Αρχική » Χωρίς κατηγορία » Δράσεις Εσπερινού ΕΠΑΛ Κομοτηνής 2024 – Ενημέρωση για τα Εργασιακά Δικαιώματα: Μια Σημαντική Εμπειρία για τους Μαθητές (Δημήτριος Φακιρίδης –Φωτιάδου Μαρία)

Δράσεις Εσπερινού ΕΠΑΛ Κομοτηνής 2024 – Ενημέρωση για τα Εργασιακά Δικαιώματα: Μια Σημαντική Εμπειρία για τους Μαθητές (Δημήτριος Φακιρίδης –Φωτιάδου Μαρία)

Την Τετάρτη 3 Απριλίου, οι μαθητές της Γ Λυκείου του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια διαδραστική ενημερωτική παρουσίαση από την Επιθεώρηση Εργασίας. Η παρουσίαση εστίαζε στα εργασιακά δικαιώματα που τους προστατεύουν ως υφιστάμενους και μελλοντικούς εργαζόμενους.

IMG 8233 IMG 8236 IMG 8239Οι εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Εργασίας κ.Φωτιάδου Μαρία και κ. Φακιρίδης Δημήτριος ανέπτυξαν με σαφήνεια και πληρότητα μια σειρά από καίρια θέματα, αναφέροντας διάφορους νόμους και κανονισμούς που διέπουν τον εργασιακό χώρο. Παρουσίασαν τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, εστιάζοντας σε:

  • Δίκαιους όρους εργασίας, όπως η αξιοπρεπής αμοιβή, η ίση μεταχείριση και η απαγόρευση της παιδικής εργασίας.

  • Ασφάλεια και υγεία στον εργασιακό χώρο, με έμφαση στην πρόληψη ατυχημάτων και ασθενειών, στην κατάλληλη εκπαίδευση και στους κανόνες υγιεινής.

  • Αποζημιώσεις για εργατικά ατυχήματα και ασθένειες, εξηγώντας τις διαδικασίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  • Ωράριο εργασίας και άδειες, διευκρινίζοντας το μέγιστο ωράριο, τις υπερωρίες, τις αργίες και τις άδειες (π.χ., άδεια ασθενείας, μητρότητας/πατρότητας).

Πέρα από την ενημερωτική παρουσίαση, οι μαθητές έλαβαν ενεργό μέρος. Έθεσαν ερωτήσεις, μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, λαμβάνοντας απαντήσεις από τους ειδικούς. Η ενεργή συμμετοχή δημιούργησε μια διαδραστική εμπειρία, ενισχύοντας την κατανόηση των εργασιακών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που φέρουν ως εργαζόμενοι.

Η ενημέρωση από την Επιθεώρηση Εργασίας αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την προετοιμασία των μαθητών για την ομαλή μετάβαση στην αγορά εργασίας. Εφοδιασμένοι πλέον με γνώσεις και εργαλεία, οι μαθητές νιώθουν πιο σίγουροι για τα δικαιώματά τους και είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν μια ασφαλή και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Επιπρόσθετα, η παρουσίαση θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εργαζομένων. Μιας γενιάς που γνωρίζει τα δικαιώματά της, τα ασκεί με ευαισθησία και ενεργητικότητα, και συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη της εργασιακής κουλτούρας.

Η ενημέρωση για τα εργασιακά δικαιώματα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης των μαθητών και μέρος του άξονα αξιολόγησης για τον περιορισμό της σχολικής διαρροής.

Κατηγορίες

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση