Biograd na Moru, Κροατία 11-18 Μαρτίου 2018

 

Έκθεση Δραστηριοτήτων για τη συμμετοχή στο  ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+

«My Europe, my life, my future»

 Στο διάστημα από 11 – 18 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα: «My Europe, my Life, my Future».

Η συνάντηση έγινε στο σχολείο Srednja Skola Biograd Na Moru στην Κροατία. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών  από όλα τα σχολεία της σύμπραξης.  Το Γενικό Λύκειο Καλλιμασιάς εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί, Μελαχροινούδη Ευαγγελία (ΠΕ01) και Δρίτσα Αγγελική (ΠΕ02) και δύο μαθήτριες, η Άννα Μαρία Κεσόγλου της Α΄ τάξης και η Ελένη Τσαμπλάκου της Β΄ τάξης.

 Το σχολείο

 Το  Srednja Skola Biograd Na Moru βρίσκεται στο Biograd,  πόλη  στα βόρεια της Δαλματίας στην Κροατία. Στο σχολείο, που είναι επαγγελματικό, φοιτούν συνολικά 280 μαθητές και καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των γυμνασιακών και λυκειακών τάξεων της ευρύτερης περιοχής. Άλλο ίδιου τύπου σχολείου βρίσκεται στην πόλη Zadar, σε απόσταση 50 χλμ περίπου. Μεταξύ άλλων στο σχολείο λειτουργούν τομείς Μαγειρικής και  Ναυπηγικής Τέχνης, λογιστών, Βοηθητικού προσωπικού στον τομέα της εστίασης. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσαν τα εργαστήρια που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο και πρόσφεραν βιωματική μάθηση στους μαθητές. Οι μαθητές επιπλέον είχαν την δυνατότητα δυο φορές την εβδομάδα να  συμμετέχουν σε εργαστηριακά μαθήματα που λαμβάνουν χώρα σε τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να αποκτούν εκπαίδευση on the spot. Στο προσωπικό του σχολείου εκτός από τους εκπαιδευτικούς συγκαταλέγονται μία ψυχολόγος και μία Παιδαγωγός επιφορτισμένες με την επίλυση θεμάτων συμπεριφοράς, σταδιοδρομίας και επίδοσης των μαθητών.  Οι χώροι τοθ σχολείου , οι τάξεις, η βιβλιοθήκη, το γυμναστήριο, τα εργαστήρια ήταν πολύ καλά εξοπλισμένα με τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα και εργαλεία και διακοσμούνταν με εθνικά και θρησκευτικά σύμβολα.

Τα θέματα εργασίας της συνάντησης ήταν:

  • Η δημιουργία βιβλίου μαγειρικής με τίτλο: “Γεύσεις της Ευρώπης”, στο οποίο θα παρουσιάζονταν παραδοσιακές συνταγές από τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές / διαμερίσματας κάθε συνεργαζόμενης χώρας. Οι συνταγές έπρεπε να περιλαμβάνουν τρία μενού. Κάθε μενού ήταν απαραίτητο να αποτελείται από ένα πιάτο με κρύο ορεκτικό, ένα πιάτο με ζεστό ορεκτικό, το κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο. Για καθένα από αυτά τα πιάτα χρειαζόταν η καταγραφή των υλικών, οι οδηγίες παρασκευής και μια φωτογραφία του κάθε πιάτου στην ολοκληρωμένη του μορφή. Έτσι, συνολικά έπρεπε οι μαθητές κάθε σχολείου να προετοιμασούν δώδεκα συνταγές με φωτογραφίες σε κειμενογράφο.
  • Η δημιουργία ενός βίντεο, χρονικής διάρκειας μέχρι δέκα λεπτά, με τους μαθητές να παρασκευάζουν ένα παραδοσιακό, το πιο  χαρακτηριστικό πιάτο από την κάθε χώρα. Υπήρχε η δυνατότητα να παρουσιαστεί μία συνταγή από εκείνες που θα  συμπεριληφθούν στο ευρωπαϊκό βιβλίο μαγειρικής ή να είναι μία άλλη..
  • Η προετοιμασία μιας παρουσίασης σε μορφή ppt δύο παραδοσιακών χαρακτηριστικών πιάτων κάθε χώρας. Οι συνταγές αυτές θα έπρεπε να παρασκευαστούν και να γίνει επίδειξή τους στο Biograd για την ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο σχολείο φιλοξενίας με τίτλο: “Μυστικές συνταγές των γιαγιάδων μας”. Από τα δύο πιάτα το πρώτο έπρεπε να είναι επιδόρπιο που προετοιμάστηκε μία μέρα πριν από την εκδήλωση και το δεύτερο ένα κυρίως πιάτο που προετοιμάστηκε το πρωί της εκδήλωσης.
  • Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας σχετικής με τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων μαθητών κάθε χώρας της σύμπραξης.
  • Η σύνταξη των πιστοποιητικών Europass mobility για τους μαθητές

Το πρόγραμμα της συνάντησης

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Ύστερα από ένα πολύωρο και κουραστικό ταξίδι (η αποστολή ξεκίνησε την Κυριακή στις 12:15 μ.μ.) με αλλαγή 3 αεροπλάνων: Χίος – Αθήνα – Βιέννη – Ζάγκρεμπ. Ευχάριστη έκπληξη στο αεροδρόμιο της Βιέννης ήταν η συνάντηση μας με τις αποστολές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Μάλιστα με  τους εταίρους από την Βουλγαρία είχαμε την ίδια πτήση για το Ζάγκρεμπ. Από όπου φτάσαμε οδικώς στο Zadar μετά από 3 ώρες. Εκεί μας περίμεναν οι υπεύθυνοι του προγράμματος στην Κροατία για να μας μεταφέρουν στο Biograd Na Moru. Φθάσαμε στο ξενοδοχείο μας στις 23:40μ.μ. Ακολούθησε τακτοποίησή μας στο ξενοδοχείο.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Η μέρα μας ξεκίνησε με  την συνάντηση στο σχολείο. Στο προαύλιο μάς καλωσόρισε ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, η υπεύθυνη του προγράμματος και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί  και μαθητές στο πρόγραμμα. Από εκεί έγινε η επιβίβασή μας σε πούλμαν για την πραγματοποίηση αρχικά επίσκεψης στο νησί Betina. Εκεί επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ξύλινης Ναυπηγικής Τέχνης, όπου είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τα διάφορα σχετικά εκθέματα και επιπλέον να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία της ναυπήγησης των παραδοσιακών πλοίων της περιοχής μέσω ηλεκτονικών προγραμμάτων. Ακολούθησε επίσκεψη στον Καθεδρικό Καθολικό Ναό της Betina και στη συνέχεια βόλτα στη μαρίνα του νησιού, όπου ελλιμενίζεται το πλοίο Cicibella”, χαρακτηριστικό δείγμα των παραδοσιακών πλοίων της περιοχής, προστατευόμενο από την UNESCO. Επόμενος σταθμός μας ήταν το κτήμα Roca”, επονομαζόμενο ως Το σπίτι του Δαλματικού Προσούτο”. Η επίσκεψη στο κτήμα περιλάμβανε περιήγηση και ξενάγηση στους χώρους του (χοιροστάσια, χώρους εκτροφής πουλερικών, αμπελώνες, χώρους έκθεσης των παραγόμενων και επεξεργασμένων σε αυτό το κτήμα κρεάτων και μάλιστα της ποικιλίας που ονομάζεται Προσούτο). Αντλήσαμε εξαιρετικές πληροφορίες για την οργάνωση ενός τέτοιου κτήματος καθώς και για την παρασκευή του χοιρινού Προσούτο. Στο εστιατόριο του κτήματος γευματίσαμε δοκιμάζοντας τοπικές παραδοσιακές γεύσεις αποκλειστικά από ποικιλίες κρεατικών δικής τους παραγωγής και παρασκευής. Η ξενάγησή μας στην περιοχή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Φυσικό Πάρκο της Λίμνης Vransco. Στον  υγροβιότοπο περιηγηθήκαμε από τις υπεύθυνες και συμμετείχαμε σε παρατήρηση πουλιών.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

 Έγινε επίσημη υποδοχή στο σχολείο από το Διευθυντή και ακολούθησε επίσκεψη – ξενάγηση σε πολλούς χώρους και σε εγκαταστάσεις του σχολείου (σχολικές αίθουσες, βιβλιοθήκη, γραφείο καθηγητών, εργαστήριο μαγειρικής, εργαστήριο πληροφορικής, γραφείο υποδοχής γονέων, κλειστό γυμναστήριο). Στη συνέχεια οι μαθητές εργάστηκαν στο Εργαστήριο Πληροφορικής για τη δημιουργία βιβλίου  Μαγειρικής με τίτλο: “Γεύσεις της Ευρώπης” με συνταγές που είχαν προετοιμαστεί πριν από την κινητικότητα. Από την πλευρά τους οι καθηγητές συζήτησαν για τις ήδη ανειλημμένες δραστηριότητες αυτής της κινητικότητας, καθώς και για τις δραστηριότητες που αναμένεται να προετοιμαστούν για την επόμενη κινητικότητα στην Πολωνία. Στο σχολείο, το μεσημέρι, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις μαγειρικές ικανότητες των μαθητών του αντίστοιχου τμήματος του κροατικού σχολείου που αποδείχθηκαν πραγματικά αξιόλογες. Μετά το σχολείο ακολούθησε περίπατος στην παλιά πόλη και επίσκεψη στο τοπικό εθνολογικό – λαογραφικό Μουσείο του Biograd  με εκθέματα από διάφορες περιόδους.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Κατά την Τρίτη ημέρα της παραμονής μας στο Biograd προσήλθαμε στο σχολείο στις 9:00 π.μ. όπου έγινε παρουσίαση από τους μαθητές όλων των εταίρων  του βίντεο με τους μαθητές κάθε χώρας να μαγειρεύουν ένα παραδοσιακό πιάτο από τη χώρα τους και  της παρουσίασης δύο παραδοσιακών πιάτων κάθε χώρας. Ακολούθως οι μαθητές συνέχισαν τις εργασίες τους στο εργαστήριο πληροφορικής για τη δημιουργία του βιβλίου Μαγειρικής με τίτλο: “Γεύσεις της Ευρώπης”. Παράλληλα, οι καθηγητές στο Εργαστήριο Μαγειρικής του σχολείου παρασκεύασαν παραδοσιακά επιδόρπια για τη διεθνή εκδήλωση με τίτλο: “ Μυστικές συνταγές των γιαγιάδων μας” που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε εγκαταστάσεις του σχολείου την επόμενη μέρα.  Οι μαθητές συμμετείχαν επιπλέον ενεργά σε  δραστηριότητες-παιγνίδια που είχαν σκοπό να τους διδάξουν με ευχάριστο τρόπο θέματα υγιεινής διατροφής. Κατόπιν όλοι, μαθητές και καθηγητές, γευματίσαμε σε εστιατώριο στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Μετά το φαγητό πραγματοποιήθηκε για τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος βόλτα με ιστιοπλοϊκό στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη μαρίνα Biograd.

 Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Τηρώντας  το πρόγραμμα της συνάντησης προσήλθαμε στο σχολείο στις 9:00 π.μ. Στο εργαστήριο Μαγειρικής του σχολείου οι αντιπροσωπίες όλων των συνεργαζόμενων χωρών προετοιμάσαμε παραδοσιακά πιάτα για την παρουσίασή στη Διεθνή Εκδήλωση με την ονομασία: “ Μυστικές συνταγές των γιαγιάδων μας”. Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο κλειστό γυμναστηριο του σχολείου, ξεκίνησε με την εκφώνηση χαιρετισμών από το Διευθυντή του σχολείου, από την εκπρόσωπο της συντονίστριας χώρας του προγράμματος (Πολωνίας) και σημαινόντων προσώπων της τοπικής κοινωνίας. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια υπό τη διοργάνωση του σχολείου της Κροατίας. Η απόδοσή τους ήταν υψηλού επιπέδου και εντύπωση μάς προκάλεσε η συμμετοχή ενηλίκων από τοπικούς συλλόγους στην επίδειξη των παραδοσιακών χορών. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι (οι συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα και πολίτες της τοπικής κοινωνίας) είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν  “Γεύσεις της Ευρώπης”.

Η προσέλευση ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον του κοινού εξαιρετικό. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και η συμμετοχή της χώρας μας, αφού οι γαστρονομικές δημιουργίες μας φιλοξενήθηκαν στο πρωτοσέλιδο και στο εσωτερικό τοπικής εφημερίδας.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης έγινε η  παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που είχε προετοιμάσει η κάθε χώρα για τις διατροφικές συνήθειες των νέων της για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Προσήλθαμε στο σχολείο στις 8:00 π.μ. και επιβιβαστήκαμε σε πούλμαν με προορισμό την ιστορική πόλη Nin. Εκεί ξεναγηθήκαμε στα μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου και περιηγηθήκαμε στην παλαιά πόλη ανακαλύπτοντας πολλά από τα αξιοθέατά της. Στην περιοχή της πόλης Nin επισκεφθήκαμε ακόμα τις αλυκές που υπάρχουν εκεί και  το Μουσείο Αλατιού και ακούσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη συλλογή και παρασκευή του. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την πόλη Zadar. Στο Zadar γευματίσαμε σε εμπορικό κέντρο της περιοχής και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ψευδαισθήσεων, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί περάσαμε ευχάριστα και διασκεδαστικά κατά το χρόνο παραμονής μας. Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση στην παλαιά πόλη του Zadar και επίσκεψη σε πολλά αξιοθέατά της. Το βράδυ έγινε παράθεση αποχαιρετιστήριου δείπνου σε εστιατόριο στο Zadar σε πολύ φιλικό, εγκάρδιο και φιλόξενο κλίμα.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Τελευταία ημέρα στο Biograd. Το πρωί συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο. Οι μαθητές απασχολήθηκαν με αθλητικές δραστηριότητες στο γυμναστήριο του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί σε συνάντηση εργασίας συζήτησαν για τις δραστηριότητες που αφορούν τις επόμενες κινητικότητες στην Πολωνία και στη Βουλγαρία. Στην τελευταία αυτή συνάντηση ρυθμίστηκαν τα θέματα για τη χρήση του  Europass για τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια παρουσία και των μαθητών απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η ώρα του αποχαιρετισμού ήταν δύσκολη για όλους. Οι συνάδελφοι από την Κροατία, πολύ φιλικοί και φιλόξενοι, είχαν εργαστεί για να κυλίσει ομαλά η συνάντηση. Ως καλή πρακτική θα κρατήσουμε την άριστη οργάνωση των δραστηριοτήτων και τη φροντίδα για τη διευθέτηση καθημερινών θεμάτων όπως της μετακίνησης από και προς το σχολείο, τα γεύματα, τις επισκέψεις και τον τρόπο διάχυσης του προγράμματος στην τοπική κοινωνία μέσα από τη συνεργασία με τοπικούς φορείς.

 Στις 15:00 μ.μ. ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής. Πρώτος μας σταθμός το Zadar και από εκεί στις 16:20 μ.μ. αναχώρηση για Zagreb. Η άφιξη στο Zagreb έγινε στις 20:30 μ.μ. Χρειάστηκε να διανυκτερεύσουμε, καθώς οι πτήσεις μας ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη ημέρα το πρωί.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Συνεχίσαμε το ταξίδι της επιστροφής στις 8:15 π.μ., για να φτάσουμε στη Χίο στις 18:55 μ.μ. Παρά την κούραση κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός για τις εμπειρίες που αποκομίσαμε, τις φιλίες που δημιουργήθηκαν και η χαρά, γιατί εκπροσωπήσαμε το σχολείο μας με αξιοπρέπεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *