιο χαρτονάκι που θα διαλέξετε. Θα κολλήστε ακόμα ότι άλλο θέλετε για να διακοσμήστε τη βαλίτσα σας. Θα φτιάξτε το χερούλι της κι ύστερα θα κολλήσετε το κείμενό σας από την άλλη. Κι η βαλίτσα σας για την Πέμπτη, θα είναι έτοιμη να την πάρετε μαζί σας για να ξεκινήστε το καινούργιο ταξίδι…

 

 

 

 

 

Σχετικά με Ελένη Παπαποστόλου

Δασκάλα στο 12o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: ΓΛΩΣΣΑ, Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, ΤΕΧΝΗ. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.