Χρωστικές ύλες σε τρόφιμα και ποτά
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 21:39
Από: ΤΣΟΧΑΝΤΑΡΗ ΕΥΘΥΜΙΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

  • Οι φυσικές χρωστικές υπάρχουν στα φυτά και είναι ακίνδυνες, μερικές δε από αυτές είναι η χλωροφύλλη, τα ξανθοφύλλη, τα καροτενοειδή, η κροκετίνη κ.ά.
  • Οι χρωστικές ουσίες των τροφίμων αποτελούν ένα συστατικό, το οποίο προστίθεται σ’ αυτά είτε για να τονώσει το ήδη υπάρχον χρώμα τους, είτε για να τους προσθέσει καινούργιο και συναντώνται κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές. Ο λόγος; Χωρίς αυτές το φαγητό θα είχε μια ψυχρή όψη και δε θα έκανε την αίσθηση στο καταναλωτή να τα προμηθευτεί ή να τα καταναλώσει. Αυτή η τακτική βαφής του φαγητού υπάρχει εδώ και αιώνες, ωστόσο οι χρωστικές που χρησιμοποιούνταν τότε ήταν κυρίως φυσικές π.χ. για να πάρει κανείς κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούσε χυμό από παντζάρι ενώ σήμερα οι χρωστικές είναι κυρίως τεχνητές.
  • Οι σημερινές τεχνητές χρωστικές προέρχονται κυρίως από χημικά και βαφές, είναι εύκολες να κατασκευαστούν με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο μακροπρόθεσμα μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.
  • Πολλά τυποποιημένα σνακς όπως ζαχαρώδη, γλυκίσματα και αναψυκτικά που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, περιέχουν μεγάλο αριθμό χρωστικών ουσιών, γνωστών και ως ουσίες Ε, όπως συστηματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • E100 – E199 Χρωστικές τροφίμων οι οποίες διακρίνονται, ανάλογα με την προέλευση τους, σε φυσικές και σε συνθετικές.
  • Η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια δεν επιτρέπεται, ενώ οι παιδικές τροφές περιέχουν μικρότερες ποσότητες χρωστικών.

home-item-5

 



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση