Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΦΥΣΙΚΗ – ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ

Η πρώτη βασική έννοια της φυσικής επιστήμης είναι η ΥΛΗ.

Παντού γύρω μας υπάρχει ύλη. Όλα όσα μας περιβάλλουν, στερεά, υγρά ή αέρια, μικρά ή μεγάλα είναι φτιαγμένα από ύλη, όπως κι εμείς οι ίδιοι. Μόνο στο κενό δεν υπάρχει ύλη.

Υλικό σώμα ονομάζουμε οτιδήποτε έχει μάζα (ποσότητα ύλης) και καταλαμβάνει χώρο (έχει όγκο). 

Η δεύτερη βασική έννοια της φυσικής επιστήμης είναι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Η μεταξύ τους σχέση είναι πολύ στενή. Η ύλη μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και η ενέργεια σε ύλη.

Δομή της ύλης

Τα υλικά σώματα αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια που λέγονται μόρια . Είναι το μικρότερο κομμάτι που διατηρεί τις ιδιότητες του σώματος, π.χ. τη γλυκιά γεύση στη ζάχαρη. 

Τα μόρια όμως αποτελούνται από ακόμα μικρότερα σωματίδια, τα άτομα.

Στη φύση υπάρχουν 92 διαφορετικά είδη ατόμων. Όταν ενώνονται άτομα του ίδιου είδους τότε έχουμε τη δημιουργία του μορίου ενός στοιχείου ενώ όταν ενώνονται άτομα διαφορετικού είδους τότε έχουμε τη δημιουργία μορίων μιας χημικής ένωσης.  

 

domiylis

 

Όμως ακόμα και τα άτομα αποτελούνται από μικρότερα σωματίδια.  Το άτομο αποτελείται από τον “πυρήνα” που μέσα του βρίσκονται δύο ειδών μικροσκοπικά σωματίδια που λέγονται πρωτόνια και νετρόνια ενώ γύρω από τον πυρήνα κινούνται διαρκώς τα ηλεκτρόνια.

2693571_orig

ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

 

Τα σωματίδια του πυρήνα, δηλ. τα νετρόνια και τα πρωτόνια, αποτελούνται και αυτά από μικρότερα σωματίδια, που μαζί με τα ηλεκτρόνια αποτελούν τα μικρότερα σωματίδια της ύλης που γνωρίζουμε, τα λεγόμενα quark (κουάρκ)

Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα υλικά σώματα τα διακρίνουμε σε ΣΤΕΡΕΑ, ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΑΕΡΙΑ

Στερεά είναι τα σώματα που έχουν καθορισμένο σχήμα και όγκο, π.χ.  ένα ξύλο. Στα στερεά, τα μόρια βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, δεν αλλάζει η μεταξύ τους απόσταση και κινούνται γύρω από μια συγκεκριμένη θέση την οποία δεν αλλάζουν 

Υγρά είναι τα σώματα που έχουν καθορισμένο όγκο αλλά το σχήμα τους παίρνει το σχήμα του δοχείου στο οποίο περιέχονται π.χ. το νερό. Στα υγρά, τα μόρια βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, δεν αλλάζει η μεταξύ τους απόσταση αλλά μπορούν να κινούνται αλλάζοντας θέση. 

Αέρια είναι τα σώματα που δεν έχουν καθορισμένο σχήμα και καταλαμβάνουν όλο το χώρο (όγκο) που είναι διαθέσιμος π.χ. ο ατμοσφαιρικός αέρας. Στα αέρια, τα μόρια βρίσκονται μακρύτερα το ένα από το άλλο,  κινούνται και αλλάζουν θέση και, αν μπορούν, απομακρύνονται το ένα από το άλλο μεγαλώνοντας την μεταξύ τους απόσταση. 

 

[slideboom id=103722&w=425&h=370]

Αλήθεια, πόσο μικρό είναι ένα άτομο; Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον εκπαιδευτικό βίντεο:

ΟΛΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟΠΕΙΡΑΜΑΤΑ (από την ιστοσελίδα του 31ου Δ.Σ. Περιστερίου)

 

Σχετικά με Ελένη Παπαποστόλου

Δασκάλα στο 12o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΦΥΣΙΚΗ. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.