Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ – Ο ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΥΡΑΝΝΟΣ

1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (από το δάσκαλο Ηλία Ηλιάδη)

[slideboom id=821635&w=425&h=370]

2. Ακούστε το μάθημα (από το 17ο Δ.Σ. Ρόδου)

Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Επειδή η κατάσταση στην Αθήνα χειροτέρευε, οι ευγενείς έδωσαν εντολή στο Σόλωνα να λάβει µέτρα. O Σόλωνας κατάργησε τα χρέη και έδωσε ελευθερία σε όσους είχαν γίνει δούλοι. O Πεισίστρατος πήρε τους δυσαρεστηµένους πολίτες µε το µέρος του και κατάφερε να γίνει τύραννος. Όταν πέθανε ο Πεισίστρατος, τύραννος έγινε ο γιος του Ιππίας.

Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

 

O λαός της Αθήνας ζητούσε να καταργηθούν τα χρέη και να ξαναµοιραστεί η γη. Λύση όµως σ’ αυτό το πρόβληµα δεν ήταν εύκολο να βρεθεί, γι’ αυτό και γίνονταν συχνά συγκρούσεις.

Τότε, οι ευγενείς ζήτησαν από το Σόλωνα, έναν πολύ αγαπητό στο λαό ποιητή, να λάβει κάποια µέτρα. Κι εκείνος πήρε γενναίες αποφάσεις. Κατάργησε όλα τα χρέη των αγροτών. Απαγόρευσε µάλιστα να γίνεται κάποιος δούλος, επειδή δεν είχε να πληρώσει τα χρήµατα που είχε δανειστεί. Με τις ενέργειες αυτές του Σόλωνα έφυγε ένα βάρος από τους ώµους του φτωχού λαού. O νόµος του αυτός ονοµάστηκε σεισάχθεια.

Στη συνέχεια, ο Σόλωνας θέλησε να αφαιρέσει κι άλλη δύναµη από τους ευγενείς. Χώρισε τους πολίτες σε τέσσερις τάξεις µε βάση τα εισοδήµατά τους και όχι την καταγωγή τους. Μ’ αυτό τον τρόπο απέκτησαν δικαιώµατα περισσότεροι πολίτες, αφού δεν έπαιρναν πια αξιώµατα µόνο οι ευγενείς.

 

Πατήστε το πλήκτρο για να ακούσετε την αφήγηση!!!

Εκείνο που περισσότερο ήθελαν όµως οι αγρότες, ήταν να ξαναµοιραστούν τα κτήµατα. Αυτό δεν έγινε και η αναταραχή συνεχίστηκε. Την άσχηµη αυτή κατάσταση εκµεταλλεύτηκε ο Πεισίστρατος, ο οποίος κατάφερε να γίνει αρχηγός των φτωχών. Με τη βοήθειά τους µάλιστα έγινε αρχηγός του κράτους. Έµεινε πολλά χρόνια στην εξουσία και φρόντισε να ελαφρύνει τη θέση των φτωχών. Ήταν όµως τύραννος, κυβερνούσε δηλαδή χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Εκείνο που τον ένοιαζε περισσότερο ήταν το δικό του συµφέρον. Όταν πέθανε, άφησε την εξουσία στο γιο του τον Ιππία. Oι Αθηναίοι όµως δεν τον ήθελαν. Έκαναν επανάσταση αργότερα και τον έδιωξαν.

Σχετικά με Ελένη Παπαποστόλου

Δασκάλα στο 12o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ. Ετικέτες: , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.