Δεδομένα και πληροφορία

img1_3

Πολύ συχνά ακούμε τις λέξεις δεδομένα και πληροφορία όταν μιλάμε για την επιστήμη των υπολογιστών. Πολλοί τις θεωρούν συνώνυμες και τις χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο, έχουν όμως σημαντικές διαφορές. Ας τις δούμε!

Ο πιο εύκολος τρόπος να δούμε την διαφορά αυτών των λέξεων είναι να σκεφτούμε τι σημαίνει υπολογιστής. Είναι κάποιος που υπολογίζει*. Για να υπολογίσουμε κάτι, αρχικά χρειαζόμαστε κάποια στοιχεία ή αριθμούς, μετά κάνουμε διάφορες πράξεις ή λειτουργίες με αυτά και στο τέλος έχουμε ένα αποτέλεσμα. Τα στοιχεία ή οι αριθμοί που έχουμε αρχικά και γνωρίζουμε είναι τα δεδομένα μας. Οι πράξεις και οι λειτουργίες που κάνουμε λέγονται επεξεργασία, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι η πληροφορία. Αργότερα, μπορεί να έχουμε κάποιο άλλο πρόβλημα στο οποίο η πληροφορία που βρήκαμε να είναι το δεδομένο που χρειαζόμαστε για έναν νέο υπολογισμό!

Η επιστήμη της πληροφορικής επικεντρώνεται στο κομμάτι της επεξεργασίας κάνοντας τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Μπορώ να κάνω αυτή την επεξεργασία για οποιαδήποτε δεδομένα;
  • Μπορώ να βρω έναν τρόπο να γίνεται αυτή η επεξεργασία αυτόματα;
  • Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνω την επεξεργασία;
  • Ποιος τρόπος είναι ο καλύτερος και πιο γρήγορος;

Ένας τρόπος που κάνει σωστά την επεξεργασία που θέλω λέγεται αλγόριθμος. Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε αργότερα!

 

Πριν εφευρεθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ο όρος “υπολογιστής” (computer) σήμαινε έναν άνθρωπο που η δουλειά του ήταν να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς. Αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, ήταν πολύ χρήσιμοι στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των μυστικών κωδικών των Ναζί στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.