Το ψηφιδωτό του τάφου της Αμφίπολης και ένας “γνωστός” μας θεός

pshfidwto-Amfipolh-kasta

Πρόσφατα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο της Αμφίπολης. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να θάβουν τα σπουδαία πρόσωπα της εποχής σε επιβλητικούς, πλούσιους, μεγάλους τάφους που είχαν μάλιστα μικρούς χώρους στο εσωτερικό τους, σαν δωμάτια. Για να τιμήσουν τους νεκρούς, στο εσωτερικό του τάφου τοποθετούσαν και τα κτερίσματα, αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως χρυσά κοσμήματα και σκεύη,  ή άλλα προσωπικά είδη του νεκρού, τα οποία πίστευαν πως θα τα ήθελε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Ακόμα, το εσωτερικό του τάφου ήταν όμορφα διακοσμημένο με τοιχογραφίες, αγάλματα ή και ψηφιδωτά.

Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε το όμορφο δάπεδο που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον τάφο της Αμφίπολης. Στο πάτωμα υπάρχει ένα ψηφιδωτό σχέδιο, δηλαδή σχέδιο φτιαγμένο από μικρές χρωματιστές πετρούλες. Από το δάπεδο ένα σημείο μένει να αποκαλυφθεί ακόμα, στο υπόλοιπο όμως μέρος του βλέπουμε 2 άνδρες. Ο πρώτος είναι ένας από τους 12 θεούς του Ολύμπου.

Οι αρχαιολόγοι κατάλαβαν μόλις τον είδαν ποιος θεός ήταν. Με τις γνώσεις που έχεις μπορείς και εσύ να γίνεις μικρός αρχαιολόγος και να το βρεις. Παρατήρησε καλά και κάνε την πρώτη σου αρχαιολογική ανακάλυψη!

Μια αριθμογραμμή που ταξιδεύει…

Στη τάξη μας πριν από κάμποσο καιρό εμφανίστηκε μια αριθμογραμμή, λίγο αλλιώτικη από τις άλλες, μία αριθμογραμμή που η δασκάλα μας την ονόμασε αριθμογραμμή φιδάκι. Πόσο χρονών είναι αυτή η αριθμογραμμή ούτε που φαντάζεστε!

“Μάλλον είναι 100!” της είπε πριν από μερικές μέρες ένα μικρό της ξαδερφάκι που του αρέσουν πολύ οι φανταστικές ιστορίες. Η μαντεψιά του της κίνησε τη περιέργεια, “τι εννοείς 100 χρονών, και πώς άραγε το λες με τόση σιγουριά, ξέρεις κάτι παραπάνω;”, “ναι” απάντησε με περισσότερη σιγουριά αυτή τη φορά, “δεν το βλέπεις το φιδάκι σου είναι 100, το γράφει άλλωστε, κάθε χρόνο μεγαλώνει και έναν αριθμό, ξεκίνησε μωροφιδάκι από το 0, έγινε 1,2,3,4,5,6,7,   και όλοι οι αριθμοί τελοσπάντων και τώρα είναι  τώρα είναι 100 χρονών παππούς φίδι!Κατάλαβες;”. Χαμογέλασε η δασκάλα και του είπε πως μπορεί να είναι και έτσι.

Για να δούμε όμως και την εκδοχή της δασκάλας: “Την αλήθεια όμως τη ξέρω εγώ και τα πρώτα δευτεράκια που είδαν την αριθμογραμμή αυτή να έρχεται στη τάξη τους το 2007, χρονιά κατασκευής της και πρώτης λειτουργίας της! Από τότε πολλά πολλά παιδιά έχουν “ανέβει” και “κατέβει” με τη βοήθεια της και έχουν κάνει απλές τις πιο περίεργες και μπερδευτικές πράξεις! Ταξίδεψε μάλιστα και στην Αθήνα, μπήκε σε μια βαλίτσα, πήρε το καράβι και έπειτα το αυτοκίνητο για να φτάσει από  τη Κρήτη στη Παιανία, σε μία τάξη με θέα το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και με παρέα 24 παιδιά που την αγαπούσαν πολύ. Την επόμενη χρονιά πήρε το προαστιακό σιδηρόδρομο και έπειτα με το ίδιο εισιτήριο το αστικό λεωφορείο για να πάει στα Άνω Λιόσια, μία άλλη περιοχή της Αθήνας και να συναντήσει τα πιο “πολύχρωμα” πρωτάκια που είδε ποτέ. Φέτος το 2014, επιστρέφει στη πατρίδα της τη Κρήτη και ετοιμάζεται να γιορτάσει τα έβδομα γενέθλια της με 14 τριτάκια γεμάτα όρεξη για νέες γνώσεις και ανακαλύψεις. Αν θα μπορούσε να μιλήσει θα έλεγε πως είναι ενθουσιασμένη! Τώρα ξέρετε την ιστορία της και αν ποτέ συναντήσετε το μικρό μου ξαδερφάκι,  μην του αποκαλύψετε την αλήθεια…

Για αυτό, η αριθμογραμμή παράμενει πάντα ο αγαπημένος του παππούς φιδάκι!”