Πρώτη μέρα στο σχολείο…

0

Συγγραφέας: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΙΑΝΩΝ | Κατηγορία Υλικό για γονείς | , στις 09-09-2010

Η πρώτη μέρα στο Νηπιαγωγείο αποτελεί και για τους γονείς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Τα παιδιά καλούνται να αφήσουν το πρώτο οργανωμένο κοινωνικό περιβάλλον που μέχρι τώρα ζούσαν, την οικογένειά τους, και για πρώτη φορά να εμπιστευθούν και να «επιβιώσουν» μόνα τους σε ένα νέο περιβάλλον, αυτό του Νηπιαγωγείου.

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται πως θα προετοιμάσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα νηπιάκια τους για αυτή τη δύσκολη πρώτη μέρα (που συνήθως είναι εβδομάδα, και για κάποια παιδάκια ακόμα και μήνας…).

Μερικές τακτικές για να κάνουμε πιο εύκολη τη μετάβαση του παιδιού στο Νηπιαγωγείο είναι οι ακόλουθες:

  • Συνηθίστε το παιδί να κοιμάται νωρίς το βράδυ και να ξυπνάει μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί. Προσπαθήστε γενικά να τηρείτε μια ρουτίνα το πρωί,  έτσι ώστε όταν το παιδί θα έρχεται στο σχολείο δε θα είναι νυσταγμένο και κακοδιάθετο.
  • Αφήστε το παιδί να διαλέξει ένα αγαπημένο του αντικείμενο (παιχνίδι, ρούχο) και να το φέρει στο σχολείο. Έτσι θα υπάρχει κάτι οικείο και δικό του  στο νέο περιβάλλον, στο οποίο θα μπορέσει να στραφεί όταν θα νιώσει ανασφάλεια.
  • Αποχαιρετήστε το παιδί με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα(ποτέ κρυφά). Έτσι θα κατανοήσει ότι εμπιστεύεστε την ικανότητα του να αντιμετωπίσει την κατάσταση(και το ίδιο θα ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί). Με αντίθετη στάση το παιδί θα καταλάβει το άγχος σας και θα δυσκολευτεί να ηρεμήσει. Επίσης πρέπει να κατανοήσει με τη στάση σας αυτή πως ό,τι κι αν κάνει θα μείνει στο σχολείο.
  • Αφήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με οποιοδήποτε αποδεκτό τρόπο.
  • Σκεφτείτε μια τρυφερή ρουτίνα αποχαιρετισμού που θα ευχαριστεί το παιδί και θα αφήνει θετικά συναισθήματα κατά τον αποχωρισμό σας, όπως μια αγκαλιά, ένα «συνθηματικό» χαιρετισμό κ.ο.κ.
  • Μερικές φορές είναι οι γονείς που δυσκολεύονται να αποχαιρετίσουν τα παιδάκια τους. Προσπαθήστε να κρύψετε τη συγκίνησή σας, γιατί το να σας δει το παιδάκι σας να κλαίτε, για παράδειγμα, δεν θα βοηθήσει στην προσαρμογή του. Όταν η Νηπιαγωγός διαπιστώσει ότι το παιδάκι είναι έτοιμο να μείνει μόνο του θα σας ζητηθεί να φύγετε από το χώρο του Νηπιαγωγείου χωρίς να πισωγυρίσετε.
  • Καλέστε στο σπίτι παιδιά που πάνε στο ίδιο Νηπιαγωγείο. Θα το βοηθήσετε να αποκτήσει φίλους και έτσι θα διευκολυνθεί η προσαρμογή του.
  • Μη δείξετε ποτέ αρνητικά συναισθήματα (θυμό, απογοήτευση) για το σχολείο, τους δασκάλους και τους φίλους του. Αν είστε θετικοί για το νέο του περιβάλλον θα το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφάλεια.
  • Να συζητάτε με τη Νηπιαγωγό του τα προβλήματα που προκύπτουν και ό,τι άλλο χρειαστεί στο σχολείο, όταν το παιδί δεν είναι μπροστά.
  • Να έχετε καλή επαφή και επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού. Είναι καλό να ξέρετε ότι έχετε ένα σύμμαχο που θα σας βοηθήσει στην προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.Μην εκπλαγείτε αν εκεί που νομίζατε ότι λύσατε το πρόβλημα, αυτό επανεμφανιστεί μετά από διακοπές ή κάποια ασθένεια που κράτησε το παιδί μακριά από το σχολείο.
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων