ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.
Η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο που άνοιξε το 2002, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αναγνωστική αίθουσα του κόσμου.

Η αρχαία και η θρυλική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε μάλλον ένα ιδιαίτερο τρόπο να εμπλουτίζει τα ράφια της. Τα περαστικά πλοία ήταν υποχρεωμένα να δηλώνουν με λεπτομέρεια τα έργα που βρισκόντουσαν πάνω στο σκάφος. Στη συνέχεια παραδίδονταν στους αντιγραφείς προτού επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους. Μερικές φορές τα πρωτότυπα των αντιτύπων κατασχόντουσαν και στέλνονταν τα αντίγραφα. Η πιο διάσημη Βιβλιοθήκη του κόσμου, που άλλοτε επιδίωκε να συγκεντρώσει όλη τη γνώση του κόσμου, δέχθηκε εκείνα τα χρόνια ένα μεγαλόπρεπο δώρο για τα όμορφα μάτια της Κλεοπάτρας. Ο Αντώνιος είχε μεταφέρει σε αυτή 200.000 περγαμηνές που βρισκόντουσαν στην Πέργαμο. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) στα χρόνια μας, δώρισε 480 000 έργα στην Alexandrina. “Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά τη Ιστορίας”, δήλωσε ο Ismail Serageldin, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης που εγκαινιάστηκε το 2002. Στην επίσημη τελετή που οργανώθηκε την 10η Απριλίου με την παρουσία της Suzanne Moubarak, σύζυγο του αρχηγού του αιγυπτιακού κράτους, και του Bruno Racine, Προέδρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. Ακολούθυησε μια συνάντηση συγγραφέων 8 χωρών της Μεσογείου. Τα κοντέινερ που ξεφόρτωσαν τα βιβλία στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας περιείχαν όλη τη γαλλική παραγωγή της δεκαετίας του 1996-2006. Ένα τόσο σπουδαίο δώρο που αναπαριστά δέκα χιλιόμετρα μήκους υποδηλώνει και μια εντατική εργασία κωδικοποίησης των έργων, από τα πιο ουσιώδη στα πιο ασήμαντα. Και επειδή οι γαλλικές παραγωγές δεν είναι και από τις πιο σεμνές, χρειάστηκε, σίγουρα να γίνει μια πρώτη επιλογή από την οποία καταργήθηκαν ήδη 250 βιβλία σεξουαλικού και θρησκευτικού περιεχομένου. Για τα υπόλοιπα βιβλία, υπάρχει αρκετή θέση στην Alexandrina, όπως ονομάζεται, και που είναι ως γνωστό, η μεγαλύτερη αίθουσα ανάγνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κωδικοποίηση θα γίνει με τη βοήθεια της ΒΝF. Για την επιλογή των βιβλίων όμως, θα αποφασίσουν οι Αιγύπτιοι σύμφωνα με τους νόμους και τα πρότυπά τους. Πρόκειται για ένα δώρο τεράστιας πολιτιστικής αλλά και πολιτικής σημασίας που θα κάνει την Alexandrina “μια πλατφόρμα γαλλόφωνων πηγών για όλη την περιοχή”, με ένα κέντρο εκπαίδευσης βιβλιοθηκονόμων και αρθρογράφων. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι, η Alexandrina αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην πληροφορική, και έγινε η πρώτη ψηφιακή βιβλιοθήκη στον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με το παράδειγμα του λαμπρού της προγόνου, αποτελεί ένα κέντρο διεθνών συναντήσεων που φιλοξενεί πάνω από 700 εκδηλώσεις το χρόνο. Ο Διευθυντής της είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ανοικτή σε διεθνείς συνεργασίες που γνωρίζει άπταιστα τις τρεις επίσημες γλώσσες του ιδρύματος. Ο Ismaïl Serageldin ξεφεύγει από τις διοικητικές επιπλοκές και τις διάφορες καταργήσεις : υπάγεται άμεσα στον Πρωθυπουργό, και με την υποστήριξη της συζύγου του αρχηγού του Κράτους που είναι και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη μπορεί να απολαμβάνει ένα είδος διεθνικότητας.
Σίγουρα οι επισκέπτες είναι πολύ περισσότεροι από τους αναγνώστες. Δεν λείπουν όμως οι φοιτητές από τα γύρω πανεπιστήμια. Το τμήμα της Γαλλικής Φιλολογίας δεν απέχει παρά 50 μέτρα από την Βιβλιοθήκη. Στο εσωτερικό της βασιλεύει η γαλήνη και ένας πλούσιος φυσικός φωτισμός του ηλίου που διαπερνά τα φυμέ τζάμια της σε όλα τα επίπεδα εργασίας.
Πιστεύω ότι ”με αυτή την χειρονομία η Γαλλία δείχνει για μια ακόμη φορά τη συμπάθειά της προς τον Αραβικό κόσμο. Τη διάθεσή της για πολιτιστικές ανταλλαγές και την πραγματοποίηση μιας διεθνούς σύνδεσης που δίνει την ευκαιρία σε συναλλαγές και ανταλλαγές του Ευρωπαϊκού με τον αραβικό πολιτισμό. Και σε αυτό ακόμη το επίπεδο η Γαλλία είναι πρωτοπόρα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η σκέψη της αγγίζει την παγκοσμιότητα»……

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © Δρ Ευτυχία Νικολακοπούλου           Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση