ΠΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Πως να μιλήσετε στο παιδί σας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και σε ποια σημεία να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον τους.
line

shutterstock_343178969_slider

Το να μιλήσετε από νωρίς στο παιδί σας και να το ενημερώσετε για τους κινδύνους που υπάρχουν στο ψηφιακό κόσμο είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου που υπάρχουν στις σελίδες κοινωνικών δικτύων, στις εφαρμογές παιχνιδιών και στους browsers.

Το να απαγορεύσετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο δεν είναι η λύση. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει και πώς να αντιδράσει αν κάτι το κάνει να νιώσει φόβο ή ντροπή.

  • Συζητείστε μαζί του από νωρίς και σε τακτά χρονικά διαστήματα: Παιδιά και έφηβοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 12 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο και έτσι γίνεται ρουτίνα από πολύ νωρίς στη ζωή τους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε από νωρίς τις συζητήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Είναι πιο εύκολο να συζητάτε για αυτό το θέμα λίγο και συχνά, παρά να πρέπει να καλύψετε τα πάντα μονομιάς. Όσο το παιδί σας μεγαλώνει και η τεχνολογία εξελίσσεται, σιγουρευτείτε ότι συνεχίζετε να του μιλάτε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να το κρατάτε ενήμερο.
  • Περιηγηθείτε παρέα: Ρωτήστε το παιδί να σας δείξει τι του αρέσει να κάνει διαδικτυακά και δείξτε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητές του.
  • Ενημερωθείτε με ποιους μιλάει στο διαδίκτυο: Τα παιδιά συνήθως δεν θεωρούν ξένους τα άτομα με τα οποία μιλούν διαδικτυακά, αλλα φίλους. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι για το ποιοι είναι οι «φίλοι» του. Ρωτήστε το με ποια κριτήρια επιλέγει ποιο αίτημα φιλίας να αποδεχτεί και εξηγήστε του ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιον να πει ψέματα για την ταυτότητά του και ότι δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν που δε γνωρίζει στο φυσικό κόσμο. Ζητήστε του να γίνετε φίλοι έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις δημοσιεύσεις στη σελίδα του και να έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε εγκαίρως αν κάτι δε σας αρέσει. Αν δεν επιθυμεί να γίνει φίλος με εσάς συμφωνείστε να το κάνει με κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται.
  • Θέστε κανόνες και συμφωνείστε όρια: Είναι σημαντικό να θέσετε μαζί κανόνες οι οποίοι θα εξαρτηθούν από την ηλικία του παιδιού σας και από το τι νιώθετε εσείς ότι είναι σωστό για αυτό. Οριοθετήστε μαζί: Το πότε μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, πόσο χρόνο θα διαθέτει σε αυτή του την ασχολία, τα site που μπορεί να επισκέπτεται, τι δραστηριότητα επιτρέπεται να έχει σε αυτά, το αν μπορεί ή όχι να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο και το πως να συμπεριφέρεται διαδικτυακά.

Αν το παιδί σας παίζει παιχνίδια:

  • Ελέγξτε το όριο ηλικίας
  • Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε με ποιον παίζει
  • Συζητήστε για το ποιες πληροφορίες μπορεί να μοιράζεται με άλλους παίχτες
  • Διαπραγματευτείτε το χρόνο που θα ξοδεύει σε καθημερινή βάση σε αυτή τη δραστηριότητα
  • Σιγουρευτείτε ότι το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για την ηλικία του
  • Χρησιμοποιήστε το γονικό έλεγχο για να φιλτράρετε, αποτρέψετε ή να καταγγείλετε περιεχόμενο
  • Θυμηθείτε ότι αν το παιδί σας χρησιμοποιήσει άλλο ή δημόσιο WI-FI ενδεχομένως να μην ισχύσουν οι περιορισμοί που έχετε θέσει. Συμφωνείστε με το παιδί σας πώς θα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε τέτοιες περιπτώσεις, τι επιτρέπεται και τι όχι, ή ενημερώστε τους άλλους γονείς για τις απαγορεύσεις που έχετε θέσει
  • Ελέγξτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις ασφαλείας και τα εργαλεία αναφοράς

Πηγή: NSPCC

 

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © Δρ Ευτυχία Νικολακοπούλου           Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση