Η μέρα της μέλισσας – 20 Μάη

Οι μέλισσες εορτάζονται κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας στις 20 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιόρταζε τα γενέθλιά του ο Σλοβένος Anton Janša. Πρώτος αυτός κατάλαβε τη σημασία των μελισσών και έδειξε σε άλλους ανθρώπους τα μυστικά της μελισσοκομίας.

Η μέλισσα είναι έντομο. Θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση. Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για τη γονιμοποίηση των φυτών. Αν οι μέλισσες εξαφανιζόταν από τη γη, θα κινδύνευε η ζωή πολλών πλασμάτων.

Οι μέλισσες ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια “βασίλισσα”, που έχει σαν μοναδική αποστολή, να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας. Καθημερινά γεννά περίπου 1500 αυγά. Η οικογένεια έχει επίσης αρσενικούς, τους κηφήνες. Οι κηφήνες έχουν ως μοναδικό σκοπό να γονιμοποιήσουν μόνο μια φορά τη βασίλισσα. Τέλος, κάθε οικογένεια αποτελείται από μερικές χιλιάδες θηλυκές μέλισσες, οι οποίες λέγονται “εργάτριες”. Οι εργάτριες, που αποτελούν και το βασικό πληθυσμό, έχουν πολλές και σύνθετες αποστολές, αρχίζοντας από τη δημιουργία των αποθεμάτων τροφών, τον καθαρισμό της κυψέλης, την φροντίδα – περιποίηση των προνυμφών, τη φροντίδα της βασίλισσας, το κτίσιμο των κελιών, τη συλλογή τροφής, τη συλλογή γύρης, τροφοί των κηφήνων μέχρι τη φύλαξη της κυψέλης. Οι μέλισσες διατηρούν τη θερμοκρασία της κυψέλης μεταξύ 32 °C και 35 °C, έτσι ώστε ο γόνος να αναπτυχθεί κανονικά. Εάν η θερμοκρασία της κυψέλης είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή, οι μέλισσες την διορθώνουν.

Οι μέλισσες-εργάτριες συλλέγουν γύρη και παράλληλα παράγουν μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη και κερί. Το μέλι είναι μια υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή, που δε χαλάει ποτέ. Ο βασιλικός πολτός είναι μια υπερ-τροφή που όμως πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και με προσοχή. Η πρόπολη είναι μέγιστο αντισηπτικό, το κερί πριν από μερικά χρόνια είχε μεγάλη αξία, και το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φάρμακο για τους ρευματικούς. Ακόμη, πολύ μεγάλη είναι η προσφορά των μελισσών στην επικονίαση των φυτών, στην οποία συμβάλλουν μεταφέροντας γύρη από λουλούδι σε λουλούδι.

Το σώμα της μέλισσας αποτελείται από 3 μέρη: το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.

Ο κύκλος ζωής της μέλισσας απεικονίζεται στις εικόνες που ακολουθούν

 

Σχετικά video και πληροφορίες

Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τη μέλισσα στους παρακάτω συνδέσμους:

Αφήστε μια απάντηση