Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
φυσικές επιστήμες – μια ματιά στην επιστήμη

Δείτε ένα βίντεο για το  μέχρι πρότινος βαρύτερο χημικό στοιχείο στην ομάδα των αλογόνων, τώρα το βαρύτερο αλογόνο είναι το Τενεσίνιο.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χημεία Γ'  Με ετικέτα:   , , 4 Ιανουαρίου 2019 ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΥΛΙΑΣΗΣ

Κεραυνός, μαγεία και δέος

 

 

Σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο. Ο κάθε κεραυνός παράγει τεράστια ισχύ, αλλά η πρακτική αξιοποίηση της είναι αδύνατη εξαιτίας της πολύ μικρής διάρκειας του φαινομένου.

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα της ατμόσφαιρας οφείλεται κυρίως στα θετικά και αρνητικά ιόντα που κινούνται μέσα στο ηλεκτρικό της πεδίο. Η αγωγιμότητα του αέρα αυξάνει σε σχέση με το ύψος.

Η διαφορά δυναμικού που προκαλεί τον κεραυνό οφείλεται στα (συνήθως) αρνητικά φορτισμένα ιόντα στα σύννεφα και στα θετικά φορτισμένα ιόντα της ξηράς ή της θάλασσας.

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα ονομάζονται κεραυνοί. Ο κεραυνός συνοδεύεται και από άλλα φαινόμενα: Τις αστραπές και τις βροντές.

Ο κεραυνός λοιπόν δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Οφείλεται στη συγκέντρωση σε διαφορετικές περιοχές θετικών και αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων. Έτσι, δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο και όταν η ένταση του φτάσει σε μεγάλη τιμή, ξεσπά ο κεραυνός με διάτρηση του αέρα και δημιουρία σπινθήρα.

Κεραυνοί μπορεί να ξεσπάσουν ανάμεσα σε διαφορετικά νέφη, μέσα στο ίδιο νέφος, ανάμεσα σε ένα νέφος και στον αέρα ή από ένα νέφος προς το έδαφος.

Η διαφορά δυναμικού κατά την έκρηξη ενός κεραυνού είναι πολλά εκατομμύρια Volt και η ένταση του ρεύματος δεκάδες χιλιάδες Αμπέρ!

Το μήκος ενός κεραυνού φθάνει έως αρκετά χιλιόμετρα και έχει τεθλασμένη ή κυματοειδή μορφή.

Το πλάτος του σπινθήρα είναι μικρό και φτάνει το πολύ μερικές δεκάδες εκατοστά.

Η διάρκεια που κρατά ο κεραυνος είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο, αλλά θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 10.000 βαθμοί Κελσίου. Δημιουργεί έντονο ιονισμό των αερίων του αέρα, τα οποία εκπέμπουν φως κατά τη διάρκεια της εκκένωσης (το φαινόμενο της αστραπής). Η υπερβολική θέρμανση του αέρα και η εκτόνωση του δημιουργεί τον δυνατό κρότο που ονομάζουμε βροντή.

Τα ισχυρά ρεύματα του κεραυνού προκαλούν καταστροφές. Μπορούν να ανάψουν φωτιά στο δάσος, να δημιουργήσουν σοβαρή βλάβη στις ηλεκτρικές γραμμές και να καταστρέψουν απροστάτευτες εγκαταστάσεις.

Ο κεραυνος που χτυπά άνθρωπο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει το θάνατο. Κάθε μέρα στον πλανήτη μετρώνται πάνω από 40.000 καταιγίδες οι οποίες δημιουργούν σχεδόν 10.000.000 κεραυνούς!

Επειδή το φως ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα από τον ήχο, μπορούμε να υπολογίσουμε κατά προσέγγιση την απόσταση του σημείου που βρισκόμαστε από το σημείο που εκδηλώθηκε η πτώση κεραυνού.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 2 Ιανουαρίου 2019 ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Πωλείται Ζωή

Μπορείτε να φανταστείτε μια αγορά νερού; Μια αγορά, όπου ιδιοκτήτες μετοχών νερού θα το πουλούσαν και θα το αγόραζαν, ενώ άλλοι θα κερδοσκοπούσαν πάνω στην τιμή του χωρίς να το χρειάζονται; Πως θα ήταν η ζωή, εάν όλα τα νερά του πλανήτη, επιφανειακά ή υπόγεια, τα νερά των ποταμών, των λιμνών και των παγετώνων, ανήκαν σε ιδιώτες;

https://youtu.be/3H91Qqtzp5A

Το “Πωλείται Ζωή” εξετάζει την μεγαλύτερη αγορά νερού του κόσμου που έχει στηθεί στην Χιλή. Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες …..

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χημεία Β' 27 Δεκεμβρίου 2018 olgariga

Φίλτρα νερού μύθοι και αλήθειες

Οι φορείς του Δημοσίου που ασχολούνται με τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού παύουν να έχουν ευθύνη, σε περίπτωση που ο καταναλωτής βάλει στη βρύση του φίλτρο νερού.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί των εμπορευόμενων φίλτρα νερού ότι το πόσιμο νερό που φθάνει στις βρύσες των καταναλωτών από δημόσια δίκτυα περιέχει φυτοφάρμακα και άλλες επικίνδυνες ουσίες ελέγχονται ως εντελώς ανακριβείς και οι μελέτες, αναλύσεις, πιστοποιήσεις, που αυτοί επικαλούνται αφορούν σε ενδεχόμενη κατακράτηση διαφόρων ουσιών και δεν σχετίζονται με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην αγορά φίλτρων νερού και καλεί τους υπευθύνους διάθεσης τέτοιων συσκευών να προβούν άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες και να παρέχουν την κατάλληλη πληροφόρηση στον καταναλωτή, ώστε να του επιτρέπουν να αξιολογεί τους κινδύνους, κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Αφορμή στάθηκαν διαφημίσεις των φίλτρων νερού, σύμφωνα με τις οποίες τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι αναγκαία επειδή κατακρατούν επικίνδυνες ουσίες και προλαμβάνουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Η Γραμματεία Βιομηχανίας έκανε ελέγχους σε εταιρείες κατασκευής και διάθεσης φίλτρων νερού για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βεβαίωσε ότι στην Ελλάδα η ποιότητα του πόσιμου νερού στην βρύση του καταναλωτή παρακολουθείται συστηματικά από τους «υπευθύνους ύδρευσης»(ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, Δήμοι), ότι διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και ότι από τα αποτελέσματα των ελέγχων τα οποία είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές, προκύπτει ότι είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 98/83/ΕΚ και της εθνικής νομοθεσίας για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ακόμη ότι στην περίπτωση που ο καταναλωτής θελήσει να τοποθετήσει ένα φίλτρο νερού στη βρύση του, τότε διακόπτεται το πεδίο ευθύνης των αρμοδίων φορέων για την ποιότητα του νερού που προκύπτει μετά την παρεμβολή του φίλτρου.

Για όποια παράβαση της νομοθεσίας, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των υπευθύνων διάθεσης φίλτρων νερού.

Πηγή : econews.gr

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Υλικό Γυμνασίου ,Χημεία Β'  Με ετικέτα:   25 Δεκεμβρίου 2018 ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Γιατί οι ντομάτες έχουν πλέον γεύση χαρτόνι;

Το καλοκαίρι έρχεται, φεύγει κι εμείς ακόμα αναπολούμε τη μυρωδιά και τη γεύση της ντομάτας που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Μα πού πήγε; Τις περισσότερες φορές, οι ντομάτες που αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ ή τον μανάβη της γειτονιάς είναι άοσμες και η γεύση τους είναι επίπεδη. Είναι σα να τρως χαρτόνι.

Γνωρίζουμε ότι οι ντομάτες πλέον συλλέγονται άγουρες και υποβάλλονται σε επεξεργασία που θα τις καταστήσει ανθεκτικές στα παράσιτα και στην ταλαιπωρία της μεταφοράς, αλλά και όμορφες στο «μάτι»: η βιομηχανική γεωργία δεν ενδιαφέρεται για τη γεύση και το άρωμα των προϊόντων, αλλά για την ποσότητα, την εμφάνιση και το κέρδος.

Είναι μόνο αυτές οι αιτίες για την απώλεια της παλιάς, καλής αρωματικής και νόστιμης ντομάτας;

Ακόμα και όταν ωριμάζουν στο φυτό τους και μεταφέρονται με προσοχή, οι ντομάτες είναι και πάλι άνοστες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ εξέτασαν το ζήτημα της ντομάτας και ανακάλυψαν μια γενετική αιτία αυτής της εξέλιξης.

Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι ευθύνεται μια γενετική μετάλλαξη που ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από 70 χρόνια και που γρήγορα υιοθετήθηκε από τους μεγάλους καλλιεργητές ντομάτας. Πρόκειται για μια μετάλλαξη στην οποία υποβάλλονται σκόπιμα οι σύγχρονες ντομάτες διότι τους προσδίδει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και ομοιόμορφη εμφάνιση όταν ωριμάζουν.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, η μετάλλαξη που δίνει το κόκκινο χρώμα απενεργοποιεί το γονίδιο που παράγει τα σάκχαρα και τις αρωματικές ουσίες που περιείχαν οι ντομάτες στο παρελθόν.

Όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν εκ νέου το απενεργοποιημένο γονίδιο, ο ώριμος καρπός περιείχε 20% περισσότερα σάκχαρα και 20-30% περισσότερα καροτενοειδή, αλλά η εμφάνισή του δεν ήταν ομοιόμορφη.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα επιμένουν να πασάρουν στα σουπερμάρκετ όμορφες, άνοστες και άοσμες ντομάτες.

Πηγή : econews.gr

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Βιολογία Γ' ,Υλικό Γυμνασίου  Με ετικέτα:   25 Δεκεμβρίου 2018 ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Διαμάντια

The Mystique of the Black Diamond from Diamond Envy

 

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Υλικό Γυμνασίου ,Χημεία Γ'  Με ετικέτα:   25 Δεκεμβρίου 2018 ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ από… θερμοκήπιο

κόκκινο-ιαμάντι-49139811

ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ από… θερμοκήπιο Το όνειρο επιστημόνων και τυχοδιωκτών φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα. Υψηλής ποιότητας καλλιεργημένοι «πολύτιμοι λίθοι», ικανοί να συγκριθούν σε διαύγεια και λάμψη με τους φυσικούς, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ. Είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των πολύτιμων λίθων και παρά τις επίμονες προσπάθειές του ο άνθρωπος

Είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των πολύτιμων λίθων και παρά τις επίμονες προσπάθειές του ο άνθρωπος δεν κατόρθωσε ποτέ να μιμηθεί απόλυτα την άψογη τελειότητά του. Το άπιαστο όνειρο που κυνήγησαν επιστήμονες και τυχοδιώκτες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα φαίνεται ωστόσο ότι σύντομα θα γίνει πραγματικότητα: υψηλής ποιότητας «καλλιεργημένα» διαμάντια, ικανά να συγκριθούν σε διαύγεια και λάμψη με τα φυσικά, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κοσμηματοποιία και θα είναι περίπου κατά 30% φθηνότερα, γεγονός το οποίο χαροποιεί τους εμπόρους αλλά προκαλεί τις αντιδράσεις των μεγάλων αδαμαντωρυχείων, και κυρίως του ομίλου De Beers ο οποίος έχει σχεδόν το απόλυτο μονοπώλιο σε μια αγορά αξίας 60 δισ. δολαρίων. Τα περισσότερα συνθετικά διαμάντια που παρασκευάζονται ως τώρα στο εργαστήριο είναι μεν σκληρά όσο τα φυσικά και κατάλληλα για βιομηχανική χρήση, δεν μπορούν όμως να μιμηθούν την καθαρότητα και τη διαύγειά τους ώστε να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο στην κοσμηματοποιία. Δύο αμερικανικές εταιρείες – η μία εξ αυτών με τη συνδρομή της ρωσικής τεχνολογίας – κατόρθωσαν πρόσφατα να εξελίξουν δύο ήδη γνωστές τεχνικές για να παραγάγουν συνθετικούς λίθους «ποιότητας κοσμημάτων», προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά των διαμαντιών.

H Gemesis, η οποία έχει την έδρα της στη Σαρατόζα της Φλόριδας και το γραφείο πωλήσεών της στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιεί τη σοβιετική τεχνογνωσία στη μέθοδο της υψηλής πίεσης/υψηλής θερμοκρασίας (ΗΡΗΤ, High Pressure, High Temperature). Ο ιδρυτής της Κάρτερ Κλαρκ, απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού με επιχειρηματικές δραστηριότητες στη μετασοβιετική Ρωσία, αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των διαμαντιών το 1995, όταν ένας συνεργάτης του από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών τού είπε ότι στη Σιβηρία «υπάρχει μια μηχανή που μπορεί να φτιάξει διαμάντια ακριβώς σαν αυτά που φτιάχνει η γη».



Λήψη αρχείου

 

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του η εφεύρεση των ερευνητών της Σιβηρίας αποδείχθηκε πράγματι ικανή να παραγάγει εξαιρετικής ποιότητας συνθετικά διαμάντια και σύντομα ο Κλαρκ έφερε την τεχνογνωσία στην Αμερική. Αντίθετα με τις τεραστίων διαστάσεων μηχανές που ανέπτυσσαν παράλληλα η General Electric, η De Beers και η ιαπωνική Sumitomo, η ρωσική μηχανή είχε το μέγεθος ενός πλυντηρίου. Στο εσωτερικό της οι επιστήμονες προσπαθούν να μιμηθούν τη φύση δημιουργώντας τις υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες που σημειώνονται στα έγκατα της Γης και κάνουν τα άτομα του άνθρακα να σχηματίζουν τις κρυσταλλικές δομές του διαμαντιού.

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Υλικό Γυμνασίου ,Χημεία Γ'  Με ετικέτα:   9 Δεκεμβρίου 2018 ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Mια νέα μορφή ζωής με συνθετικό DNA

Να αυξήσουν το γενετικό αλφάβητο κατά 50% κατάφεραν επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δημιούργησαν ένα ημισυνθετικό βακτήριο, το οποίο διαθέτει στο DNA του, πέρα από τα τέσσερα φυσικά «γράμματα», άλλα δύο συνθετικά.

Τα δύο αυτά έξτρα «γράμματα» του γενετικού αλφαβήτου επιτρέπουν στον μικροοργανισμό να παράγει νέες πρωτεΐνες που δεν υπάρχουν στη φύση, με τους δημιουργούς του να επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας υβριδικής, τεχνητής και «κατά παραγγελία» ζωής.

Εδώ και περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια που εμφανίσθηκε η ζωή στη Γη,

τα γονίδια στο DNA είναι «εγχειρίδια οδηγιών» για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Τα τέσσερα γράμματα του γενετικού κώδικα είναι μόρια, γνωστά και ως αζωτούχες βάσεις. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρησιμοποιούν αυτά τα γράμματα-βάσεις A (αδενίνη), C (κυτοσίνη), G (γουανίνη) και T (θυμίνη), αλλά ο νέος οργανισμός διαθέτει δύο ακόμη, που αποκαλούνται Χ και Υ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φλόιντ Ρόουμσμπεργκ του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», είχαν για πρώτη φορά ενσωματώσει το 2014 τα «γράμματα» Χ και Υ στο DNA ενός βακτηρίου E.coli. Τα βακτήρια μπορούσαν τότε απλώς να αποθηκεύουν τις δύο πρόσθετες συνθετικές βάσεις και να τις «κληροδοτούν» στους «απογόνους» τους (διαβάστε σχετικά: Δημιούργησαν εξωτικό DNA με 3 ζεύγη συζυγών βάσεων).

  1. Το νέο ουσιαστικό βήμα που έγινε αυτή τη φορά, είναι ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να «παντρέψουν» με επιτυχία τις τέσσερις φυσικές και τις δύο συνθετικές βάσεις μέσα στα γονίδια του βακτηρίου, κάνοντας «σάντουιτς» κάθε Χ και κάθε Υ ανάμεσα σε δύο άλλες φυσικές βάσεις. Έτσι το βακτήριο μπόρεσε να «διαβάσει» το DNA που περιέχει τα έξτρα Χ και Υ, να τα μεταγράψει σε μόρια RNA και, τελικά, αυτά να «μεταφρασθούν» σε πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχουν αμινοξέα που δεν υπάρχουν στη φύση.
  2. «Δεν θα αποκαλούσα νέα μορφή ζωής αυτό που δημιουργήσαμε, αλλά είναι το κοντινότερο σε αυτό πράγμα που οποιοσδήποτε έχει ποτέ κάνει. Είναι η πρώτη φορά που ένα κύτταρο έχει μεταφράσει μια πρωτεΐνη, χρησιμοποιώντας κάτι άλλο πέρα από τα G, C, A και Τ. Είναι ένα μικρό βήμα, αλλά ένα πρώτο πετυχημένο βήμα» δήλωσε ο Ρόουμσμπεργκ.

Κανονικά οι τέσσερις φυσικές βάσεις-γράμματα του γενετικού κώδικα μπορούν να παράγουν 20 αμινοξέα, αλλά με την προσθήκη των βάσεων Χ και Υ μπορούν να παραχθούν έως 152 αμινοξέα. Αυτά, μελλοντικά, είναι πιθανό να επιτρέψουν τη δημιουργία νέων φαρμάκων, υλικών κ.α. Ήδη από το 2014 το εργαστήριο του Ρόουμσμπεργκ δημιούργησε την εταιρεία Synthorx Inc, η οποία πρωτοπορεί στην προσπάθεια να αναπτυχθούν νέα φάρμακα με βάση τα Χ και Υ.

Οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι είναι αδύνατο ο ημισυνθετικός οργανισμός να ζήσει στη φύση έξω από το εργαστήριο και να πολλαπλασιασθεί ανεξέλεγκτα, καθώς καμία μορφή ζωής στον πλανήτη δεν μπορεί να παράγει μόνη της τα έξτρα «γράμματα» Χ και Υ στο DNA της, χωρίς κάποιος άνθρωπος να προσθέσει τις σωστές χημικές ουσίες. «Δεν μπορούν να δραπετεύσουν. Δεν υπάρχει εδώ σενάριο τύπου Τζουράσικ Παρκ» τόνισε ο Ρόουμσμπεργκ.

Mια νέα μορφή ζωής με συνθετικό DNA

πηγές: news.in.grwww.theguardian.comwww.nature.com

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Βιολογία Γ' ,Υλικό Γυμνασίου  Με ετικέτα:   , 9 Δεκεμβρίου 2018 ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Kατηγορίες

    Μεταστοιχεία

    Ημερολόγιο

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  

    Άνοιγμα μενού
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση