Feed
Άρθρα
Σχόλια

Από την παιδίατρο Ανδρονίκη Αναστασίου*

Την περίοδο της έντονης καλοκαιρινής ζέστης ο οργανισμός των παιδιών χάνει πολλά υγρά, λόγω της εφίδρωσης και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, αν δεν αναπληρωθούν τα υγρά που πολύ εύκολα χάνει ο παιδικός οργανισμός.Όταν βρίσκεστε έξω με το παιδί, πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Η πρόσληψη υγρών είναι από τα κυριότερα προληπτικά μέτρα εναντίον των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά η ζέστη.

Δείτε το στο slideshare.net

Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης παραμονεύει τις επικίνδυνες ώρες, στην παραλία κυρίως, ή ακόμη και σε οποιονδήποτε χώρο παιχνιδιού, όπου δεν υπάρχει καθόλου σκιά καθώς και κάποιοι κλειστοί χώροι μέσα στους οποίους αναπτύσσονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: το αυτοκίνητο, π.χ., όταν μένει σταματημένο με κλειστά παράθυρα και εκτεθειμένο στον ήλιο, ακόμηκαι για λίγα λεπτά της ώρας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή μιας μεγάλης βόλτας, φροντίστε ώστε το παιδί να κάθεται από την πλευρά όπου υπάρχει περισσότερη σκιά και χρησιμοποιήστε προστατευτικά για τα παράθυρα του αυτοκινήτου κατά του ήλιου, τα οποία εφαρμόζουν εύκολα με ειδικές βεντούζες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τη χρήση των κλιματιστικών όπου τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα όταν το παιδί παίζει και ιδρώνει και, εν αγνοία του, το κλιματιστικό μηχάνημα είναι στραμμένο πάνω του. Ντύστε τα παιδιά σας με βαμβακερά ρούχα και αποφύγετε τα συνθετικά. Το καπέλο είναι απολύτως απαραίτητο όταν τα παιδιά είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Απαραίτητα είναι και τα γυαλιά ηλίου, εφόσον το παιδί είναι σε ηλικία ώστε να μπορεί να τα φορέσει.

Καλό είναι τα παιδιά το καλοκαίρι να έχουν κοντά μαλλιά. Στα κοριτσάκια, αν δεν θέλετε να τους κόψετε τα μαλλάκια, φροντίστε να τους τα μαζεύετε ψηλά στο κεφάλι, ώστε να μην ιδρώνουν.

Μπάνιο στη θάλασσα

Από τις 12 έως τις 3 είναι οι πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ακατάλληλες για βόλτες, παιχνίδι ή μπάνιο στη θάλασσα. Όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, μην αφήνετε τα παιδιά εκτεθειμένα στον ήλιο για πολύ. Φροντίστε να κάθονται κάτω από την ομπρέλα ή από κάποιο δέντρο ώστε να υπάρχει σκιά. Η ειδική για παιδιά αντηλιακή κρέμα, με υψηλό δείκτη προστασίας, είναι απολύτως απαραίτητη.

Καλύπτουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με αντιηλιακό με φυσικά φίλτρακαι υψηλό δείκτη προστασίας για ευαίσθητα δέρματα και το ανανεώνουμε τακτικά και όποτε βγαίνει το παιδί από το νερό.

Κουνούπια

Για την αποτροπή τσιμπημάτων από κουνούπια κυρίως τις νυκτερινές ώρες επαλείφουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με παιδικές κρέμες εντομοαπωθητικές. Στο χώρο που κοιμάται χρησιμοποιούμε άοσμες εντομοαπωθητικές ταμπλέτες σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων και εφόσον υπάρχει εξαερισμός και δεν υπάρχει αλλεργική προδιάθεση στο άρωμα.

Διατροφή

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προσπαθούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας 3 βασικά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Λόγω ζέστης μπορεί να μην καταναλώνει πολύ φαγητό, γι’αυτό φροντίζουμε τα γεύματα να είναι θρεπτικά και μικρά. Αποφύγετε τα βαριά τηγανητά φαγητά.

Παγωτό!

Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι το παγωτό δεν έχει καμιά διατροφική αξία. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι έναιδιαίτερα θρεπτικό σνακ που αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πλούσια θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να σημειώσουμε πως 100γρ. παγωτού βανίλια – σοκολάτα περιέχουν περίπου 120mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών του παιδιού. Μάλιστα, ένα μπολ (περίπου 200ml) παγωτό βανίλια δίνει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα. Ιδανική ποσότητα είναιγύρω στα 60-80ml, όσο, για παράδειγμα, ένας μικρός πύραυλος, ένα ξυλάκι ή ένα μικρό κυπελάκι. Επειδή λοιπόν καλοκαίρι χωρίς παγωτό είναι σαν καλοκαίρι χωρίς ήλιο και θάλασσα, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι απαγορευτικό στα παιδιά.

Καλοκαίρι και διάβασμα

Ευκαιρία τώρα που μπαίνουν τα βιβλία του σχολείου στο συρτάρι, να κατεβούν από τα ράφια τα βιβλία που πραγματικά αρέσουν στα παιδιά. Δεν έχει σημασία αν θα είναι λογοτεχνίας, γνώσεων ή δραστηριοτήτων, αρκεί ν’ αρέσουν στο παιδί.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

*ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ PhD, ΜSc MD. Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών.

Master of Science Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Μετεκπαιδευθείσα στο Παν/μιο HARVARD U.S.A.

Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπ/κής Κλινικής Νοσ. Παίδων «Αγία Σοφία» τ. Ιατρός Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών Νοσ.Παίδων «Αγία Σοφία

 

Πηγή: http://www.iart.gr/kalokeri-kindini-ke-profilaxis-gia-to-pedi/

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων