Εβδομάδα Εθελοντισμού για το περιβάλλον “Let’s do it Greece”

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενέκρινε την  υλοποίηση του προγράμματος Εβδομάδας Εθελοντισμού “Let’s do it Greece – Νοιάζομαι και Δρω”, που έχει προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου (Δευτέρα 1η Απριλίου 2019 έως Κυριακή 7 Απριλίου 2019) (Έγγραφο ΥΠΠΕΘ ( Φ1/ΜΚ/1147/3654 /Δ7/10-01-2019)) 

Πρόκειται για μια εβδομάδα δράσεων από την σχολική κοινότητα, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την εθελοντική δράση για κοινωφελή σκοπό. Στόχος του προγράμματος η καλλιέργεια πνεύματος εθελοντισμού μέσω βιωματικών δράσεων με κοινωφελή σκοπό που μπορούν να αναπτύσσονται ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά σε τέσσερις κύριους άξονες:

  • Περιβάλλον, ● Συνάνθρωπος, ● Κοινότητα, ● Φιλοζωία

Η “Σχολική Eβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece – Νοιάζομαι και Δρω” αποτελεί πεδίο δράσης και εφαρμογής στα σχολεία, των αρχών και επιδιώξεων της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στο Πρόγραμμα Σπουδών του διδακτικού μαθησιακού πεδίου: “Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη”, του Υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, η “Σχολική Eβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece – Νοιάζομαι και Δρω” προάγει την καλλιέργεια των ικανοτήτων δεξιοτήτων και γνώσεων που προβλέπει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ), το οποίο υπαγορεύει την «εξασφάλιση συνθηκών που επιτρέπουν στον μαθητή να αναπτύξει την προσωπικότητά του καθώς και θετική διάθεση για συνεργασία και αυτενέργεια, μια προσωπικότητα υπεύθυνη, δημοκρατική και ελεύθερη, με κοινωνικές και ανθρωπιστικές αρχές, χωρίς θρησκευτικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις» και «την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και συλλογικότητας». Αυτό σημαίνει ότι:

α) δεν αποτελεί ένα ακόμα πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων αλλά υλοποιεί, μέσω δράσεων στο σχολικό χώρο, τις αρχές της αειφορίας που διατρέχουν το αναλυτικό πρόγραμμα και τα εξειδικευμένα projects ή προγράμματα που πιθανόν να έχουν ήδη αναληφθεί στις σχολικές μονάδες.

β) μέσω της συνεργασίας των εκπαιδευτικών, δίνεται η δυνατότητα να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί μια δράση που θα αποσκοπεί στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αλλά και την  εμπέδωση των στόχων του εθελοντισμού, της συνεργασίας, της υπεύθυνης στάσης και συμπεριφοράς ενεργού πολίτη.

γ) οι δράσεις στα σχολεία προτείνεται και φέτος να γίνουν εντός και εκτός του σχολικού χώρου, με γνώμονα την κοινωνική ή περιβαλλοντική κινητοποίηση της σχολικής κοινότητας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece – Νοιάζομαι και Δρω» γίνεται αποδεκτό για το σχολικό έτος 2018-19 από το ΥΠΠΕΘ (έγγραφο Φ1/ΜΚ/1147/3654 /Δ7/10-01-2019) και το Ι.Ε.Π. (πρακτικό 61/20-12-2018) με τις εξής προϋποθέσεις:

α) να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων για τη συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα,

β) η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα να είναι προαιρετική,

γ) το πρόγραμμα να υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος θα αξιοποιήσει το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό κατά την κρίση του, επιλέγοντας κάθε φορά δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών,

δ) η διεξαγωγή του προγράμματος από τον εκπαιδευτικό να ενταχθεί στο πλαίσιο των προαιρετικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην σχετική εγκύκλιο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας,

ε) να μη χρησιμοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα για κανενός είδους διαφημιστικό σκοπό και να μην υπάρχει  καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών, των μαθητών ή των σχολικών μονάδων,

στ) μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, να κατατεθεί στο πρωτόκολλο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Αν. Τσόχα 36, Τ.Κ. 115 21, Αθήνα) ο απολογισμός της υλοποίησής του»

Ενδεικτικές δράσεις στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ που μπορούν να εφαρμοστούν στα σχολεία:

  • Οργανώνουμε εθελοντικό καθαρισμό της αυλής και των τάξεων.
  • Φυτεύουμε λουλούδια, αρωματικά φυτά, δέντρα, λαχανικά στην αυλή και περιποιούμαστε τον κήπο και τον προαύλιο χώρο του σχολείου.
  • Καταγράφουμε, μετράμε, διαχωρίζουμε τα απορρίμματα. α) Ποια από αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν; β) Ποια τα οφέλη της ανακύκλωσης;

Δίνουμε μια δεύτερη ζωή στα υλικά μας: οργανώνουμε εργαστήρια χειροτεχνίας με ανακυκλώσιμα υλικά.

Αναλαμβάνουμε να κάνουμε αίτηση για κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών και άλλων υλικών μέσα ή κοντά στο σχολείο μας. Εναλλακτικά δημιουργούμε αυτοσχέδιους κάδους και συγκεντρώνουμε υλικά προς ανακύκλωση όπως (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, μπαταρίες κ.α.).

Οργανώνουμε σκυταλοδρομίες ανακύκλωσης ή άλλα παιχνίδια, κατασκευάζοντας «εικόνες» απορριμμάτων και τοποθετώντας τις στους κατάλληλους «κάδους».

  • Ενημερωνόμαστε για το παγκόσμιο πρόβλημα των πλαστικών μιας χρήσης. Ερευνούμε το θέμα στο δικό μας σχολείο. Αναζητούμε και εφαρμόζουμε τρόπους μείωσης του πλαστικού στη ζωή μας. Ενισχύουμε την χρήση νερού της βρύσης έναντι του εμφιαλωμένου. Προτρέπουμε στη χρήση παγουριού και δοχείου κολατσιού, με ευφάνταστες αφίσες. Προωθούμε τη χρήση της πάνινης τσάντας με ευφάνταστες δημιουργίες των μαθητών. Οργανώνουμε προβολή ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά σας προτείνουμε τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ που προσφέρει στα σχολεία το Plastic Free Greece ( http://www.plasticfreegreece.com/ )
  • Συζητάμε για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στο σχολείο μας. Προτείνουμε λύσεις και ενημερώνουμε τους συμμαθητές μας.
  • Παρατηρούμε τον σχολικό χώρο και καταγράφουμε την υπάρχουσα κατάσταση ως προς: τη βλάστηση, τα απορρίμματα, τα χρώματα, τη σκίαση, τις ενεργειακές απώλειες, τη σπατάλη φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται στο σχολείο (χαρτί, συσκευασίες, νερό κλπ.), τις δυνατότητες ανακύκλωσης. Προτείνουμε βελτιωτικές ενέργειες.

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχει το σχολείο σας με δράσεις:

  1. την εβδομάδα 01- 07 Απριλίου 2019  ή/και
  2. την Κυριακή, 07 Απριλίου 2019, ημέρα της Πανελλήνιας Δράσης

παρακαλούμε ενημερώστε την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έως 8 Μαρτίου 2019 στο τηλέφωνο 2610 465815 ή στο e-mail envir-edu@dide.ach.sch.gr . Η Υπεύθυνη μπορεί να σας βοηθήσει στο σχεδιασμό των δράσεων σας με διάθεση εκπαιδευτικού υλικού, στην οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων αλλά και στη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς. Η Υπεύθυνη θα αναλάβει και την αποστολή του απολογισμού της δράσης στο Ι.Ε.Π.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση