epapapetrou's blog

Not only maths…

Συνέντευξη στο ΔΙΟΝ-TV σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου

Νοέ 201919

Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο της διάχυσης του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “The sky and the air”, του σχολείου μας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τεσσάρων χωρών στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2018. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με επιτυχία τη διετία 2017-19, με την συνεργασία της Ελλάδας με την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Την διετία 2015-17 υλοποιήθηκε επίσης με επιτυχία αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο “Wine Environmental studies in European regions”.

 

από κάτω από: εκδηλώσεις, Νέα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέντευξη στο ΔΙΟΝ-TV σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ του 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου    

2ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

Νοέ 201918

«2ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα “Η ιστορία σου, είναι ιστορία της Πόλης σου” για μαθητές/τριες Δ.Ε. – σχ. έτ. 2019-2020».

 

 

 

 

 

Έγκριση 2ου Διαγωνισμού Εκαπιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-Η ιστορια της πολης μου 2019-2020

από κάτω από: διαγωνισμοί, Νέα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 2ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης    

Γνωστοποίηση δημοσίευσης Υπουργικής Απόφασης σε ΦΕΚ 10645/ΓΔ4/22-01-2018

Ιαν 201827

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στο τεύχος Β΄ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αρ. φύλλου 120 και ημερομηνία δημοσίευσης 23-01-2018 η με αρ. πρωτ. 10645/ΓΔ4/22-01-2018 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και παρακαλούμε να ενημερωθούν οι σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας.

10645_22-01-2018-Υ.Α.-ΕΓΓΡΑΦΕΣ-ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ-ΦΟΙΤΗΣΗ-2017-18

10η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα-Τα Μαθηματικά – Ρίζα των Επιστημών

Ιαν 201827

Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Μ.Ε. διοργανώνει από 25 έως 29 Απριλίου 2018 τη 10η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα.
Επιθυμώντας να συμβάλει ενεργά στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και την ανακήρυξη από το Υπουργείο Παιδείας του 2018 ως «Έτος Μαθηματικών», η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος αποφάσισε να εντάξει τη θεματολογία, τις κεντρικές ομιλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις της 10ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας μέσα στο πλαίσιο αυτής της επετείου.

Ανακοίνωση 10ης Μ.Ε. 2018

Πληροφορίες στη σελίδα http://10h-math2018.blogspot.gr/

MATHFactor Greece 2018

Ιαν 201827

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ο Διαγωνισμός Επικοινωνίας στα Μαθηματικά, MATHFactor Greece
2018, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκπαιδευτικής
΄Έκθεσης “International Education and Career Fair – IECF2018”, Αθήνα,
τελικός ζωντανός στις 3 Μαρτίου 2018.

Πληροφορίες στο παρακάτω σύνδεσμο και στη σελίδα http://thalescyprus.com/

MATHFactor Greece 2018

Πρόγραμμα eTwinning 2013-14

Ιαν 201826

2ο ΓΕΛ Εχεδώρου-eTwinning 2013-14

Moments from our eTwinning project «Be well, be happy :-)». France, Greece and Finland worked together and had a wonderful time sharing ideas and meeting each other.

Ανασκόπηση του προγράμματος με στιγμές από όλη τη χρονιά

Δείτε το στο slideshare.net

Οι φωτογραφίες και το βίντεο δημοσιεύονται μετά από συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων

Επίσκεψη του 2ου ΓΕΛ Εχεδώρου στην Marignane της Γαλλίας

Ιαν 20189

Το διάστημα από 10 έως 16 Δεκεμβρίου 2017, ομάδα 7 μαθητών και 2 καθηγητών του σχολείου μας, συνοδευόμενη από την Διευθύντρια, επισκέφθηκαν την Marignane της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “le ciel et l’ air”.

 

 

 

Το logo του προγράμματος

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών, οι οποίοι συμμετείχαν στα εργαστήρια και στις επισκέψεις υπό την επίβλεψη των συνοδών καθηγητών. Οι εργασίες που είχαν ανατεθεί στους μαθητές περιγράφονται στο παρακάτω έγγραφο

Preparation for the meeting in France

Φωτογραφίες από τη συνάντηση (με συγκατάθεση γονέα)

 

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός

Ιαν 20189

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός με πάνω από 23 εκατομμύρια ψηφία

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με τη βοήθεια διασυνδεμένων υπολογιστών από όλο τον κόσμο, ανακάλυψε τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρώτο αριθμό, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 23 εκατομμύρια ψηφία, συγκεκριμένα 23.249.425.

 

 

Στα μαθηματικά πρώτος λέγεται ένας αριθμός αν:

  • είναι φυσικός
  • μεγαλύτερος της μονάδας, και
  • διαιρείται μόνο από τη μονάδα και από τον εαυτό του

Ο νέος αριθμός, γνωστός με την κωδική ονομασία M77232917, διαθέτει σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότερα ψηφία σε σχέση με τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, έναν πρώτο αριθμό που είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 2016 και ήταν ο M74207281 με 22.338.618 ψηφία. Αυτός ο τελευταίος ήταν κατά περίπου πέντε εκατομμύρια ψηφία μεγαλύτερος από τον προπροηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, που είχε ανακαλυφθεί το 2013.

Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ προκύπτει αν ο αριθμός 2 υψωθεί στη δύναμη του 77.232.917 και μετά αφαιρεθεί το 1. Ανήκει σε μια ειδική κατηγορία πρώτων αριθμών, τους λεγόμενους «αριθμούς Μερσέν», από το όνομα του Γάλλου μοναχού του 17ου αιώνα Μαρέν Μαρσέλ που τους μελέτησε πρώτος. Πρόκειται για τον 50ό κατά σειρά αριθμό Μερσέν που έχει ποτέ βρεθεί.

«Εξεπλάγην που τον βρίσκαμε τόσο γρήγορα. Περιμέναμε να πάρει περισσότερο χρόνο. Είναι σαν να βρίσκεις δύο νεκρές γάτες στο δρόμο. Δεν περιμένεις να βρεις τόσο κοντά τη μία στην άλλη», δήλωσε ο καθηγητής μαθηματικών Κρις Κάλντγουελ του Πανεπιστημίου του Τενεσί.

Αρχικά ο νέος μεγαλύτερος πρώτος αριθμός ανακαλύφθηκε από τον 51χρονο αμερικανό ηλεκτρολόγο μηχανικό Τζόναθαν Πέις από το Τενεσί, μετά από έξι 24ωρα ασταμάτητων υπολογισμών στον υπολογιστή του, ένα κατόρθωμα για το οποίο αναμένεται να βραβευθεί με 3.000 δολάρια. Στη συνέχεια, η διεθνής ερευνητική ομάδα GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search) χρησιμοποίησε τέσσερις υπολογιστές άλλων εθελοντών για να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα.

Αλλά γιατί μερικοί μαθηματικοί και άλλοι «φαν» του είδους ασχολούνται τόσο ένθερμα με τους πρώτους αριθμούς; «Είναι συναρπαστικοί για όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε γι’ αυτούς. Είναι σαν να ρωτάει κανείς κάποιον γιατί ανεβαίνει σε ένα βουνό», απάντησε ο Κάλντγουελ, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το “New Scientist”.

Ο καθηγητής μαθηματικών Κέρτις Κούπερ του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Μισούρι στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε βρει τον προηγούμενο μεγαλύτερο πρώτο αριθμό τον Ιανουάριο του 2016, δήλωσε «λίγο λυπημένος που έχασε το ρεκόρ τόσο γρήγορα», αλλά και «πραγματικά χαρούμενος για τον οργανισμό GIMPS και τον συγκεκριμένο ερευνητή που βρήκε το νέο αριθμό μετά από 14 χρόνια σκληρής δουλειάς, τόσο σκληρής όσο αυτή που είχα κάνει κι εγώ».

Οι πρώτοι αριθμοί, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνται στην κρυπτογραφία, δηλαδή στα μαθηματικά που διασφαλίζουν ασφάλεια στις συναλλαγές και στις επαφές μέσω διαδικτύου. Όμως η ανακάλυψη του νέου μεγαλύτερου πρώτου αριθμού δεν αναμένεται να έχει κάποια άμεση πρακτική χρησιμότητα.

Πάντως οποιοσδήποτε φίλος των μαθηματικών σε οποιαδήποτε χώρα θέλει, μπορεί να συμβάλει στο έργο της ομάδας GIMPS «κατεβάζοντας» στον υπολογιστή του ένα σχετικό δωρεάν πρόγραμμα. Αν είναι πολύ τυχερός ή ικανός, όχι μόνο θα γίνει διάσημος, αλλά και λίγο πλουσιότερος χάρη στην αμοιβή.

Ο επόμενος πιο φιλόδοξος στόχος του προγράμματος GIMPS είναι να βρει ένα πρώτο αριθμό με 100 εκατομμύρια ψηφία, πράγμα που θα πλουτίσει κατά 150.000 δολάρια όποιον τον βρει, καθώς το βραβείο θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πηγές: https://tinanantsou.blogspot.grhttp://www.kathimerini.gr,

από κάτω από: Αριθμοί, Νέα | με ετικέτα  |  Δεν υπάρχουν σχόλια »    
European Radio Logo

Ετικέτες

είναι ώρα…

Άδεια Creative Commons

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων