Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας (project) της Α΄ τάξης ημερησίου Επαγγελματικού Λυκείου για το σχ. έτος 2013-2014

Στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας του υπ. αριθ. πρωτ. 151934/Γ2 της 17-10-2013 έγγραφο με οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας (Project) της Α΄ τάξης ημερησίου Επαγγελματικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014. Οι οδηγίες αυτές αφορούν στα εξής:

 1. Συμμετοχή των ειδικοτήτων στην εποπτεία και καθοδήγηση των Ερευνητικών Εργασιών
 2. Αρμοδιότητες Σχολικών Συμβούλων Παιδαγωγικής Ευθύνης
 3. Πρόταση και Έγκριση Ερευνητικών Θεμάτων
 4. Ορισμός Συντονιστή των Ερευνητικών Εργασιών
 5. Επιλογή Θέματος από τους Μαθητές
 6. Καθιέρωση Ζώνης Ερευνητικών Εργασιών στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα
 7. Δημόσια παρουσίαση Ερευνητικών Εργασιών από Μαθητικές Ομάδες
 8. Αξιολόγηση Ερευνητικών Εργασιών
 9. Ανάρτηση στο Διαδίκτυο των Ερευνητικών Εργασιών

Αναλυτικά μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό έγγραφο από εδώ (doc αρχείο σε μορφή zip)

Επιμορφωτική παιδαγωγική συνάντηση εκπαιδευτικών οικονομικών επιστημών

Επιμορφωτική παιδαγωγική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς οικονομικών επιστημών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12.15΄- 14.00΄ στο 1ο ΓΕΛ Άμφισσας με θέματα:

 1. «Ανεργία (έννοια-είδη-μέτρηση) – Μικροδιδασκαλία».  Εισηγητής Λούκας Ηλίας.
 2. «Παιδαγωγικές κατευθύνσεις για την υλοποίηση ερευνητικών εργασιών. Παρουσίαση ερευνητικής εργασίας με τίτλο: «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα». Εισηγητής Λούκας Ηλίας.

Η συνάντηση έχει εγκριθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος (6712/16.10.13), γίνεται δε χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Σχετικό έγγραφο

Ίδρυση ΔΙΕΚ Άμφισσας και ΣΕΚ Άμφισσας

Με υπουργικές αποφάσεις ιδρύθηκαν το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) Άμφισσας και η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) Άμφισσας. Μπορείτε να δείτε τις αποφάσεις στα: Απόφαση-ΔΙΕΚ, Απόφαση-ΣΕΚ.

Για τις ειδικότητές τους για το 2013-2014 μπορείτε να δείτε στα: Ειδικότητες-ΔΙΕΚ, Ειδικότητες-ΣΕΚ.

Σεμινάριο για την αξιοποίηση τεχνικών ασύγχρονης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας μέσα από το περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης Moodle

Το 1ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) Άμφισσας και η Σχολική Σύμβουλος  Ν. Φωκίδας σε συνεργασία με άλλες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΙΤΥΕ), προτίθενται να διοργανώσουν για 3η συνεχή χρονιά το σεμινάριο με θέμα «Αξιοποίηση τεχνικών ασύγχρονης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας μέσα από το περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης Moodle». Το παραπάνω σεμινάριο πραγματοποιήθηκε κατά τα προηγούμενα έτη στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Δράμας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Φωκίδας και Χανίων, ενώ παρουσιάστηκε σε συνέδρια που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. και κίνησε το ενδιαφέρον πολλών εκπαιδευτικών.

Αντικείμενο και στόχοι του σεμιναρίου θα είναι:

 • η εξοικείωση και η εξάσκηση των εκπαιδευτικών με μεθόδους και τεχνικές ασύγχρονης και εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όπως είναι η κατασκευή ηλεκτρονικών μαθημάτων με το δημοφιλές περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης/διδασκαλίας Moodle
 • η δημιουργία και χρήση απλών εκπαιδευτικών παιχνιδιών στη διδασκαλία
 • η εκμάθηση και χρήση ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού γενικού σκοπού για ποικίλες εφαρμογές χρήσιμες για τους εκπαιδευτικούς, όπως είναι οι παρουσιάσεις, η επεξεργασία ήχου και εικόνας κ.ά.
 • η γνωριμία και χρήση ποικίλων διαδικτυακών εφαρμογών/εργαλείων που υποστηρίζονται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και είναι διαθέσιμα στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, όπως είναι η δημιουργία ιστολογίου (blog), wiki, η κατασκευή ιστοσελίδων, γκαλερί φωτογραφιών κ.ά.
 • Η χρήση συνεργατικών εργαλείων.

Η διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι ένα πλήρες ημερολογιακό εξάμηνο, από αρχές Νοεμβρίου 2013 έως αρχές Ιουνίου 2014. Θα υλοποιηθεί με τη «μεικτή» μέθοδο διδασκαλίας, συνδυάζοντας 5 δια ζώσης εκπαιδευτικές συναντήσεις και 26 εβδομάδες εκπαίδευσης από απόσταση με χρήση υπολογιστή.

