ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ [ΑΡΘΡΟ]

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ

 

 

 

ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ

 

Της Δρ Ευτυχίας Νικολακοπούλου

 

 

Ελληνική εταιρεία ανέλαβε την συντήρηση του Πύργου του Άιφελ. Η εταιρεία με την επωνυμία Stelma, που  κέρδισε τη  Διεθνή αγορά για το δέκατο ένατο βάψιμο του κτιρίου, έχει πρόσφατα εδραιωθεί στο Παρίσι και ειδικεύεται στις βαφές μεταλλικών σκαφών και καπνοδόχων διυλιστηρίων. Το έργο συντήρησης και βαφής, προκήρυξε ο Δήμος του Παρισιού σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, και η εταιρία κέρδισε τη διεθνή αγορά έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ως δεκάτη ενάτη εταιρία βαφής του μνημείου. Η επίσημη μέρα των  εργασιών αρχίζει την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009, στο πρώτο επίπεδο, από τον Δήμαρχο Παρισίων κ. Μπερτράν Ντελανοέ, που θα βάλει την πρώτη πινελιά κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών μπροστά σε εκπροσώπους της ελληνικής Πρεσβείας και της εταιρίας Stelma.

 

Οι εργάτες που δουλεύουν τον Πύργο του Άιφελ για να καλύψουν 250.000 τ.μ μεταλλικής επιφανείας του, θα πρέπει να ακολουθήσουν την ειδική διαδικασία που απαιτεί η προκήρυξη του έργου και τις αυστηρές προδιαγραφές. Το βάψιμο ξεκινάει από την κορυφή του Πύργου και σε ύψος 300 μέτρων περίπου από το έδαφος. «Κι αυτή την εκστρατεία, αρχίζουμε τη βαφή του Πύργου από την κορυφή. Αυτό βοηθάει ώστε να υπάρξει χρόνος για τους εργάτες να είναι πιο άνετα στη συνέχεια. Το πιο δύσκολο είναι να βάψουμε το εσωτερικό του Πύργου, διότι αιωρούμαστε στο κενό. Επισήμανε ο Stéphane Roussin, επικεφαλής των έργων στον Πύργο. Οι σημερινοί εναερίτες που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στις «εργασίες σε ύψος», περνούν δέκα μέρες επί τόπου αφού προηγουμένως έχουν παρακολουθήσει ειδικό σεμινάριο στο γυμναστήριο του κ.Jarnier, ομαδάρχη των ορειβατών, για να μάθουν να ανεβαίνουν έως τα 6 μέτρα. Το μνμείο, θα βαφτεί με στρογγυλή βούρτσα και θα χρησιμοποιηθούν ειδικά εργαλεία.. Με την ευκαιρία θα γίνει έλεγχος των φθορών και η εφαρμογή του χρώματος στις μεταλλικές δομές. Όπως επισήμανε ο Jean-Bernard Bros,  πρόεδρος της εταιρείας εκμετάλλευσης  του Πύργου, αναπληρωτής Δήμαρχος σε θέματα τουρισμού:« Ο Πύργος ποτέ δεν ξεβάφτηκε. Αν μια μέρα χρειαστεί να ξεβάψουμε, θα πρέπει να κλείσει για 5 χρόνια».

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ

 

Το 1889, ο Πύργος βάφτηκε απλά με ένα αντισκοριακό που του έδινε μπρονζέ απόχρωση. Το 1892, ο Άιφελ έβαλε να τον βάψουν στο σύνολό του, πορτοκαλί-καφέ. Στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι η διαβάθμιση των χρωμάτων από το σκοτεινό στο φωτεινό, θα επιμήκυνε τη σιλουέτα του. Κι έτσι, το 1899, ζήτησε να βάψουν τον Πύργο κίτρινο-πορτοκαλί στη βάση του, και κίτρινο ανοικτό στην κορυφή του με διακυμάνσεις.  Αλλά, και οι απόγονοι τήρησαν την αρχή διαβάθμισης των τριών χρωμάτων. Στη Διεθνή έκθεση του 1900, ο κίτρινος Πύργος, δεν προσέλκυσε παρά μόνο ένα εκατομμύριο επισκεπτών. Για την επόμενη εκστρατεία του 1907, ο Άιφελ, ζήτησε να τον  βάψουν κίτρινο-καφέ χρώμα που ήταν πολύ συντηρητικό.

Σήμερα, όλες οι βαφές που θα χρησιμοποιηθούν, είναι οικολογικές. Το χαρακτηριστικό μπρονζέ χρώμα τριών αποχρώσεων θα δώσει ένα χάλκινο εφέ στον βραδινό φωτισμό και θα είναι ταιριαστό  με το χρώμα της πέτρας και των στεγών του Παρισιού. Αυτό το χρώμα είναι πλέον προστατευόμενο, εξυπηρετεί μόνο τον πύργο του Άιφελ, και  έχει κατασκευαστεί για αυτόν από  τη φινλανδική εταιρεία Jotun, που κέρδισε φέτος στο  διαγωνισμό προσφορών, και παρέχει διάφορες μορφές υδατοχρώματος με βιολογικά πρότυπα του 2012. Σύμφωνα  με αυτά, η βαφή πρέπει να είναι αρκετά ελαστική για να μην σκάσει από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ακτινοβολία του ήλιου. Το μνημείο σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας έχει αλλάξει πολλές φορές χρώμα από τότε που κατασκευάστηκε. Ο Άιφελ που ήταν  περισσότερο αρχιτέκτονας από καλλιτέχνης, θέλησε να αποδείξει ότι μπορούσε να χτίσει τον μεγαλύτερο Πύργο στον κόσμο από σίδερο και ξύλο. Με 7.000.000 επισκεπτών ετησίως, έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Και αυτό το οφείλουμε στην ιδιοφυΐα του κατασκευαστή που υποστήριζε ότι «Το χρώμα είναι το βασικό στοιχείο συντήρησης μιας μεταλλικής κατασκευής κα οι εργασίες σε αυτήν είναι η μόνη εγγύηση της διάρκειάς του». Είναι λοιπόν αλήθεια, ότι το χρώμα του έχει  εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες. Οι κυβιστές και φουτουριστές εξέφραζαν πάντα τον ενθουσιασμό τους. Ο Robert Delaunay και o Dufy τον ήθελαν σε κόκκινο χρώμα ενώ ο Chagall τον έβλεπε στο μπλε.Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα της «αξιοσέβαστης  κύριας» ύψους 312 μέτρων.

 

 

 

Για τα 120 χρόνια του, ο Πύργος  του Άιφελ ξαναβάφεται από επάνω προς τα κάτω.  Είκοσι πέντε εργάτες της  Stelma με στρογγυλές βούρτσες για μια περίοδο 20 μηνών. Τα 250 000 τετραγωνικών μέτρων του Πύργου θα βαφτούν και τα ήδη υπάρχοντα στρώματα μπογιάς θα επικαλυφθούν και θα χρειαστούν 60 τόνοι χρωμάτων.

 

 

 

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © Δρ Ευτυχία Νικολακοπούλου           Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση