
“Η οπτική μειονεξία δεν εμποδίζει το άτομο να ζήσει μια ζωή γεμάτη χαρά, δυναμισμό και διάφορες δραστηριότητες. Οι τυφλοί δεν χρειάζονται τον οίκτο μας αλλά τη διακριτική αλληλεγγύη.
Το πλαίσιο της πρακτικής ζωής, που μπορούμε να τους οργανώσουμε, τους βοηθά να πλησιάσουν την πληρότητα της κοινωνικής τους ζωής και της δημιουργικότητας ” R. Lafon
Προβλήματα στην επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών, γνωστές ως διαταραχές οπτικής αντίληψης, είναι η αιτία δυσκολιών στα παιδιά να αναγνωρίσουν, να θυμηθούν και να οργανώνουν οπτικές εικόνες, ικανότητες απαραίτητες για να κατανοήσουν τα γραπτά και οπτικά σύμβολα που χρειάζονται για τη μάθηση. Τα παιδιά αυτά δεν μπορούν με ευκολία να μάθουν να διαβάζουν και να κατανοήσουν σύμβολα που χρησιμοποιούνται σε άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως διαγράμματα, χάρτες και πίνακες.
Επίσης προκαλούνται προβλήματα στην ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων που συνδέονται με την τοποθέτηση και τον προσανατολισμό στον χώρο, τη διάκριση
μορφής-πλαισίου, την ακουστική και οπτικοκινητική διάκριση ενώ αρνητική επίδραση είναι και στην εκμάθηση του λόγου της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.