ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 9Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «Ομιλία για την Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο»

Η παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο την 9η  Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που αποτελούν τμήμα της καθημερινότητάς μας.

Ο Διαδικτυακός εθισμός τα βιντεοπαιχνίδια και η αλόγιστη και πολύωρη χρήση του Η/Υ μπορεί να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην σχολική πρόοδο και στην πνευματική ανάπτυξη των μαθητών. Οι  επιπτώσεις στη συμπεριφορά και οι τάσεις απομονωτισμού  με παραμέληση της σωματικής υγιεινής και των μαθημάτων αποτελούν κίνδυνο για την σωματική και ψυχική υγεία μιας νεολαίας που οδηγείται σταδιακά στην απελπισία, στη βία και στην εξάρτηση.

Γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται σήμερα σε όλα τα μέρη της γης να φροντίσουν αδιάκοπα για την ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο  Διαδίκτυο.

Εσείς παιδιά μην ξεχνάτε ότι ο Η/Υ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που σας προσφέρει άπειρα πλεονεκτήματα. Μπορείτε να κάνετε τις εργασίες σας μέσα να αντλείτε τις πληροφορίες σας και να επιμορφώνεστε από τις χρήσιμες ιστοσελίδες. Υπάρχουν όμως και οι αρνητικές επιπτώσεις με καταστροφικές συνέπειες στον χαρακτήρα  σας όπως : η δημιουργία επικίνδυνων επαφών, η ανταλλαγή ή η κοινή χρήση φωτογραφιών ή προσωπικών βίντεο-ταινιών και οι συναντήσεις με αγνώστους μέσω των chat rooms και των forums.

Επίσης η υπερβολική χρήση των βίντεο παιχνιδιών κάποια εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα βίαια που αποτελεί μάστιγα στις μέρες μας,  οδηγεί σε πράξεις βίας και συγκρούσεων στα σχολεία αλλά και τις υπόλοιπες ώρες. Η αγορά μη πιστοποιημένων παιχνιδιών από αντιγραφές μπορεί να αλλοτριώσει τον χαρακτήρα σας  και να εμποδίσει τις φιλικές και κοινωνικές σχέσεις που θα είχατε στην πραγματική σας ζωή. Σας εμποδίζει και σας στερεί την τέχνη, τη μουσική, τον αθλητισμό και όλες τις ωραίες δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα είναι ολέθριο: επηρεάζει τη σχολική απόδοσή σας, αναβάλει τις ενέργειές σας και καταστρατηγεί τη δημιουργικότητά σας.

 Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μέλλον ούτε και πρόοδος στους νέους που απομονώνονται ώρες ολόκληρες μπροστά σε μια οθόνη, χάνοντας την πραγματικότητα που είναι η ίδια η ζωή. ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΑΣΥΝΕΝΟΗΣΙΑ, ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΘΛΙΨΗ αντί για ΕΥΤΥΧΙΑ, ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΠΡΟΟΔΟ. Πολύτιμη είναι και η συμβολή των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, ως γνώστες των αρνητικών πλευρών από την κακή χρήση του διαδικτύου, θα πρέπει να ενημερώνουν καθημερινά τους μαθητές και να αφιερώνουν ένα πεντάλεπτο για συζήτηση-πρόληψη των πειρασμών που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου. Οι πρεσβευτές διαδικτύου με τους διευθυντές έχουν αναλάβει και φέτος το ρόλο της ενημέρωσης των μαθητών. Στα σχολεία θα γίνουν διάφορες δράσεις και ειδικές βιντεοπροβολές για την ενημέρωσή σας.

 

 

Η παιδαγωγικά υπεύθυνη

Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας

Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Αιγαίου

Πρέσβειρα Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2016

Δρ. Ευτυχία Νικολακοπούλου

 

 

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © Δρ Ευτυχία Νικολακοπούλου           Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση