Έθιμο:Πρωτομαγιάτικο στεφάνι!

Παιδάκια μου,

Δείτε το παραμύθι της πρωτομαγιάς, και θα μάθετε ότι τα πολύ παλιά χρόνια, οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γεωργοί πίστευαν, ότι η Πρωτομαγιά ήταν η μέρα που ο καλός καιρός, νικούσε τελικά τον χειμώνα. Έφτιαχναν στεφάνια από λουλούδια , χόρευαν και τραγουδούσαν για τον Μάη.

Ένα έθιμο της Πρωτομαγιάς είναι το λουλούδινο στεφάνι που φτιάχνεται να κρεμιέται έξω από τα σπίτια. Το στεφάνι παραμένει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Αη Γιάννη του Θεριστή (24 Ιουνίου) το ρίχνουν στη φωτιά για να καεί.

Οι Έλληνες όμως από τα αρχαία χρόνια συνήθιζαν να γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης.Τοποθετούσαν πάνω από την πόρτα του σπιτιού τους ένα μπουκέτο από χλωρά κλαδιά ελιάς, συκιάς, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς κ.ά. μαζί με λουλούδια.Ανάμεσα στα λουλούδια και στα χλωρά κλαδιά,τοποθετούσαν και  φυτά που διώχνουν το κακό, όπως τσουκνίδα, σκόρδο, αγκάθια.

Την ημέρα αυτή, ακόμη και σήμερα,μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στην εξοχή αναζητούν τα πιο όμορφα και μυρωδάτα λουλούδια ώστε να φτιάξουν ένα εντυπωσιακό στεφάνι το οποίο κρεμούν στην πόρτα του σπιτιού τους και καλωσορίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο την άνοιξη. Στη συνέχεια κάνουν πικ-νικ στη φύση, τρώνε, χορεύουν και τραγουδούν.Τα παιδιά φτιάχνουν στεφάνια για το κεφάλι τους από αγριολούλουδα και κολιέ και βραχιόλια από μαργαρίτες…γιατί Πρωτομαγιά χωρίς  μαγιάτικο στεφάνι δεν νοείται!

«Το δέντρο του Μάη», ένα έθιμο που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα ΕΔΩ

https://blogs.sch.gr/entoupi/files/2020/04/πατρον-για-στεφανι.zip

Φτιάξτε και εσείς τα δικά σας πρωτομαγιάτικα στεφάνια και στείλτε τα μου να τα δω!!ΦΙΛΙΑ