blog'emanolaki
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια νέα μορφή εξάρτησης που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής μας. Είναι δυνατόν να προκύψει από την πολύωρη ενασχόληση των ατόμων με διαδικτυακές δραστηριότητες όπως παιχνίδια, δωμάτια συζητήσεων, ηλεκτρονικός τζόγος και άλλα. Το διαδικτυακό παιχνίδι World of Warcraft επηρεάζει την συμπεριφορά των χρηστών στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής. Ένα άλλο παιχνίδι το Second Life δελεάζει όλους όσους θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους, όμως για κάποιους λειτουργεί ως μέσο ψυχαγωγίας τις ώρες που συνδέονται. Το φαινόμενο αυτό αφορά τους εφήβους αλλά και τους ενήλικες. Οι έφηβοι προέρχονται συνήθως από δυσλειτουργικές οικογένειες με καταθλιπτικά συναισθήματα και παρατηρείται περισσότερο στα αγόρια. Ο εθισμός μπορεί να πλήξει και ενήλικες, για τους οποίους τα προβλήματα ξεκινούν, όταν η χρήση του διαδικτύου γίνεται κατάχρηση και αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή και στη διανοητική τους κατάσταση, αφού λειτουργεί ως υποκατάστατο. Πολλοί χρήστες δημιουργούν μια δεύτερη εικονική ζωή στο διαδίκτυο και οι επαφές τους με άλλα άτομα είναι ψηφιακές, αφού δεν έχουν συναντηθεί ποτέ πραγματικά. Επιπλέον τείνουν να αντικαταστήσουν όλες τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής ζωής με τη συμμετοχή τους σε online επαφές και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούμε να καταλάβουμε εάν κάποιος παρουσιάζει προβλήματα εθισμού αν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προ τιθέμενο, αν καταναλώνει υπερβολικό χρόνο/ χρήμα σε δραστηριότητες που αφορούν το διαδίκτυο, αν έχει άγχος και έμμονες σκέψεις για το διαδίκτυο ή παραμελεί την προσωπική του υγεία. Για να βοηθηθούν τα εθισμένα αυτά άτομα ιδρύθηκε στη Ρώμη μια κλινική αποτοξίνωσης. Οι έφηβοι όμως μπορούν να βοηθηθούν αν έχουν ουσιαστική επικοινωνία με την οικογένειά τους και νιώσουν ασφάλεια , αποδοχή και αγάπη στο οικείο περιβάλλον τους.

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Οι μαθητές μας γνωρίζουν ήδη ότι «το Διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό μέσο για την αναζήτηση πληροφοριών, για ανακάλυψη νέων πραγμάτων, για διασκέδαση και επικοινωνία με τους φίλους τους». Αυτό που δεν γνωρίζουν ή ξεχνούν είναι ότι η πλοήγησή στο διαδίκτυο κρύβει κινδύνους. Οι συμβουλές προς τους μαθητές μας, έτσι ώστε η πλοήγησή τους  να είναι ασφαλής είναι οι εξής:

  • Ποτέ μη δίνετε το όνομά σας ή τον κωδικό σας σε κανένα.
  • Ποτέ μη δίνετε προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο, όνομα σχολείου).
  • Οι ιοί των υπολογιστών μπορούν να μεταδοθούν διαδικτυακά τόσο εύκολα όσο και στον πραγματικό κόσμο. Να χρησιμοποιείτε πάντα τοίχο ασφαλείας (firewall) και ενημερωμένο αντιβιοτικό πρόγραμμα (anti-virus).
  • Μη συνομιλείτε με αγνώστους και ποτέ μην κανονίσετε συνάντηση με κάποιον που δε γνωρίζετε.
  • Αν κάποιος σας απειλεί διαδικτυακά, ενημερώστε αμέσως τους γονείς και τους δασκάλους σας.
  • Να είστε ευγενικοί και να φέρεστε στους άλλους όπως θα θέλατε να σας φέρονται και εκείνοι.
  • Κολλάτε ένα χαρτί στις συσκευές που έχουν κάμερα ή στις κάμερες που συνδέονται με τον υπολογιστή σας, καθώς μπορεί κάποιος διαδικτυακά να τις ενεργοποιήσει.
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αλχημεία
16 Δεκ 2019

Αλχημεία

Συντάκτης: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΗΝΑ | Κάτω από: Επιστήμη

Η Αλχημεία συνδυάζει την φιλοσοφική θεώρηση και συγκεκριμένη πρακτική μέθοδο με στόχο την κατάκτηση της απόλυτης Σοφίας και της Αθανασίας. Οι Αλχημιστές αποσκοπούσαν σε προσωπική βελτίωση και δημιουργία διάφορων υλικών με ασυνήθιστες ιδιότητες. Η πρακτική μέθοδος των αλχημιστών εξελίχθηκε στη βάση της σύγχρονης χημείας, καθώς δημιούργησαν τεχνικές ανάλυσης, ταυτοποίησης και διαχωρισμού ουσιών. Επίσης, πολλά γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στα χημικά εργαστήρια ήταν δημιουργήματα των αλχημιστών.
Η αλχημεία άνθησε στο Μεσαίωνα. Λέγεται ότι έχει καταγωγή από την αρχαία Περσική Αυτοκρατορία. Αλχημιστές υπήρχαν στην Μεσοποταμία (τμήμα του σημερινού Ιράκ), στην Αίγυπτο, στην Περσία (σημερινό Ιράν), στην Ινδία, στη Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Κορέα, στην Αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Ρώμη.
Είναι πιθανή η συνεισφορά των αλχημιστών στις σύγχρονες “χημικές” πρακτικές: ανάλυση και καθαρισμός μεταλλευμάτων, επεξεργασία μετάλλων, τεχνικές διαχωρισμού όπως η απόσταξη, παρασκευή μελανιών, βαφών, χρωμάτων, καλλυντικών, κεραμικών, υαλικών, αποσταγμάτων, εκχυλισμάτων και πολλά άλλα. Οι Αλχημιστές ανακάλυψαν το υδατικό διάλυμα οινοπνεύματος (ή αλλιώς “νερό της ζωής”, “aqua vitae”), το χημικό στοιχείο φωσφόρο (P), πολλά οξέα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα και πολλά άλλα.

Οι σημαντικότεροι στόχοι των αλχημιστών ήταν η μετατροπή των κοινών μετάλλων σε χρυσό ή ασήμι και η δημιουργία του ελιξηρίου της Ζωής (πανάκεια), το οποίο θα θεράπευε όλες τις ασθένειες και θα παρέτεινε τη ζωή επ’ αόριστον. Επίσης, αναζητούσαν ένα παγκόσμιο διαλύτη, δηλαδή μια ουσία που διέλυε όλες τις υπόλοιπες. Η φιλοσοφική λίθος ήταν μια μυθική ουσία και βασικό συστατικό για την επίτευξη των στόχων αυτών. Βέβαια, η Αλχημεία δεν αποσκοπούσε μόνο στην βελτίωση κάποιων ιδιοτήτων των υλικών ή στην παράταση του χρόνου ζωής, αλλά έδιναν και πνευματική διάσταση σε αυτές τις πράξεις. Για παράδειγμα, η μετατροπή του μολύβδου σε χρυσό (το οποίο θεωρείται “ευγενές” μέταλλο) παραλληλίζονταν με την πνευματική εξύψωση (εξευγενισμό του πνεύματος).

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΚΛΑΣΜΑΤΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
12 Δεκ 2019

ΚΛΑΣΜΑΤΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Συντάκτης: ΜΑΝΩΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ | Κάτω από: Μαθηματικά

Εδώ θα βρείτε υλικό για τη θεωρία των κλασμάτων της Α’ Γυμνασίου.



Λήψη αρχείου

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



Λήψη αρχείου

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Η Ιστορία των Μαθηματικών είναι μια κατ’ εξοχήν  έρευνα σχετική με την προέλευση των μαθηματικών και όχι μια έρευνα που αφορά στις μαθηματικές μεθόδους που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν. Στο βίντεο και στην παρουσίαση που ακολουθούν αναφέρονται οι σημαντικότερες ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο των μαθηματικών.

 

 

Δείτε το στο slideshare.net
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το νησί μου.
6 Δεκ 2019

Το νησί μου.

Συντάκτης: ΜΑΝΩΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ | Κάτω από: Ανακοινώσεις

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ

Το νησί μου είναι η όμορφη και γραφική ΣύμηΕίναι το όγδοο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται κοντά στη Ρόδο. Στο νησί υπάρχουν 2 μεγάλοι οικισμοί ο γιαλός που βρίσκεται στο λιμάνι και το χωριό. Το νησί μας είναι γνωστό για την αρχιτεκτονική του, για την Ιερά Μονή Πανορμίτη και τα αξιοθέατά του.

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΗ

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Ο αστρολάβος είναι ένα ιστορικό αστρονομικό όργανο υψηλής ακρίβειας ,το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 18ο αιώνα μ.Χ. Είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια και είναι φτιαγμένη από μπρούντζο σε ξύλινο πλαίσιο. Από πρόσφατες έρευνες καταρρίφθηκε η θεωρία ότι εμπεριέχει ένα διαφορετικό γρανάζι, όμως ο μηχανισμός που ανακαλύφθηκε έχει σχέση με την κίνηση της Σελήνης και είναι εντυπωσιακός αφού δίνει την δυνατότητα μεταβλητής γωνιακής ταχύτητας στον άξονα που κινεί την Σελήνη.

Χρησιμότητα.

Ο μηχανισμός πριν από 2000 χιλιάδες χρόνια υπολόγιζε:

  1. Τη θέση του Ήλιου.
  2. Τη θέση της Σελήνης.
  3. Τη θέση των πλανητών στον ουρανό.
  4. Τις εκλείψεις.
     

Η ανακάλυψη.

Συμιακοί σφουγγαράδες ανακαλύπτουν τυχαία το ναυάγιο των Αντικυθήρων το 1900 και με πρωτόγονα μέσα έρχονται στην επιφάνεια ευρήματα όπως ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων και τα αγάλματα του εφήβου των Αντικυθήρων και του Φιλοσόφου.