Οι πέντε (5) δια ζώσης συναντήσεις θα γίνουν στο 1ο ΣΕΚ Άμφισσας και στο Γυμνάσιο Ιτέας. Το χρονοδιάγραμμα των 5 αυτών συναντήσεων εμφανίζεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Εβδομάδα

Ώρες

1ο ΣΕΚ Άμφισσας

Γυμνάσιο Ιτέας

1

15:00 – 19:00

Τετάρτη 13/11/2013

Τρίτη 12/11/2013

7

15:00 – 19:00

Τετάρτη 18/12/2013

Τρίτη 17/12/2013

12

15:00 – 19:00

Τετάρτη 05/02/2014

Τρίτη 04/02/2014

18

15:00 – 19:00

Τετάρτη 02/04/2014

Τρίτη 01/04/2014

24

15:00 – 19:00

Τετάρτη 21/05/2014

Τρίτη 20/05/2014

Για κάθε μία από τις 26 εβδομάδες εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης Μoodle για την πρόσβαση στο εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό τους υλικό και την υλοποίηση ορισμένων ασκήσεων εμπέδωσης. Τις ασκήσεις αυτές θα στέλνουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) για βαθμολόγηση. Ο χρόνος που απαιτείται για μελέτη και εμπέδωση από το σπίτι για το σεμινάριο εκτιμάται σε 120 ώρες. Κατά συνέπεια, κρίνονται απαραίτητα για τη συμμετοχή στο σεμινάριο:

 • η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, κατά προτίμηση από το σπίτι
 • η προϋπάρχουσα εξοικείωση με τη χρήση υπολογιστή και την πλοήγηση στο διαδίκτυο

Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα δημιουργηθούν δύο τμήματα με δεκαπέντε (15) εκπαιδευόμενους το κάθε ένα. Σε περίπτωση περισσότερων αιτήσεων, οι εκπαιδευόμενοι θα επιλεγούν με κλήρωση. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://e-learning.ilei.sch.gr/aitisi/2013 έως και 27/10/2013. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο 1ο Σ.Ε.Κ. Άμφισσας τηλ. 22650-72740.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου και τη χορήγηση αντίστοιχης βεβαίωσης απαιτείται:

 1. επιτυχής ολοκλήρωση του 25% των συνολικών εργασιών (δηλαδή 33 εργασίες) μέχρι την ημερομηνία της 3ης δια ζώσης συνάντησης καθώς και εκπλήρωση μίας από τις δύο επόμενες προϋποθέσεις

2α. επιτυχής ολοκλήρωση του 70% των ασκήσεων εμπέδωσης και συμμετοχή σε 4 από τις 5 δια ζώσης συναντήσεις

2β. επιτυχής ολοκλήρωση του 85% των ασκήσεων εμπέδωσης και συμμετοχή σε 3 από τις 5 δια ζώσης συναντήσεις.

Από τις παραπάνω θέσεις το 20% θα δοθεί σε άτομα που ξεκίνησαν το περσινό σεμινάριο, έκαναν τουλάχιστον 46 εργασίες αλλά δεν το ολοκλήρωσαν (δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που έκαναν τις περισσότερες εργασίες), και το 20% σε αυτούς που έκαναν και πέρσι αίτηση αλλά δεν έγιναν δεκτοί.

Η εκπαίδευση στην εποχή των Τ.Π.Ε. Προσεγγίσεις της σχολικής διαδικασίας μέσα από την ψηφιακή διάσταση.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 19-20/10/2013 και διοργανώνεται από την Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας για τη διάδοση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση.

Περισσότερα εδώ.

9ο Συνέδριο “Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία”

Το 9ο Συνέδριο “Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία” θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 7/11/2013 με διοργανωτές τους: Ελληνική Εταιρία Ορολογιας (ΕΛΕΤΟ), σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ, το ΠΚ, το ΤΕΕ, τον ΕΛΟΤ, το ΙΕΛ, τον ΟΔΕΓ και άλλους φορείς. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Έργο ENERGY BITS

Το ENERGY BITS είναι ένα δια-μεσικό έργο για τη βιώσιμη ενέργεια και την εξοικονόμηση ενέργειας που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη) της ΕΕ, με στόχο την παροχή κινήτρων για αλλαγή συμπεριφοράς και την προώθηση καινοτόμων πρακτικών σε θέματα ενέργειας μεταξύ ατόμων ηλικίας 11-18 ετών. Το ENERGY BITS περιλαμβάνει μια σειρά 24 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι, έναν πανευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό βίντεο και ένα διαδραστικό ντοκιμαντέρ (i-doc).

Δικτυακός τόπος έργου: www.energybits.eu

Περισσότερες πληροφορίες στα ελληνικά στη διεύθυνση:

http://www.sch.gr/96-announces/2579-energy-bits

Άρχισαν οι εγγραφές στο Ι.Ε.Κ. Άμφισσας

Άρχισαν οι εγγραφές στο ΙΕΚ Άμφισσας για το σχολ. έτος 2013-2014 και θα διαρκέσουν μέχρι 14 Οκτωβρίου 2013. Οι εγγραφές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και οι ειδικότητες είναι οι εξής:

 1. Βοηθός Φυσικοθεραπείας
 2. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Αγροτικής Οικονομίας
 3. Στέλεχος Διοίκησης και στον τομέα του Πολιτισμού
 4. Τεχνικός Αγροτουρισμού

Υπενθυμίζουμε ότι καταργήθηκαν τα δίδακτρα και η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι δωρεάν.

Όλες οι πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες για τις εγγραφές βρίσκονται εδώ:   http://iekamfissas.blogspot.gr/

Επί πλέον πληροφορίες:

Ι.Ε.Κ. Άμφισσας Λ. Σαλώνων 44 – Άμφισσα – τηλέφωνο 2265072024

Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2013-2014

Μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εγκύκλιος με οδηγίες σχετικά με τη διδασκαλία μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι οδηγίες αυτές αφορούν τα εξής μαθήματα:

 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α΄ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ.
 2. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ.
 3. ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ.
 4. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ
 5. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ.
 6. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ.
 7. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ.
 8. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ
 9. ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ
 10. ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
 11. ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