ΤΟΥ ΜΑΘΗγηΤΗ

Τεχνικές, υλικό και εργαλεία για υποστήριξη του σκληρά εργαζόμενου…

Στερεογράμματα, ή … περί “είναι και φαίνεσθαι”

Δεκ 201622

hidden-3d.com-gallery-custom-Just_LΤα στερεογράμματα είναι μια μορφή τέχνης. Είναι εικόνες που δημιουργήθηκαν και απεικονίζουν κάτι που τις περισσότερες φορές δεν είναι κατανοητό από τον ανθρώπινο νου, κάτι μη συγκεκριμένο. Αν όμως παρατηρήσει κανείς τις εικόνες αυτές με μια συγκεκριμένη μέθοδο, τότε θα αποκαλυφθεί μια τρισδιάστατη, συγκεκριμένη, ολογραμμική εικόνα.
Είναι χαρακτηριστική η έκπληξη όσων για πρώτη φορά καταφέρνουν να δουν σε μορφή τρισδιάστατη την εικόνα!
Ένα στερεόγραμμα είναι σχεδιασμένο να «ξεγελά» τον ανθρώπινο εγκέφαλο έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται μία τρισδιάστατη εικόνα (3D) σε μία δισδιάστατη απεικόνιση. Για να γίνουν αντιληπτά τα τρισδιάστατα σχήματα, ο εγκέφαλος πρέπει να παρακάμψει την κανονικά αυτόματη λειτουργία της εστίασης και της ταυτόχρονης κίνησης και των δύο οφθαλμών.
petalouda
Η εξάσκηση με τα στερεογράμματα μπορεί να μας βοηθήσει στη γρήγορη ανάγνωση με τη χρήση περιφερειακής όρασης. Μια τεχνική ταχυανάγνωσης. Αν θέλετε να διαβάζετε ένα βιβλίο την ημέρα, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε.
einstein-stereogram-big
Η τεχνική για να δει κάποιος ένα στερεόγραμμα είναι απλή αλλά απαιτεί στην αρχή, σχετική υπομονή και συγκέντρωση.
Αρχικά βλέπουμε για αρκετή ώρα ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται στην διπλάσια απόσταση από την απόσταση παρατηρητή και εικόνας (είτε αυτή είναι στην οθόνη, είτε σε χαρτί). Αφού το μάτι μας προσαρμοστεί σε μεγαλύτερα εστιακά βάθη από την εικόνα, στρέφουμε τα μάτια μας στην εικόνα, χωρίς να χάσουμε την εστίαση και μετά από λίγο, θα εμφανιστεί η τρισδιάστατη εικόνα. Τονίζουμε ότι αυτή η μέθοδος χρειάζεται εξάσκηση και επιμονή.
candy
Μια άλλη μέθοδος, είναι να κοιτάμε την εικόνα με “μετέωρο” βλέμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εστιάζουμε σε συγκεκριμένο σημείο της εικόνας, αλλά βλέπουμε προς το κέντρο της, προσπαθώντας να εστιάσουμε πίσω από αυτή. Τελικά μετά από λίγο εμφανίζεται η τρισδιάστατη εικόνα, καθώς το μάτι έχει δοκιμάσει όλα τα εστιακά βάθη. Αυτή η μέθοδος φαίνεται πιο εύκολη, αλλά είναι δύσκολο να βρει το μάτι την τρισδιάστατη εικόνα, γι’ αυτό συνιστάται να εφαρμόζεται αφού αποκτηθεί η σχετική εμπειρία με τις στερεογραμμικές εικόνες. Αν φοράτε γυαλιά, δοκιμάστε με και χωρίς γυαλιά. Προτείνεται να υπάρχει καλός φωτισμός, καθώς το μάτι εστιάζει καλύτερα και δεν κουράζεται.
31561c4b3f3764489b3332820dfcd600
Μπορείτε επίσης να κάνετε το εξής : Καθώς έχετε την εικόνα μπροστά σας, κοιτάξτε την άκρη της μύτης σας, αλληθωρίζοντας ελαφρά. Η εικόνα τώρα αποκτά δυο είδωλα. Εστιάστε σταδιακά το βλέμμα σας, από την μύτη σας προς την εικόνα, αφήνοντας την περιφερειακή σας όραση να βλέπει. Σε κάποιο σημείο ανάμεσα θα δείτε το στερεόγραμμα.
Κάποιοι προτιμούν μια άλλη μέθοδο. Ξεκινούν με την εικόνα κολλημένη στην μύτη τους και την απομακρύνουν σταδιακά, κοιτώντας την εικόνα περιφερειακά και όχι εστιασμένα. Όταν προσπάθησα για πρώτη φορά να δω στερεογράμματα αυτή η μέθοδος μου φάνηκε εύκολη.
Όπως και να έχει, αξίζει την προσπάθεια. Το στερεόγραμμα θα σας δείξει έναν πραγματικά αλλιώτικο κόσμο. Η πρώτη φορά είναι πάντα λίγο δύσκολη. Οι επόμενες φόρες είναι σχετικά εύκολες. Πάντα όμως χρειάζεται συγκέντρωση και κατάλληλη εστίαση του βλέμματος. Επιμείνετε συστηματικά. Το εκπληκτικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.”
(http://porosnews.blogspot.gr/2012/01/3d.html)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – Α.Δ.Μ.Ε.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΝΩΣΗ

Άνωση

ΚΥΜΑ είναι μια διαταραχή….

wave-on-a-string

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΩΝ & ΕΛΑΤΗΡΙΩΝ

Masses & Springs

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ

Εργαστήριο εκκρεμούς

ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Ηχητικά κύματα

Η διεύθυνση διάδοσης του φωτός αλλάζει…

Διάθλαση του φωτός

ΕΓΧΡΩΜΗ ΟΡΑΣΗ

Έγχρωμη όραση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΜΟΡΦΕΣ-ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ

Ενέργεια: μορφές και μετατροπές

Εργαστήριο Χημικής Ισορροπίας-1

Εργαστήριο Χημικής Ισορροπίας-2

Reactions & Rates

Άτομα και μόρια

Build a Molecule

Ισοσταθμίζοντας τη μάζα, ή τι μας έμαθε ο Lavoisier…

Εξισορροπώντας Χημικές Εξισώσεις

Για να μην ξεχαστούμε…

European Radio Logo

O καλός μας ο καιρός!

Translate It In Your Own Language!

Ας μετρηθούμε:

μετρητής επισκεψιμότητας


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων