Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ από… θερμοκήπιο – φυσικές επιστήμες

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ από… θερμοκήπιο

9 Δεκεμβρίου 2018 ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

κόκκινο-ιαμάντι-49139811

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ από… θερμοκήπιο Το όνειρο επιστημόνων και τυχοδιωκτών φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα. Υψηλής ποιότητας καλλιεργημένοι «πολύτιμοι λίθοι», ικανοί να συγκριθούν σε διαύγεια και λάμψη με τους φυσικούς, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ. Είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των πολύτιμων λίθων και παρά τις επίμονες προσπάθειές του ο άνθρωπος

Είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των πολύτιμων λίθων και παρά τις επίμονες προσπάθειές του ο άνθρωπος δεν κατόρθωσε ποτέ να μιμηθεί απόλυτα την άψογη τελειότητά του. Το άπιαστο όνειρο που κυνήγησαν επιστήμονες και τυχοδιώκτες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα φαίνεται ωστόσο ότι σύντομα θα γίνει πραγματικότητα: υψηλής ποιότητας «καλλιεργημένα» διαμάντια, ικανά να συγκριθούν σε διαύγεια και λάμψη με τα φυσικά, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κοσμηματοποιία και θα είναι περίπου κατά 30% φθηνότερα, γεγονός το οποίο χαροποιεί τους εμπόρους αλλά προκαλεί τις αντιδράσεις των μεγάλων αδαμαντωρυχείων, και κυρίως του ομίλου De Beers ο οποίος έχει σχεδόν το απόλυτο μονοπώλιο σε μια αγορά αξίας 60 δισ. δολαρίων. Τα περισσότερα συνθετικά διαμάντια που παρασκευάζονται ως τώρα στο εργαστήριο είναι μεν σκληρά όσο τα φυσικά και κατάλληλα για βιομηχανική χρήση, δεν μπορούν όμως να μιμηθούν την καθαρότητα και τη διαύγειά τους ώστε να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο στην κοσμηματοποιία. Δύο αμερικανικές εταιρείες – η μία εξ αυτών με τη συνδρομή της ρωσικής τεχνολογίας – κατόρθωσαν πρόσφατα να εξελίξουν δύο ήδη γνωστές τεχνικές για να παραγάγουν συνθετικούς λίθους «ποιότητας κοσμημάτων», προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά των διαμαντιών.

H Gemesis, η οποία έχει την έδρα της στη Σαρατόζα της Φλόριδας και το γραφείο πωλήσεών της στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιεί τη σοβιετική τεχνογνωσία στη μέθοδο της υψηλής πίεσης/υψηλής θερμοκρασίας (ΗΡΗΤ, High Pressure, High Temperature). Ο ιδρυτής της Κάρτερ Κλαρκ, απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού με επιχειρηματικές δραστηριότητες στη μετασοβιετική Ρωσία, αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των διαμαντιών το 1995, όταν ένας συνεργάτης του από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών τού είπε ότι στη Σιβηρία «υπάρχει μια μηχανή που μπορεί να φτιάξει διαμάντια ακριβώς σαν αυτά που φτιάχνει η γη».



Λήψη αρχείου

 

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του η εφεύρεση των ερευνητών της Σιβηρίας αποδείχθηκε πράγματι ικανή να παραγάγει εξαιρετικής ποιότητας συνθετικά διαμάντια και σύντομα ο Κλαρκ έφερε την τεχνογνωσία στην Αμερική. Αντίθετα με τις τεραστίων διαστάσεων μηχανές που ανέπτυσσαν παράλληλα η General Electric, η De Beers και η ιαπωνική Sumitomo, η ρωσική μηχανή είχε το μέγεθος ενός πλυντηρίου. Στο εσωτερικό της οι επιστήμονες προσπαθούν να μιμηθούν τη φύση δημιουργώντας τις υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες που σημειώνονται στα έγκατα της Γης και κάνουν τα άτομα του άνθρακα να σχηματίζουν τις κρυσταλλικές δομές του διαμαντιού.

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Υλικό Γυμνασίου ,Χημεία Γ' Ετικέτες: .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Kατηγορίες

    Μεταστοιχεία

    Ημερολόγιο

    Δεκέμβριος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  

    Άνοιγμα μενού
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση