Εκλογές στο Γ2

20141120_122115

Χθες, 20/11/14, ημέρα Πέμπτη, στην τάξη μας είχαμε εκλογές! Κι εμείς, όπως και οι ενήλικες, όσοι δηλαδή έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια, χρησιμοποιήσαμε φακέλους, ψηφοδέλτια, παραβάν και φυσικά την κάλπη. Ένας , ένας παίρναμε τα ψηφοδέλτια μας, ανάμεσα τους και το λευκό, μαζί και το φάκελό μας και κατευθυνόμασταν προς το παραβάν.Προσέξαμε, ώστε όλοι οι σταυροί να είναι μπροστά από τα ονόματα, και όχι παραπάνω από όσους είχαμε ορίσει, για να μην θεωρηθούν άκυρα.

20141120_120551Αφού είχαν ψηφίσει όλοι οι ψηφοφόροι, ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. Με “πλήρη διαφάνεια” η δασκάλα άνοιξε τα ψηφοδέλτια και μετά και από τον έλεγχο μαθητών κατέγραφε τις ψήφους των υποψηφίων στον πίνακα. Οι μαθητές έλεγχαν, όχι μόνο αν καταγραφόταν σωστά οι ψήφοι, αλλά και αν τα ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα ή άκυρα. Η εκλογική μας αναμέτρηση είχε και 3 άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

Στις δικές μας εκλογές δεν αναδείξαμε Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο ή Πρωθυπουργό και βουλευτές, όπως κάνουν οι μεγάλοι κάθε 4 χρόνια, αναδείξαμε όμως τα όσα μάθαμε στη Μελέτη Περιβάλλοντος. Από αυτές τις πρώτες μας εκλογές ας κρατήσουμε δύο πράγματα:Πρώτον, τη χαρά που μας έδωσε η εκλογική διαδικασία και δεύτερον, τη σκέψη πώς σαν μεγάλοι πάντα θα προσπαθούμε να ψηφίζουμε τους καλύτερους και μόνο τους καλύτερους από όσους είναι υποψήφιοι για τη κάθε θέση.

Καταγραφή

 

Μπελιβανάκη Ελένη

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Ευγένιο Τριβιζά

Οι ενήλικες  πιστεύουν πως το Βιογραφικό του Τριβιζά Ευγένιου είναι το παρακάτω:

18451_440984835370_7325433_nΤόπος  γέννησης : Αθήνα

Απασχόληση : δικηγόρος (εγκληματολόγος)

  • Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου Λονδίνου
  • Director of Criminal Justice Studies  (διευθυντής του Τμήματος Εγκληματολογικών Μελετών του Πανεπιστημίου  του Reading)
  • Διδάσκων  εγκληματολογίας  και συγκριτικού ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Στο παρελθόν έχει  διδάξει στα πανεπιστήμια :

Bramshill Police College, Central London Polytechnic, London School of Economics .

Κατά το διάστημα 1993 – 1998 ήταν επισκέπτης  καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπουδές :

  • πτυχίο Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • πτυχίο Master of Laws (University College)
  • διδακτωρικό  Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science)

trivizas-575x374

Συγγραφικό  έργο :

  • Άρθρα που αφορούν στην εγκληματολογία και τη νομική τα οποία δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά : Lancet, British Journal of Criminology, Annales intermnationales de Criminologie
  • Πάνω από 150  βιβλία για παιδιά  (παραμύθια, μυθιστορήματα κτλ.) καθώς και πάρα πολλά διηγήματα , άρθρα  και δημοσιεύσεις σε παιδικά περιοδικά.
  • Ένα βιβλίο για ενήλικες (Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης)
  • Θεατρικά έργα και λιμπρέτα για όπερες.

Πολλά από τα βιβλία του και τα θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί  στα ιαπωνικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά, τα σουηδικά και πολλές άλλες γλώσσες.

Βραβεία/ διακρίσεις :

Στην Ελλάδα έχει βραβευθεί  από τα ιδρύματα:

  • Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
  • Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά

Στην Αγγλία και Αμερική βιβλία του έχουν λάβει μεταξύ άλλων τα βραβεία :

  • Parents Choice Amazing Accomplishment Award
  • Τhe Shefficedls children’s Book Award Commendation
  • Judson
  • Massachusetts Children’s Choice Award
  • Arizona Library Association Young Readers Award

Το βιβλίο του  «Τα Τρία Μικρά Λυκάκια»  έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books).

422527_10151342847620371_476514777_n

Το θεατρικό του έργο  « Χίλιες και Μία Γάτες»  που μετέφρασε ο  Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α’ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα

Το θεατρικό του έργο « Το όνειρο του σκιάχτρου»  παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival.

Η  βιβλιοθήκη Ε.Μ. Αndersen Library  του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της  Μινεάπολης  συγκέντρωσε  το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή.

Αποσπάσματα από τα βιβλία του περιλαμβάνονται σε πολλά σχολικά βιβλία  της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τα παιδιά γνωρίζουν πως η ζωή του Ευγένιου Τριβιζά έχει ως εξής:

Απασχόληση : Εξερευνητής

Ο Ευγένιος  ανακάλυψε  484 χώρες από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι οι  παρακάτω:

Το Nησί των Πυροτεχνημάτων

H Φρουτοπία

Tο Πιπερού

Tο Κουτσουλιστάν

 H Κουμασιλάνδη

Η Xώρα των Xαμένων Xαρταετών

Η Πολιτεία με Όλα τα Xρώματα εκτός από το Pοζ

Το Αβγατηγανιστάν

Το Κουφέιτ

Το Άνω και Κάτω Βόλτα   (στο Ανω μένουν αυτοί που έχουν πάρει την κάτω βόλτα και αντίστροφα)

Εφευρέτης

Κάποιες από τις  καινοτόμες εφευρέσεις του είναι οι παρακάτω:

Ο γαργαλιός (ένα μηχάνημα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπημένος),

το ηλεκτρικό  ρουφοσκόπιο (ένας συνδυασμός τηλεσκόπιου και ηλεκτρικής σκούπας, με το οποίο όχι μόνο βλέπει κανείς τα αστέρια αλλά άμα θέλει τα ρουφάει και τα κάνει γιρλάντες)

ο φαγώσιμος  χαρτοπόλεμος

η μπανιέρα με τις δώδεκα τρύπες

ο ιπτάμενος ανεμόμυλος

η  τσουλήθρα με τα σκαλοπάτια

η μελωδική ομπρέλα

το παπιγιόν για νάνους

ο  αναδρομικός καθρέφτης (που σε δείχνει όπως ήσουνα πριν από δέκα χρόνια).

το ελαφρύδι (Το αντίθετο από το βαρύδι, τα κάνει όλα ανάλαφρα χρήσιμο για ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά καθώς τοποθετούνται στη βαλίτσα και το βάρος της μειώνεται)

( πιθανή μελλοντική εφεύρεσή του  είναι  «ο ταξιμαγνήτης» . Όποιος θα τον κρατάει θα διαπιστώσει πως τα ταξί θα αισθάνονται μια ακαταμάχητη έλξη προς αυτόν)

Ταχυδακτυλουργός : Με ειδικότητα  ζογκλέρ μελάτων αβγών

Δοκιμαστής καναπέδων και Υπάλληλος ζαχαροπλαστείου που παρασκευάζει ζελέδες για νάνους στην Αββησυνία.

Σπουδές :  Γαλακτοκομία στη Γουαδελούπη

Ξένες γλώσσεςσοκολατινικά

Τόπος γέννησης : Περού

Τόπος κατοικίας : Νησί των Πυροτεχνημάτων

Ζώδιο : Πεταλουδόσαυρος

Αγαπημένο Χρώμα σκούρο τσαγαλί

Άλλα βιογραφικά στοιχείαΚάτοχος σπάνιας συλλογής που περιλαμβάνει –> Ένα πούπουλο από το μαξιλάρι που κοιμόταν η Πεντάμορφη, το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του Παπουτσωμένου Γάτου, ένα τούβλο απ’ το σπίτι που είχαν χτίσει τα τρία γουρουνάκια, τα γυαλιά της γιαγιάς της Kοκκινοσκουφίτσας τη φούντα από το σκουφάκι της Kοκκινοσκουφίτσας, το φιτίλι από το λυχνάρι του Αλαντίν, ένα κομμάτι από τον καθρέφτη της κακιάς μάγισσας.

15985716

 

                                                                                                                                                                             Πηγή: www.rhodes.aegean.gr/atlas/

 

Οι όρνιθες και οι ΟΡΝΙΘΕΣ που κέρδισαν επάξια το όνομα τους…

Όρνιθα, συμπαθές δίποδο, πτηνό, οικόσιτο ζώο εδώ και αιώνες για τον άνθρωπο. Παρόλο που διαθέτει φτερά δεν πετά ψηλά, μα αντίθετα περιορίζεται στο να κάνει βόλτες στην αυλή της. Ναι καλά καταλάβατε, πρόκειται για τη πολύ γνωστή μας κότα.

Οι κότες ζουν όλες μαζί σε ομάδες τα λεγόμενα κοπάδια. Στα κοπάδια πολύ σημαντική είναι η θέση της αρσενικής κότας, του κόκορα ή αλλιώς πετεινού. Ο κάθε κόκορας λαλεί δυνατά κάθε πρωί, θέλοντας έτσι να «υπενθυμίσει» στους άλλους πετεινούς, που μπορεί να βρίσκονται σε κοντινές περιοχές, τη κυριαρχία του στη περιοχή του. Ο κόκορας είναι και αυτός που προσκαλεί τις κότες του κοπαδιού για τροφή, τρώει μαζί τους αλλά δίχως να τις περιμένει… Όσοι έχουν κότες στη αυλή τους, δεν πρέπει να ξεχνούν πως πάντα χρειάζεται να έχουν και ένα κόκορα, αφού σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος οι κότες να εγκαταλείψουν το κοπάδι για να ψάξουν να βρουν κόκορα!

Στις κότες αρέσει να κάνουν αυγά εκεί που υπάρχουν ήδη άλλα αυγά. Έτσι, εάν κάποιος θέλει να κάνουν οι κότες του αυγά σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος του κοτετσιού, μπορεί να τοποθετήσει αυγά, ακόμα και ψεύτικα εκεί. Με αυτό τον τρόπο οι κότες του πολύ πιθανόν να αρχίζουν να γεννούν τα αυγά τους σε αυτό το μέρος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως  οι κότες συχνά μετακινούν αυγά από άλλες φωλιές στη δική τους. Όλα τα παραπάνω μας λύνουν εύκολα την απορία που μας γεννήθηκε στην τάξη: «Γιατί οι κότες τελικά κλώσησαν, έτσι εύκολα, τα αυγά του αετού;»

Ας δούμε και μερικά ακόμα χαρακτηριστικά αυτού του τόσο χρήσιμου πουλιού. Τα μικρά κοτοπουλάκια δεν έχουν ακόμα μεγάλο λειρί. Λειρί έχουν οι ενήλικες κότες και οι κόκορες. Οι κόκορες όμως, είναι αυτοί που τις περισσότερες φορές έχουν το μεγαλύτερο λειρί. Οι κότες είναι, λέμε, ζώα παμφάγα, δηλαδή μπορούν να φάνε τα πάντα! Αγαπημένη τους ασχολία είναι να σκαλίζουν με το ράμφος τους το χώμα για να βρουν τα αγαπημένα τους μεζεδάκια, σπόρους, έντομα αλλά ακόμα και μεγαλύτερα ζωάκια, όπως σαύρες και μικρά ποντίκια!

Ας δούμε και μερικά στοιχεία με αριθμούς…

  •  Η κάθε κότα μπορεί να κάνει περίπου ως και 200 αυγά κάθε χρόνο.
  •  Ελεύθερες στη φύση μπορούν να ζήσουν από 5-11 χρόνια.
  •  Υπολογίζεται πως σε ολόκληρο το πλανήτη ζουν γύρω στα 24 δισεκατομμύρια κότες.
  •  Έζησαν πρώτη φορά με τον άνθρωπο (εξημερώθηκαν) στο Βιετνάμ πριν από 10.000 χρόνια.
  •   Η κότα που κατάφερε να ζήσει περισσότερα χρόνια γράφτηκε στο βιβλίο «Ρεκόρ Γκίνες»!Όχι άδικα, αφού έφτασε τα 16 χρόνια, ο κτηνίατρος διέγνωσε ως αιτία θανάτου τη καρδιακή προσβολή.

 

Οι κότες έχουν και αυτές ανάγκη από ξεκούραση, κοιμούνται μέσα ή έξω από τα κοτέτσια τους και τους αρέσει να «κουρνιάζουν» σε κλαδάκια ύψους περίπου μισού μέτρου από το έδαφος. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι «Κοιμούνται με τις κότες», δηλαδή πέφτουν για ύπνο νωρίς νωρίς και ξυπνάνε εξίσου νωρίς!  Κοντά στο έδαφος λοιπόν, και όχι πολύ ψηλά, συνηθίζει να κοιμάται η κότα.

Πρόσφατα όμως, συνάντησα ένα πολύ ζωηρό κοπάδι από κότες! Αυτές οι κότες είχαν εξαιρετικές δυνατότητες πετάγματος για το είδος τους, φαίνεται είχαν εξασκηθεί πολύ και κατάφεραν να μοιάσουν στα άλλα είδη της οικογένειας των πουλιών. Οι κότες της φωτογραφίας μας, ναι καλά βλέπετε κοιμούνται πάνω στα δέντρα! Όρνιθες δε τις λέμε στα κρητικά; Μα όρνιθα στα αρχαία ελληνικά σήμαινε πουλί και σίγουρα οι κότες της φωτογραφίας μας κέρδισαν επάξια το όνομα τους, Όρνιθες!

20141007_235238                                                                       IMG_20130818_223207

 

Ελένη Μπελιβανάκη

 

 

(Άντληση πληροφοριών  από την  ψηφιακή, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο.)