Feed
Άρθρα
Σχόλια

Οι παραβολές ήταν μικρές αυτοσχέδιες ιστορίες της καθημερινής ζωής. Ο Χριστός τις χρησιμοποιούσε για να μεταδώσει με απλό και κατανοητό τρόπο το μήνυμα της Βασιλείας του Θεού στους ανθρώπους της εποχής Του, αλλά και στους ανθρώπους όλων των εποχών.

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, η Εκκλησία μάς θυμίζει δύο από αυτές. Την παραβολή των δέκα παρθένων που περιμένουν τον νυμφίο, δηλαδή τον γαμπρό, και την παραβολή των ταλάντων. Οι δύο αυτές παραβολές έχουν ως στόχο να μάς κινητοποιήσουν ώστε να αξιοποιούμε τον χρόνο της ζωής μας και τα χαρίσματα που μάς έχει δώσει ο Θεός όσο το δυνατόν καλύτερα, με εργατικότητα και ετοιμότητα υπηρετώντας τον συνάνθρωπο και συνάμα τον Θεό, ώστε να πορευόμαστε τον δρόμο της αγιότητας και να αξιωθούμε να γίνουμε μέτοχοι της Βασιλείας του Θεού.

H παραβολή των δέκα παρθένων ( Ματθαίου 25:1-13)

1 Η βασιλεία των ουρανών θα είναι όμοια με δέκα παρθένες, οι οποίες, παίρνοντας τα λυχνάρια τους, βγήκαν σε συνάντηση του νυμφίου. 2 Όμως, πέντε απ’ αυτές ήσαν φρόνιμες, και πέντε μωρές. 3 Οι μωρές, παίρνοντας τα λυχνάρια τους, δεν πήραν μαζί τους λάδι· 4 οι φρόνιμες, όμως, πήραν λάδι στα δοχεία τους μαζί με τα λυχνάρια τους. 5 Και επειδή ο νυμφίος καθυστερούσε, νύσταξαν όλες και κοιμήθηκαν 6 Στο μέσον, όμως, κάποιος φώναξε: Να! ο νυμφίος έρχεται· βγείτε έξω να τον συναντήσετε. 7 Τότε, σηκώθηκαν όλες εκείνες οι παρθένες, και ετοίμασαν τα λυχνάρια τους. 8 Και οι μωρές είπαν στις φρόνιμες: Δώστε μας από το λάδι σας· επειδή, τα λυχνάρια μας σβήνουν. 9 Και οι φρόνιμες απάντησαν, λέγοντας: Μήπως και δεν φτάσει για μας και για σας· γι’ αυτό, καλύτερα πηγαίνετε σ’ αυτούς που πουλάνε, και αγοράστε. 10 Και ενώ έφευγαν για να αγοράσουν, ήρθε ο νυμφίος· και οι έτοιμες μπήκαν μαζί του μέσα στους γάμους, και η θύρα κλείστηκε. 11 Και ύστερα, έρχονται και οι υπόλοιπες παρθένες, λέγοντας: Κύριε, Κύριε άνοιξέ μας. 12 Και εκείνος απαντώντας είπε:  Αλήθεια σας λέω, δεν σας γνωρίζω. 13 Να είστε άγρυπνοι, λοιπόν, επειδή δεν ξέρετε την ημέρα ούτε την ώρα, κατά την οποία έρχεται ο Υιός τού ανθρώπου.

H παραβολή των ταλάντων (Ματθαίου 25:14-30)

14 Η Βασιλεία του Θεού μοιάζει με έναν άνθρωπο, ο οποίος, φεύγοντας για ταξίδι, κάλεσε τους δούλους του, και τους παρέδωσε τα υπάρχοντά του· 15 και σε έναν μεν έδωσε πέντε τάλαντα, σε άλλον δε δύο, και σε άλλον ένα· σε κάθε έναν σύμφωνα με τη δική του ικανότητα· κι αμέσως έφυγε για το ταξίδι. 16Eκείνος που πήρε τα πέντε τάλαντα πήγε, δούλεψε, και κέρδισε άλλα πέντε τάλαντα. 17 Το ίδιο και εκείνος που πήρε τα δύο, κέρδισε και αυτός άλλα δύο. 18 Εκείνος δε που πήρε το ένα, πήγε και έσκαψε στη γη, και έκρυψε τα χρήματα τού κυρίου του. 19 Μετά από πολύ καιρό έρχεται ο κύριος εκείνων των δούλων, και κάνει λογαριασμό μαζί τους. 20 Όταν ήρθε αυτός που πήρε τα πέντε τάλαντα, παρουσίασε άλλα πέντε τάλαντα, λέγοντας: Κύριε πέντε τάλαντα μου παρέδωσες· δες, με βάση αυτά κέρδισα άλλα πέντε τάλαντα. 21Κι ο κύριός του είπε σ’ αυτόν: Εύγε, δούλε αγαθέ, και πιστέ· στα λίγα φάνηκες πιστός, γι’ αυτό θα σου εμπιστευθώ πολλά. Μπες μέσα στη χαρά τού κυρίου σου. 22 Καθώς ήρθε κοντά και εκείνος που πήρε τα δύο τάλαντα, είπε: Kύριε, δύο τάλαντα μου παρέδωσες· δες, με βάση αυτά κέρδισα άλλα δύο τάλαντα. 23 Και ο κύριός του είπε σ’ αυτόν: Eύγε, δούλε αγαθέ, και πιστέ· στα λίγα φάνηκες πιστός, γι’ αυτό θα σου εμπιστευθώ πολλά.·Μπες μέσα στη χαρά τού κυρίου σου.24 Kαι ήρθε κοντά και εκείνος που πήρε το ένα τάλαντο, είπε: Kύριε, γνωρίζω ότι είσαι σκληρός άνθρωπος, θερίζοντας όπου δεν έσπειρες, και μαζεύοντας απ’ όπου δεν φύτεψες· 25 και επειδή φοβήθηκα, πήγα και έκρυψα το τάλαντό σου μέσα στη γη· ορίστε πάρε πίσω τα χρήματά σου. 26 Kαι ο κύριός του, απαντώντας, είπε σ’ αυτόν: Πονηρέ δούλε και τεμπέλη, ήξερες ότι θερίζω όπου δεν έσπειρα, και μαζεύω απ’ όπου δεν φύτεψα· 27 έπρεπε, λοιπόν, να βάλεις τα χρήματα στους τραπεζίτες· και όταν ερχόμουν εγώ, θα έπαιρνα το δικό μου μαζί με τόκο. 28 Πάρτε, λοιπόν, απ’ αυτόν το τάλαντο, και δώστε το σ’ αυτόν που έχει τα δέκα τάλαντα. 29 Eπειδή, σε όποιον έχει, θα δοθεί, με το παραπάνω· και απ’ αυτόν που δεν έχει, και εκείνο που έχει, θα αφαιρεθεί απ’ αυτόν. 30 Kαι τον αχρείο δούλο ρίξτε τον στο πιο βαθύ σκοτάδι· εκεί θα κλαίνε και θα υποφέρουν τρίζοντας τα δόντια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων